Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τι έβγαλε το πρώτο άτυπο debate Μητσοτακη - Τσίπρα για την οικονομία

Εναν πρωτότυπο διάλογο είχαν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας για σειρά θεμάτων που απασχολούν προεκλογικά τον δημόσιο διάλογο, κυρίως δε για την οικονομία. Οι αρχηγοί των δυο μεγαλύτερων κομμάτων βρέθηκαν χθες σε τηλεοπτικό στούντιο (διαφορετικό ο καθένας…) και απάντησαν σε ερωτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν στην οικονομία.

Η επίθεση Μητσοτάκη

Χθες ο πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδος», με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη. Εκεί ρωτήθηκε αρχικά για τα εργασιακά ζητήματα κι απάντησε ότι δέσμευση της ΝΔ είναι καλύτερες συνθήκες εργασίας, να μην υπάρχει κατάχρηση του εργαζόμενου από τον εργοδότη. Πρόσθεσε ότι σε αυτό συντελεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ άλλα μέτρα υπέρ των εργαζομένων είναι οι άδειες μητρότητας, άδειες πατρότητας, η δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. 

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, προχώρησε σε μια καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν ακόμα στην οικονομία, λέγοντας ότι «οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό» για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνησή του έχει στηρίξει τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις μισθών και οι μειώσεις των φόρων είναι μόνιμες… Αυτή η «έκρηξη» των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, αλλά «οι αυξήσεις τις οποίες έχουμε δώσει, ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ, οι μειώσεις των φόρων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή η απαλλαγή από τον φόρο της γονικής παροχής, όλες αυτές είναι μόνιμες».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση αμφισβήτησε τα στοιχεία που επικαλείται ο ΟΟΣΑ για να μιλήσει για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Οργανισμού δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα πραγματικά στοιχεία του ’22, ενώ παρατήρησε ότι «είχαμε μια πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, η οποία στη συνέχεια ροκανίστηκε από την αύξηση του πληθωρισμού, πράγμα το οποίο έγινε σε όλες τις χώρες. Γι’ αυτό και θέτουμε ως κεντρικό στόχο του προγράμματος μας, την επόμενη τετραετία, την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπλήρωσε: «Να συμφωνήσουμε, επίσης, ότι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι μια παγκόσμια κρίση και δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη; Διότι αν ήταν ακρίβεια Μητσοτάκη θα είχαμε μόνο εμείς πληθωρισμό και όχι οι άλλες χώρες. Το λέω αυτό για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο».

Για το θέμα του ΦΠΑ ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε την άποψη πως «όταν μπορέσουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία και η οικονομία θα αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θέλουμε, θα περάσουμε σε σταδιακή μείωση του ΦΠΑ». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας η χώρα θα μπει σε καθεστώς χρεοκοπία μέσα σε ένα μήνα και πρόσθεσε: «Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες τον Μητσοτάκη κι όχι τον Τσίπρα; Για έναν απλό λόγο: ότι ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα έκανε και ο Τσίπρας σε αυτά τα οποία είχε πει έκανε τα εντελώς ανάποδα». .

Η «απάντηση» Τσίπρα

Λίγη ώρα αργότερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» της τηλεόρασης του Σκάι, όπου επίσης απάντησε σε σειρά ερωτημάτων για την οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του «κοστίζει το μισό από όσο οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί που έκανε η ΝΔ: 5,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση», ενώ αναφερόμενος στην προοπτική συνεργασίας με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επισείσει το μπαμπούλα Βαρουφάκη, αλλά νομίζω ότι και ο κ. Βαρουφάκης έχει εμμονές. Δηλαδή είναι δυνατόν το 2023 να ξαναφέρει αυτή τη συζήτηση για σχέδια “Δήμητρα” και σχέδια δραχμής;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στην πρωθυπουργική κατηγορία ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία μέσα σε ένα μήνα: «Το λέει αυτό ο επικεφαλής της παράταξης που χρεοκόπησε δυο φορές τη χώρα, το 2009 και το 2015. Το 2009 αφήνοντας ένα έλλειμμα 14%. Και το 2015, αφήνοντας σε μια κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά, με άδεια ταμεία και με τις τράπεζες πριν καταρρεύσουν». Σχολιάζοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση, ο κ. Τσίπρας υπογράμισε ότι η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. «Κουπόνια για να πας στο σούπερ μάρκετ, κουπόνια για να πληρώσεις το ρεύμα, κουπόνια για τη βενζίνη, κουπόνια παντού» και αμέσως μετά προχώρησε σε συγκρίσεις της δικής του περιόδου με τη σημερινή: «Ο κ. Μητσοτάκης εξαιτίας της πανδημίας, δεν είχε κανένα περιορισμό. Είχε την ευχέρεια να δαπανήσει 60 δισ., όταν εμείς την υποχρέωση να μαζέψουμε 40». Επανέλαβε μάλιστα ότι αμέσως μόλις σχηματίσει κυβέρνηση, ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι η μείωση ΦΠΑ και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Τέλος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «τραμπική» την αμφισβήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για την απώλεια εισοδήματος των πολιτών. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ