Νέα
  • ΓΔ: 802.6 +1.27%
  • Τζίρος: 70,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί η κυβέρνηση μπήκε στον διάλογο για τον Κουφοντίνα

Δημήτρης Κουφοντίνας / Πηγή: eurokinissi.gr
Πηγή: eurokinissi.gr

Στην έντονη -όσο και ακραία- δραστηριοποίηση κύκλων που επιδιώκουν την υποχώρηση της κυβέρνησης στις αξιώσεις του βαρυποινίτη κι εγκεφάλου της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα, αρχικά η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αντιδράσει με πλήρη απαξίωση αυτής της δράσης και με υπενθύμιση των «έργων κα ιημερών» της τρομοκρατικής οργάνωσης που ταυτίζεται, πλέον, στη λαϊκή συνείδηση, με το πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ωστόσο, η εξέλιξη της υπόθεσης ανάγκασε τη Νέα Δημοκρατία- ως κόμμα και ως κυβέρνηση- να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να δώσει απαντήσεις. Συγκεκριμένα, η υπόθεση έλαβε νέα μορφή και από τον εκβιαστικό τρόπο (απεργία πείνας) που επιδιώκει να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του ένας κατά συρροή δολοφόνος, πέρασε στο πεδίο του ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τους νόμους για να «εκδικηθεί» τον Κουφοντίνα.

Έτσι, κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην οδό Πειραιώς, επικράτησε η άποψη ότι μαζί με την απαξία που εκπέμπεται με κάθε τρόπο προς το πρόσωπο και τις πρακτικές του Κουφοντίνα, θα έπρεπε να υπάρξει απάντηση στη μομφή που διακινείται εναντίον της κυβέρνησης για παράβαση των νόμων ώστε να εκδικηθεί τον Κουφοντίνα, ο οποίος δολοφόνησε, μεταξύ άλλων, και τον Παύλο Μπακογιάννη, σύζυγο της αδελφής του πρωθυπουργού.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν επιμένει στην απαξία Κουφοντίνα, θυμίζοντας ότι το ηγετικό στέλεχος της «17 Νοέμβρη» κρατείται από τις 5 Σεπτεμβρίου 2002, μετά την καταδικαστική απόφαση του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με ποινή 11 φορές ισόβια για ανθρωποκτονίες, ληστείες, ένταξη σε εγκληματική ομάδα κ.λπ. κι ακολούθως προβάλλει τη δική της απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνον έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες σχετικά με τη μεταχείριση του Κουφοντίνα, αλλά κι ότι δεν υπάρχει ούτε μια απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών που να δικαιολογεί την κριτική, τις κινητοποιήσεις και τις απειλητικές ενέργειες όσων στηρίξουν τον κρατούμενο.

Το κυβερνών κόμμα προσθέτει τη σταθερή του θέση, ότι η πολιτεία δεν εκβιάζεται. Βασικοί κανόνες κάθε έννομης τάξης είναι ότι αφενός διατηρεί κυριαρχικό δικαίωμα σε σχέση με τον τρόπο κράτησης καταδίκων και αφετέρου δεν μπορεί να νοηθεί συναλλαγή με κατάδικους σε σχέση με τον τρόπο κράτησης. Εάν η πολιτεία υπέκυπτε σε πιέσεις και εκβιασμούς θα εξωθούσε όλους τους καταδίκους σε απεργία πείνας και άλλα μέσα πίεσης για να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους.

Απαντώντας επί της ουσίας για τις συνθήκες κράτησης Κουφοντίνα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νόμος που προβλέπει τον τρόπο κράτησης, τηρήθηκε απολύτως. Εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να παραμένει στο κατάστημα Κορυδαλλού (που αποτελεί Κατάστημα Κράτησης τύπου Α’ και σε αυτό κρατούνται μόνο υπόδικοι), κατάδικοι για χρέη και καταδίκη σε ποινή φυλάκισης. Για υγειονομικούς λόγους, εξάλλου, δεν επιτρέπεται η μεταγωγή νέων υποδίκων στον Κορυδαλλό.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, προσθέτει η κυβέρνηση, είναι ο Κουφοντίνας που ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση επιχειρώντας πολιτική σύνδεση του Κουφοντίνα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Επί ΣΥΡΙΖΑ, λένε στην κυβέρνηση, πέραν πάσης λογικής, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη, μεταφέρθηκε σε αγροτικές φυλακές, δηλαδή σε ένα ημιελεύθερο κατάστημα κράτησης, όταν άλλοι κρατούμενοι με πολύ μικρότερες ποινές, χάνουν αυτό το δικαίωμα. Η σημερινή κυβέρνηση, με το νόμο 4760/11-12-20, προχώρησε σε εξορθολογισμό των αποφάσεων, τόσο για τη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους όσο και για το δικαίωμα να μετάγονται σε αγροτικά καταστήματα.

Συνεπώς, αποφασίστηκε η μεταγωγή του Κουφοντίνα, καθώς και άλλων έξι κρατουμένων του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσαβέτειας, για το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και για άλλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Στις 17 Ιανουαρίου 2021, όμως, κατόπιν σχετικού εγγράφου του Καταστήματος Κορυδαλλού για αδυναμία παραλαβής του Δ. Κουφοντίνα και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της πανδημίας και την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική που επέβαλαν αποσυμφόρηση του καταστήματος, η ΚΕΜ αποφάσισε τη μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.

Στις 8 Ιανουαρίου ο κρατούμενος δηλώνει προς τη διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού ότι ξεκινά απεργία πείνας με αίτημα την επιστροφή του στην Ειδική Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Στις 16 Φεβρουαρίου οδηγήθηκε, λόγω επιδείνωσης της υγείας του, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αλλά συνεχίζει την απεργία πείνας, θέτοντας ο ίδιος τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Τέλος η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι ο Κουφοντίνας έχει πλήρη και συνεχή ιατρική παρακολούθηση (σε μια προσπάθεια να προλάβει νέες αβάσιμες κατηγορίες) ενώ η επόπτης εισαγγελέας παρήγγειλε προς το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και την υγεία του και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία, ανεξαρτήτως της βούλησης του. Συμπερασματικά η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει σε κατηγορίες ότι δεν τηρεί το νόμο, τις οποίες ανασκευάζει πλήρως, αλλά και να αναδείξει τη συμπάθεια πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον ισοβίτη ηγέτη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως η «17 Νοέμβρη». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ