Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Πώς διαβάζουν το αποτέλεσμα και πού συγκλίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της μετεκλογικής (ως προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου) και της νέας προεκλογικής περιόδου (ως προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου) διαπιστώνεται ότι οι τεράστιες αποστάσεις που «κτίζονταν» από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κομματικά τους στελέχη το προηγούμενο διάστημα, δεν τους εμποδίζουν μετεκλογικά να συμφωνούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στα αίτια της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας και της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τρεις αιτίες που κατέγραψε στην ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, είναι ουσιαστικά οι ίδιες (με επιμέρους παραλλαγές, που όμως δεν αλλοιώνουν την ουσία της σύμπτωσης απόψεων) με αυτές που επικαλούνται στα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να αιτιολογήσουν τον δικό τους εκλογικό θρίαμβο.

Συμφωνία στην ατζέντα

Η επικράτηση της πολιτικής-εκλογικής ατζέντας της ΝΔ αποτελεί την πρώτη, κοινή εκτίμηση για την τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οι μεν Νεοδημοκράτες υποστηρίζουν ότι η δική τους ατζέντα ήταν κοντύτερα στις επιθυμίες και τις αναζητήσεις του εκλογικού σώματος, δηλαδή στις προσδοκίες της κοινωνίας, και έτσι συμπεραίνουν ότι το δικό τους κόμμα αφουγκράζεται και κατανοεί καλύτερα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολίτες και τις επιθυμίες τους.

►Διαβάστε και: Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου

Από τη δική του μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δέχεται σαφώς ότι ο αντίπαλός του επέβαλε τη δική του ατζέντα, αλλά διαφωνεί στο αίτιο αυτού του συμπτώματος, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το αποδίδει κυρίως σε δικά της λάθη, αλλά κατά βάση στην επικοινωνιακή υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας.

Η απλή αναλογικη

Η στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής, επίσης αποτελεί κοινή παραδοχή Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ως κεντρικό αίτιο διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής. Διαφέρουν βέβαια οι οπτικές γωνίες των δυο κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι εξαρχής το αίτημα της απλής αναλογικής υποδήλωνε πρώτον την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεύτερον τις βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η απλή αναλογική είναι εγγεγραμμένη στο DNA της Αριστεράς και θεωρεί «στρατηγική ήττα» αυτού του εκλογικού συστήματος το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Κατηγορεί, ακόμα και δια στόματος Τσίπρα, τα άλλα αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα για απροθυμία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αποδίδει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Οι παραφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, η κακοφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επίσης κοινή εκτίμηση του πρώτου και του δεύτερου κόμματος των πρόσφατων εκλογών. Κι εδώ, όμως, διαφέρουν οι εκτιμήσεις για το τι οδήγησε σε αυτή την κακοφωνία.

►Διαβάστε και: Εύα Καϊλή: Τη Δευτέρα θα ζητήσει να επιστρέψει στα καθήκοντά της στην Ευρωβουλή

Η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν γραμμένο πρόχειρα, ότι υπήρχε «κρυφή ατζέντα» την οποία πιέστηκε κι αποκάλυψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές, κι ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν «τα πάντα στους πάντες» προσπαθώντας να εξασφαλίσει ψήφους, με αποτέλεσμα -όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν απέναντι σε στελέχη άλλων κομμάτων- να βγαίνει η προχειρότητα και η αντίληψη του «δωσ’ τα όλα».

Αντίθετα, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν υπήρξε αφομοίωση του προγράμματος του κόμματος και ειδικά των 11 θέσεων που παρουσίασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην προβληθεί με επάρκεια και σαφήνεια, ενώ η πίεση από τα άλλα κόμματα για τις προϋποθέσεις συνεργασίας δημιούργησαν μια εικόνα σύγχυσης, η οποία οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σε γενικές γραμμές στους παράγοντες που προκάλεσαν το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, διαφωνούν όμως στα όσα οδήγησαν σε αυτούς τους παράγοντες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ