Νέα
  • ΓΔ: 1448.48 -0.48%
  • Τζίρος: 187,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πραγματικά και... τεχνητά αγκάθια στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Απέχουμε μόλις δυο εβδομάδες από το στήσιμο της κάλπης της απλής αναλογικής και τα κόμματα ρίχνουν στην προεκλογική αντιπαράθεση τα τελευταία όπλα τους, με την ελπίδα αυτά να αφομοιωθούν από το εκλογικό σώμα μέσα στις επόμενες ημέρες και σε ένα βαθμό να μετατραπούν σε εκλογική προτίμηση.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι «τρικλοποδιές» που το ένα κόμμα βάζει στα άλλα, ώστε να περιορίσει την απήχηση των αντιπάλων του κι αντίστοιχα να διευρύνει τη δική του.

Κάτι τέτοιο εξελίσσεται αυτές τις μέρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι «τα κόμματα λειτουργούν ανταγωνιστικά κατά την προεκλογική περίοδο» και δίνει ραντεβού με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες δημιουργίας της περίφημης «προοδευτικής κυβέρνησης». Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης θέτει από τώρα όρους και προϋποθέσεις που κάνουν τη συνεργασία πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Η πρόταση και η απάντηση

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε με τις «11 δεσμεύσεις» του, να μετατοπίσει τον διάλογο των δυο κομμάτων από το πεδίο των εκλογικών συσχετισμών και των προσώπων, σε εκείνο των προγραμμάτων, όπου η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η συζήτηση κι η σύνθεση, διευκολύνονται.

►Διαβάστε και: 

Η Χαριλάου Τρικούπη, όμως, έβαλε ακόμα ένα εμπόδιο στην πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας, καθώς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προσπαθεί να «αλώσει» τα συνθήματα και να ενσωματώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν επιγράφει τις 11 δεσμεύσεις ως «Συμβόλαιο Αλλαγής».

«Με όσα κάνει, προσπαθώντας να μιμηθεί το κόμμα μας, γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου» υποστήριξε οργισμένος ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάχη για τους κεντροαριστερούς

Η μάχη, όπως είναι ευνόητο, γίνεται για τις ψήφους των κεντροαριστερών, που παραμένουν κοντύτερα στο ΠΑΣΟΚ και που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τις τελευταίες μέρες του προεκλογικού αγώνα να ελκύσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υφίσταται την ίδια πίεση κι από τα δεξιά του, καθώς Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούν το ίδιο με τους κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο βλέπουν θετικά ένα κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής που ασκήθηκε κατά την τελευταία τετραετία.

Αυτό το «διπλό πρέσινγκ» προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον υποχρεώνει να αποκρούει τις εκατέρωθεν επιθέσεις με έντονο ύφος και κατηγορηματικό τρόπο, ώστε να περιφρουρήσει την πολιτική κι εκλογική του βάση. Με τη σειρά της, αυτή η τακτική Ανδρουλάκη δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την δημιουργία ενός κλίματος συνεννόησης και συνδιαλλαγής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα χρησίμευε αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών.

Το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Στις αξεπέραστες ως τώρα διαφορές μεταξύ των δυο κομμάτων παραμένει και η ασυμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιτείνει ότι πολλές κυβερνήσεις σε κράτη της Ευρώπης έχουν πρωθυπουργό άλλο πρόσωπο από τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού και προσθέτει ότι ο ίδιος θα προτείνει «πρόσωπο κοινής αποδοχής» για πρωθυπουργό, εάν κι εφ όσον τα δυο κόμματα φτάσουν να συμφωνήσουν επί των προγραμματικών θεμάτων.

►Διαβάστε και: Ανδρουλάκης στο Open: Προστατεύσαμε την α' κατοικία την πιο δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης

έλος ένα ακόμα «αγκάθι» είναι η φιλοξενία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίων όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, δηλαδή μιας περιόδου στην οποία επιτίθεται με οξύ τρόπο η Χαριλάου Τρικούπη, καταλογίζοντας στις κυβερνήσεις 2004-2009 μια πολιτική που -όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ- οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας το 2010 και την έναρξη της ζοφερής περιόδου των μνημονίων. Φυσικά για να γίνουν όλα τα παραπάνω, πρέπει το άθροισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνων του ΠΑΣΟΚ να δίνει τουλάχιστον τον «μαγικό» αριθμό των 151 βουλευτών στη νέα Βουλή, κάτι που ως τώρα τουλάχιστον δεν προκύπτει από κάποια δημοσκόπηση.

Σε καμία από αυτές τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχει υπάρξει βελτίωση ή λείανση των αντιθέσεων, ενώ βρισκόμαστε μόλις δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Κι αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερη τη συνεννόηση και την εξεύρεση κοινής λύσης μετά από τις κάλπες της 21ης Μαΐου…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ