Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Τα τρία δύσκολα διλήμματα που έβγαλε η κάλπη για το ΠΑΣΟΚ

Πηγή: Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ αναμφίβολα συμπεριλαμβάνεται στους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής, καθώς αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του (από 8,1% το 2019 σε 11,5% το 2023) και δικαίως ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του πανηγυρίζουν.

Ωστόσο τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά για το τρίτο κόμμα των εκλογών, ο πρόεδρος του οποίου χθες το απόγευμα εκλήθη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, μετά την άρνηση παραλαβής εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα χθες.

Η προσοχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ βέβαια επικεντρώνεται ήδη στην προεκλογική στρατηγική του κινήματος, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, μετά τη φιλόδοξη στόχευση του Νίκου Ανδρουλάκη για ανάδειξη του κόμματος στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα μεταβάλλει με δομικούς όρους το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Με κυβέρνηση ΝΔ ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα

Ωστόσο και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τουλάχιστον δυο σοβαρά διλήμματα, από τη διαχείριση των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Ναι ή όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας;

Το κεντρικό πολιτικό δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη είναι εάν, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, θα δεχθεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή αν, αντίθετα, θα σύρει τη χώρα σε τρίτες εκλογές και μάλιστα την ώρα που η αντίστοιχη εκλογική διαδικασία στην Τουρκία θα έχει ολοκληρωθεί και ήδη η Άγκυρα βγάζει για ακόμα μια φορά ένα από τα «ερευνητικά» της σκάφη κοντά στην Κύπρο για… έρευνες. Η κάθετη σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με την θριαμβεύτρια Νέα Δημοκρατία κατά τους προηγούμενους μήνες, κάνει δύσκολη την απάντηση για τον Νίκου Ανδρουλάκη και τους επιτελείς του.

Μια ενδεχόμενη θετική απάντηση, μετατρέπει ευθύς του ΠΑΣΟΚ από διεκδικητή του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυβερνητικό εταίρο της Νέας Δημοκρατίας και «χαρίζει» όλες τις αντιπολιτευόμενες φωνές, πλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ που -σε αυτό το ενδεχόμενο- θα κατοχυρώσει την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του βασικού πολιτικού αντιπάλου της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, μια πιθανή αρνητική απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα για κυβέρνηση συνεργασίας εάν η ΝΔ χάσει ένα 3-4% της εκλογικής της δύναμης τον Ιούνιο, θα χρεώσει ευθέως τη Χαριλάου Τρικούπη την παράταση της ακυβερνησίας και την προοπτική τρίτων εκλογών σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν συνταξιούχοι και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα - Ο «πόλεμος» συντάξεων και μισθών στην κάλπη 

Με Μητσοτάκη πρωθυπουργό;

Σε παρόμοιο δίλημμα πρέπει να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ισχύει ακόμα και μετά το αποτέλεσα της Κυριακής ότι δεν θα δεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου; Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στους αντιπάλους του να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα της 21 Μαΐου που έδωσε στον πρωθυπουργό ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα του 2019.

Αν, αντίθετα, ο κ. Ανδρουλάκης υπαναχωρήσει και αποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, τότε θα πρέπει να εξηγήσει στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ πού πήγαν όλες αυτές οι επιθέσεις για τις παρακολουθήσεις, για το κράτος δικαίου κλπ με τα οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε οικοδομήσει τείχη μεταξύ του κόμματός του και της Νέας Δημοκρατίας.

►Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Και όμως ο Μητσοτάκης… ανησυχεί - Οι φόβοι για «χαλαρή ψήφο»

Διμέτωπος ή μονομέτωπος;

Ένα ακόμα δίλημμα του ΠΑΣΟΚ αφορά το ύφος και την πλατφόρμα της προεκλογικής του στρατηγικής: Θα συνεχίσει τον διμέτωπο προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή σιωπηλά θα αποδεχθεί το πολιτικό imperium του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι έτσι θα περιοριστεί σε μονομέτωπο αγώνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ είναι ανήσυχο για τις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει προεκλογικά σε μια σειρά ζητημάτων που θα θέσει η Νέα Δημοκρατία, με κυρίαρχο το περιεχόμενο της νέας Συνταγματικής αναθεώρησης που θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για παράδειγμα, ένα «όχι» Ανδρουλάκη στο αίτημα για αναθεώρηση του άρθρου 16, θα «στριμώξει» αριστερότερα το ΠΑΣΟΚ και θα αφήσει νέο εκλογικό περιθώριο διεύρυνσης στη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος μήνας δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ