Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Συνταγματική η έκδοση συντάξεων του ΕΦΚΑ από δικηγόρους και λογιστές

Πηγή: Eurokinissi

Απορρίφθηκαν με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 750/2023 και 753/2023 (περίληψη εδώ) οι αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν καταθέσει η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κατά της υπουργικής απόφασης για την συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην διαδικασία απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι ο θεσμός των πιστοποιημένων επαγγελματιών που νομοθετήθηκε το 2021 είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και αποσκοπεί στην επιτάχυνση και στην ενίσχυση της απονομής συντάξεων από τον ΕΦΚΑ μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση του Φορέα.

Το ΣτΕ έκρινε, επίσης, ότι δεν μεταβάλλεται ο φορέας παροχής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς οι αρμοδιότητες που απονεμήθηκαν στους δικηγόρους και τους λογιστές ασκούνται εντός του ΕΦΚΑ που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Επίσης, τονίζεται από το υπ. Εργασίας ότι το ΣτΕ  «δέχθηκε –μεταξύ άλλων-  ότι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες που εγγράφονται σε μητρώο που τηρεί και εποπτεύει ο ΕΦΚΑ διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα και την κατάλληλη εξειδίκευση για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Τόνισε ότι οι ασφαλισμένοι δεν στερούνται δικαστικής προστασίας, καθώς οι πράξεις απονομής σύνταξης ως πράξεις του ΕΦΚΑ, υπόκεινται ως ατομικές διοικητικές πράξεις σε προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι εξαιτίας της ανάθεσης αρμοδιότητας έκδοσης πράξεων απονομής σύνταξης σε ιδιώτες αλλοιώνεται η προβλεπόμενη στο Σύνταγμα διάκριση των δικαιοδοσιών, εφόσον τα διοικητικά δικαστήρια ελέγχουν μόνο διοικητικές πράξεις.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η έκδοση σύνταξης με την σύμπραξη πιστοποιημένου επαγγελματία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην απόφαση τόνισε ότι «Οι σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνουν την επιλογή μας να προχωρήσουμε με λύσεις κοινής λογικής στον ΕΦΚΑ, στις οποίες αντιδρούσαν συνεχώς οι εραστές της ακινησίας.

Μια από τις πρώτες τέτοιες λύσεις ήταν ο θεσμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών για να συμπράττουν στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και να επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΑΔΕΔΥ οι συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ βρέθηκαν απέναντι σε αυτή τη λύση. Όπως βρέθηκαν απέναντι στην προκαταβολή εθνικής σύνταξης -ήδη από το 2021- για την ανακούφιση των συνταξιούχων, στις fast track συντάξεις και στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ με στελέχη από τον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασφαλισμένοι. Τόσο για τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, όσο και για τις πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ ασκήθηκαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σήμερα το ΣτΕ βάζει τα πράγματα στη θέση της. Πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι μπορούν ανεμπόδιστα να συνεχίσουν το έργο τους, με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον ΕΦΚΑ,  προκειμένου να εκδίδονται μια ώρα αρχύτερα οι συντάξεις. Η νομιμότητα και η κοινή λογική νίκησαν τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ