Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Εκλογές 2023: Τι θα κάνει τις πρώτες εβδομάδες εάν εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας

Πηγή: Eurokinissi

Ενα συνεκτικό πρόγραμμα δύο μηνών έχει ήδη έτοιμο στο συρτάρι του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε περίπτωση που επιτύχει το σκοπό του και καταφέρει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου να σχηματίσει την «προοδευτική διακυβέρνηση» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και- πιθανόν- το ΜέΡΑ25 σε ρόλο κυβερνητικού εταίρου ή και με απλή «ψήφο ανοχής» της νέας κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει εντολή από καιρό να ετοιμαστεί αυτό το πρώτο «πακέτο μέτρων» για το πρώτο δίμηνο, καθώς έβλεπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα «χτυπούσε» τον ΣΥΡΙΖΑ στο προγραμματικό πεδίο -όπως και συμβαίνει…- με επιχειρήματα του τύπου «δεν έχετε κοστολογημένο πρόγραμμα», «με αυτά που λέτε θα ανατρέψετε τη δημοσιονομική ισορροπία και θα ρίξετε την οικονομία στα βράχια» κλπ.

Πρόσθετος λόγος για την ετοιμασία του «πακέτου» ήταν η προοπτική διαπραγματεύσεων με τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα γίνουν στη βάση ενός «βασικού» προγραμματικού πλαισίου εκ μέρους της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και με προοπτική η προοδευτική διακυβέρνηση να αρχίσει να λαμβάνει μέτρα υπέρ των πολιτών «από την πρώτη μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής» όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

Κοντά στους μικρούς και μεσαίους

Οι πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, αλλά και η μεσαία τάξη είναι οι ωφελούμενοι από τις πρώτες αποφάσεις μιας πιθανής νέας κυβέρνησης Τσίπρα: Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι κι ελεύθεροι επαγγελματίες θα νιώσουν ανακούφιση από τα πρώτα μέτρα, καθώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι οι περισσότερο ζημιωμένες από την «πολιτική για λίγους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρώτο θέμα που θα αντιμετωπιστεί, όπως έχει δεσμευτεί δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας, είναι οι ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, με προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Η νέα κυβέρνηση Τσίπρα θα περιλαμβάνει Υφυπουργείο στο Υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής, ώστε να υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, συγκεντρώνοντας αρμοδιότητες για την υλοποίηση πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες θα συσταθεί η Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως και το Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων, τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Κατώτατος μισθός και αφορολόγητο

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει την δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, δηλαδή εκατό ευρώ πάνω από τον σημερινό. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό θα γίνει σε μια ή δυο δόσεις, πάντως αυτή είναι η πολιτική απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος.

Θα ακολουθήσουν μέτρα όπως η θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους, η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει και η επάνοδος της 13ης σύνταξης για τους απόμαχους της εργασίας.

Η μείωση της -έμμεσης, κυρίως- φορολογίας είναι επίσης στα πρώτα μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας εάν καταφέρει να σχηματίσει την προοδευτική διακυβέρνηση: Μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ειδικά στα τρόφιμα και τα καύσιμα, δηλαδή ένα μέτρο που ζητάει επί καιρό από τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει μέσα στις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής του. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ