Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκτίμηση Economist: Η ΝΔ οδεύει προς αυτοδύναμη κυβέρνηση - Γιατί «αξίζει άλλα τέσσερα χρόνια» ο Κ. Μητσοτάκης

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πέτυχε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά το γεγονός πως κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις, σχολιάζει για τις εκλογές της 21ης Μαΐου το Economist. Όπως υπογραμμίζεται, «επανέφερε την Ελλάδα σε μία κανονικότητα που την έχει μετατρέψει σε επενδυτικό προορισμό, ενώ ταυτόχρονα έχει αποκαταστήσει την εικόνα μιας υπεύθυνης, σταθερής δύναμης στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπό τον κ. Μητσοτάκη, αποκαταστάθηκε μια εικόνα κανονικότητας, στον βαθμό που πλέον η Ελλάδα δανείζεται μόνο κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτό που δανείζεται η Γερμανία, κάτι που είναι εκπληκτικό», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα Κρις Λόκγουντ στο καθημερινό podcast «The Intelligence» του οικονομικού περιοδικού.

«Πιστεύω ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και σίγουρα αξίζει άλλα τέσσερα χρόνια, και αυτό είναι το συμπέρασμα που ξεκάθαρα έχουν βγάλει και οι Έλληνες ψηφοφόροι» εκτιμά ο ίδιος.

«Η Ελλάδα πλέον θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα μία κανονική χώρα, μία υπεύθυνη χώρα, που διοικείται καλά και στην οποία μπορεί να επενδύσει κανείς. Έχει γίνει μια σειρά από επικερδείς ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό είναι το επίτευγμα του Μητσοτάκη και γι' αυτό νομίζω ότι αξίζει αυτά τα τέσσερα χρόνια που πρόκειται να κερδίσει», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.

Στο podcast σημειώθηκε, επίσης, πως η ΝΔ πέτυχε «πραγματικά πολύ πειστική νίκη στις εκλογές, πλησιάζοντας την αυτοδυναμία παρά το σύστημα της απλής αναλογικής», με τον Λόκγουντ να αναφέρει πως ο 41% που απέσπασε το κυβερνών κόμμα συνιστά «εντυπωσιακό αριθμό» που υπερβαίνει τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019.

Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι το ποσοστό της ΝΔ ήλθε μετά από μία τετραετία προκλήσεων και κρίσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ. «Παρόλα αυτά», ανέφερε ο Λόκγουντ, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κρατήσει το πηδάλιο της χώρας αρκετά σταθερό. Μείωσε τον πληθωρισμό, αύξησε την ανάπτυξη -πέρυσι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης- και αναμένεται ακόμη μια καλή χρονιά φέτος».

Αναφερόμενος στο προφίλ του πρωθυπουργού, ο Λόκγουντ μιλά για έναν «πολύ ευφυή άνθρωπο» που έχει προϋπηρεσία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. «Είναι καλός. Έχει ηγηθεί μιας αρκετά ικανής, τεχνοκρατικής, λογικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Το ζήτημα πλέον είναι οι δεύτερες εκλογές, σύμφωνα με το podcast, με τον Λόκγουντ να εκτιμά ότι η ΝΔ οδεύει προς τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ