Νέα
  • ΓΔ: 1274.92 +0.11%
  • Τζίρος: 43,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

K. Μητσοτάκης: Η διακαναλική συνέντευξη

Πηγή: Eurokinissi

«Η ΝΔ θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών» προέβλεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διακαναλική συνέντευξη, που παραχώρησε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ενόψει των εκλογών του 2023. Ενώ ακόμα κι αν βγαίνουν τα... κουκιά μετά τις κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ». 

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων την επόμενη τετραετία, «όχι όμως εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» αυτό που συνέβη με τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμμάρας, αφήνοντας  ανοιχτό ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Μιλώντας για τις εκλογές στην Τουρκία υποστήριξε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο που θα εκλεχθεί.

Για το αριθμητικό ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απάντησε «το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα, αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, οι πολίτες ψηφίζουν και για πρωθυπουργό. Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, έχει φέρει την πολιτική του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, θα αναγκαζόμαστε περισσότερο να πατάμε φρένο παρά γκάζι. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ».

Συζητάμε την επέκταση του market pass

«Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται, έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα τρόφιμα, εκτιμώ ότι θα έχουμε και εκεί αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Το Market Pass δεν λύνει το πρόβλημα, συζητάμε την ενδεχόμενη επέκταση αν οι τιμές είναι υψηλές, είναι μια βοήθεια προς τα νοικοκυριά.

Η μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών. Γι' αυτό επιμένω για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων. Γι αυτό έχουμε δεσμευθεί για μείωση φόρων, για αλλαγές στα τεκμήρια και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η πιο βασική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών. Ο μόνος τρόπος να συγκλίνουμε με την Ευρώπη είναι η οικονομία να τρέχει πιο γρήγορα και να δημιουργεί καλύτερες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ μέσο μισθό σε ορίζοντα 4ετιας με έναν πληθωρισμό χαμηλότερο από ό,τι είδαμε», είπε προσθέτοντας ότι λέει στους επιχειρηματίες που όταν παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους «πληρώστε παραπάνω να τους βρείτε».

«Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην λειτουργία της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε τον κόσμο, υπήρξε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Προσωρινά ήταν όλα αυτά, αλλά το μόνιμο είναι η βελτίωση των εισοδημάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μείωση του ΦΠΑ στο δεύτερο μισό της επόμενης 4ετίας

Απαντώντας σε ερώτηση για τους έμμεσους φόρους και το ιδιωτικό χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «κάναμε σημαντικά ζητήματα όπως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που δουλεύει. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι έχουμε πάνω από 50 δισ. ρυθμίσεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να γίνονται ρυθμίσεις», ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ ισχυρίστηκε ότι «στο δεύτερο μισό της τετραετίας βεβαίως και θέλω να αρχίσω να εξετάζω τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, τόσο του ανώτερου όσο και μεσαίου συντελεστή, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μείωση τώρα του ΦΠΑ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όποιες χώρες το έκαναν την πάτησαν, είδαν υστέρηση εσόδων και όχι μείωση των τιμών».

Η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023

«Ο βασικός λόγος που είχαμε τόσο υψηλό πληθωρισμό είχε να κάνει με τις τιμές ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου. Έπεσαν. Αν είχαμε επιβάλλει το πλαφόν νωρίτερα, θα είχαμε αποκλιμάκωση νωρίτερα. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, τα ελληνικά ομόλογα ήδη διαπραγματεύονται σαν να έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αν πάει να εφαρμόσει έστω και ένα κομμάτι του προγράμματός του θα επιστρέψουμε σε πολύ άσχημες εποχές και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιο με το 2015».

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «έχω εκφράσει τη θέση της κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο στη συννάντηση με τον καγκελάριο Σολτς. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ειδικά για το κατοχικό δάνειο έχουμε πιο ισχυρά επιχειρήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για το μέλλον και όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες που προσπάθησαν να δοθούν είναι εκ του πονηρού».

Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές 

Σε ερώτηση γιατί ασχολείται με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, και εάν υπονοεί ότι υπάρχει κάποιο άλλο ΠΑΣΟΚ και εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας, ή είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται υπό οποιαδήποτε συνθήκη να κοιτάξει προς Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας, και είπε ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή της ηγεσίας και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «με πολλούς ανθρώπους από αυτούς στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού και θεωρώ ότι δεν έχουν κακή άποψη για μένα και το έργο της ΝΔ».

«Οι διαχωριστικές γραμμές από τον κ. Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή, και δεν μπορεί να λέει ότι δεν ζήτησα συνάντηση μαζί του. Είναι ψέμα αυτό. Ζήτησα μια φορά στη Βουλή και άλλη μια φορά τηλεφωνικά. Πρέπει να θέλει κι ο άλλος να συζητήσει μαζί μου. Ήταν μια στρατηγική από την πρώτη στιγμή του κ. Ανδρουλάκη και όταν λέει ότι "ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης", λέει ουσιαστικά όχι σε Μητσοτάκη γιατί θα βγούμε πρώτοι».

Για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη, παραιτήθηκαν στελέχη, τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θωρακίστηκε θεσμικά η ΕΥΠ, επανήλθε ο δεύτερος εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη προχώρησε στη διερεύνηση της υπόθεσης και είναι εκείνη που θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η ΕΥΠ είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας, βρέθηκα στη Λέσβο και θυμήθηκα τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ στην προσφυγική κρίση, να προστατεύσουμε τα σύνορα μας. Δεν είναι δυνατόν να μας κουνάει το δάχτυλο για κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του τον αμετάκλητα και ομόφωνα με 13-0 καταδικασμένο κ. Παππά. Κακή και κατευθυνόμενη η Δικαιοσύνη λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για "δικαιοσύνη Τσαουσέσκου". Αυτές είναι απόψεις που μας απομακρύνουν πάρα πολύ από την έννοια του κράτους δικαίου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Εύχομαι οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία να αποτελέσουν ευκαιρία αναστοχασμού και επαναπροσέγγισης της στάσης της. Όταν έχουμε τέτοια γεωπολιτική αστάθεια, έχει μεγάλη σημασία ποιος θα κυβερνήσει αύριο τη χώρα μας. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον ανησυχεί η Αθήνα για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Σημαντικές επιπτώσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις

Ερωτηθείς, δε, για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη τη χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη και προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος πως θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, εφ' όσον συνεχισθεί αυτή η στάση από τα Τίρανα: «Πήγα ως πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό στη Χειμάρρα και τόνισα ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της εθνικής μας μειονότητας. Να γνωρίζει η Αλβανία ότι θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη, δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας».

Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σημερινό άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Αυγή και τόνισε πως δεν πιστεύει λέξη από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. «Μία κυβέρνηση ηττημένων μπορεί να προκύψει, ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων, για αυτό και μία ισχυρή ΝΔ θα αποκλείσει τέτοια σενάρια, αλλά και δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και για τα μέτρα στήριξης των μητέρων απάντησε: «Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες. Όλες οι ώριμες δημοκρατίες εναποθέτουν σε κάποια ανεξάρτητη αρχή την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Εξακολουθώ να ζητώ έστω και ενόψει των δεύτερων εκλογών να υπάρξει μια τέτοια κοστολόγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει γιατί γνωρίζει ότι όλοι θα αντιληφθούν ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο πλουσιοπάροχο που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Η ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμη. Ξανακάνω την πρόταση και αναμένω απάντηση αντί για σιωπή. Μεγάλη δυσκολία έχουν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα τους. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τη "μπάνκα" στον αέρα, ας το στείλει σε κάποιο από τους οίκους αξιολόγησης».

«Για τις μητέρες», προσέθεσε, «έχουμε πολιτικές για να κάνουμε πράξη την ισότητα, να στηρίξουμε τις εργαζόμενες ημέρες. Περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις, επέκταση του ολοήμερου, πολιτικές που συνολικά στηρίζουν το εισόδημα, καθώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί, επιπλέον φορολογικά κίνητρα. Θέλουμε έμπρακτα να στηρίξουμε τις εργαζόμενες οικογένειες για να έχουμε πιο υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Πλέον και οι άνδρες συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών, δίνουμε την άδεια πατρότητας και ενισχύσαμε την άδεια μητρότητας».

Απαντώντας στις τελευταίες ερωτήσεις της διακαναλικής συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «κυβέρνησης ηττημένων». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τις εκλογές θα λάβουν τέλος οι μικροκομματικές υπερβολές, εννοώντας «να φύγει ο Μητσοτάκης». Προσέθεσε ότι τους κ.κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη τους ενώνει η επιθυμία να αλλάξει η ηγεσία της χώρας και εκτίμησε πως «εάν βγαίνουν οι αριθμοί θα το επιχειρήσουν» διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι «προσωπική μου εκτίμηση».

«Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει εάν βγει πολύ ισχυρή η ΝΔ μέσα από την κάλπη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για το εάν θα χρησιμοποιήσει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς στην επόμενη κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για την επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλήσει από τώρα, αλλά προσέθεσε ότι στην τετραετία που πέρασε δεν έκανε πολλούς ανασχηματισμούς για να μπορέσουν οι υπουργοί να επιδείξουν έργο, και τόνισε ότι στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν πολύ πιο μεγάλες και πιο τολμηρές αλλαγές από αυτές που έκανε έως τώρα.

Για τη χάραξη του ΒΟΑΚ

Απαντώντας στην τελευταία ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα τοπικών κοινωνιών στην Κρήτη για την χάραξη του ΒΟΑΚ και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι σχετικά με τον ΒΟΑΚ για πρώτη φορά το έργο μπορεί να γίνει πράξη.

Όπως είπε ήδη υπογράφτηκε το δεύτερο κομμάτι για ΣΔΙΤ περί τη Χερσόνησο, ενώ υπάρχουν τρεις προσφορές για το κομμάτι Ηράκλειο -Χανιά.

«Κάθε τοπική κοινότητα θα ήθελε τη χάραξη λίγο διαφορετική, αλλά ας αναλογιστούμε όλοι την τεράστια σημασία του έργου, τον φόρο αίματος που πληρώσαμε. Ας αφήσουμε στην άκρη τα τοπικά συμφέροντα και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ