Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όποιον αποφασίσει ο τουρκικός λαός

Ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με όποιον ο τουρκικός λαός τη μεθεπόμενη Κυριακή κρίνει ότι πρέπει να είναι ο Πρόεδρός του», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο ραδιοφωνικό σταθμό ”ΣΚΑΪ 100,3 FM”.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών επισήμανε ότι ουδόλως τον εξέπληξε, καθώς «οι δυνατότητες δημοσκόπησης σε μια χώρα όπως η Τουρκία είναι περιορισμένες και ότι η αντιπολίτευση, η οποία θεωρείτο από τους περισσότερους δυτικούς ως ευρισκόμενη στο κατώφλι της εξουσίας, δεν είχε τις πραγματικές δυνάμεις που της έδιναν οι μετρήσεις και οι δυτικές ευχές».

Αυτό στο οποίο ελπίζει τώρα η Ελλάδα είναι να συνεχιστεί το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές τής Τουρκίας «και να δοθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, ούτως ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση στη διαφορά μας».

«Νομίζω ότι και η ρητορική του Προέδρου Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα, τείνει προς τη δημιουργία αυτής της ελπίδας. Είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα; Όχι, δεν είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Ερντογάν «έχει επιλέξει -χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί να αλλάξει και αύριο το πρωί για κάποιους άλλους λόγους- να προσπαθήσει να βρει ένα ”modus Vivendi” με την Ελλάδα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που επιχειρείτο μέχρι την εποχή πριν από τους σεισμούς» και προσέθεσε: «Το πόσο είναι έτοιμος να προχωρήσει παραπάνω από αυτό, σε μια εγκάρδια συνεννόηση που θα οδηγήσει σε μια επίλυση της διαφοράς μας, αυτό δεν ξέρω να σας το πω. Θα το ξέρουμε αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές».

Σημείωσε δε πως η επίλυση των διαφορών δημιουργεί μία δυναμική και πάει τις χώρες σε μία άλλη πραγματικότητα.

«Εάν -πολύ μεγάλο ”εάν”, μειοψηφικό ”εάν”, αν θέλετε- αλλά εάν μπορέσουμε να βρούμε σε ένα πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου, βεβαίως, λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία, η δυναμική που θα αναπτυχθεί και για τις δύο χώρες θα είναι εκρηκτική. Γιατί εγώ δεν είμαι από αυτούς που εύχονται ”να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα»”. Αντιθέτως, θέλω πλούσιο γείτονα και σταθερό», επισήμανε.

«Η δυναμική που θα δημιουργηθεί θα είναι θετική και για τις δύο χώρες. Αλλά, βέβαια, αυτό προϋποθέτει η Τουρκία να είναι και αυτή έτοιμη για να αντιληφθεί πράγματα. Διότι δεν είμαι πάντα σίγουρος ότι συμβαίνει αυτό», τόνισε.

«Οιοσδήποτε στη θέση μου και οποιοσδήποτε πρωθυπουργός βρεθεί και έχει την ευκαιρία να λύσει τη διαφορά με την Τουρκία, πιστεύω ότι θα το κάνει ανεξαρτήτως της δικής του πολιτικής τύχης αμέσως μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και έχοντας καταλάβει, θα στηρίξει την προσπάθεια.

«Όταν υπέγραψα τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, είχαν προδικάσει το πολιτικό μου τέλος. Δεν ξέρω τι θα συμβεί μεθαύριο, αλλά μέχρι σήμερα μια χαρά είμαι. Άρα, λοιπόν, δεν πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει αισθητήριο να καταλάβει τι συνιστά μειοδοσία και προδοσία και, αντιθέτως, τι συνιστά εθνική συνεισφορά, εθνική προσέγγιση και εθνική ανάπτυξη».

Επισήμανε δε ότι τα τελευταία 4 χρόνια κατεβλήθη προσπάθεια και υπήρξε διαρκής ενημέρωση. «Δεν λέω ότι συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά δεν υπήρχαν ούτε ”κρυφές σελίδες”, ούτε ”κρυφά κεφάλαια”», ανέφερε και προσέθεσε: «Και το πολιτικό σύστημα ανταποκρίθηκε στη χειρονομία της κυβέρνησης και έδειξε μια ωριμότητα. Στα εξωτερικά θέματα υπήρξε εθνική κατανόηση, αν όχι και εθνική συνεννόηση».

Για τη σύλληψη Μπελέρη

Αναφερόμενος στη σύλληψη του υποψήφιου (τότε) δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη 48 ώρες πριν από τις εκλογές του είπε πως «εάν δεν συνοδεύεται από βαριά και αδιάσειστα στοιχεία, επαναλαμβάνω βαριά και αδιάσειστα στοιχεία, είναι σκανδαλώδης. Το μόνο που μου δημιουργεί μια μικρή αισιοδοξία, είναι ότι ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα».

«Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό συνέβη 48 ώρες πριν από τις εκλογές. Ακριβώς σε ένα Δήμο όπου οι ακίνητες περιουσίες έχουν μεγάλη αξία, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, όπου υπάρχει τουριστική ανάπτυξη», σημείωσε και κατέληξε: «Όλα αυτά τα πράγματα δημιουργούν, κατ' ελάχιστον, αμφιβολίες ή υπόνοιες. Μακάρι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις να βγουν αλώβητες, να αποδειχθεί ότι όλα είναι. Εμείς θα ευχόμασταν να είναι αθώος, να αποδοθεί δικαιοσύνη ….».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ