Νέα
 • ΓΔ: 1210.77 +1.44%
 • Τζίρος: 47,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Οι 10 περιφέρειες που μπαίνουν στο «στόχαστρο» της ΝΔ για να ξεκλειδώσει η αυτοδυναμία

Πηγή: Eurokinissi

Αφού περιόρισε όσο είναι δυνατόν τον εφησυχασμό κι απέτρεψε, επίσης όσο γίνεται, την αλαζονεία βουλευτών και στελεχών για το απρόσμενα θετικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο παλιό - νέο στρατηγείο του της οδού Πειραιώς, ετοιμάζει με προσοχή τη νέα προεκλογική μάχη των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, έως την 25η Ιουνίου.

Τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ πανηγύρισαν το βράδυ της Κυριακής και ολόκληρη τη Δευτέρα, αλλά από την Τρίτη έπεσαν «με τα μούτρα» στη δουλειά με σκοπό την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του κόμματος στις κάλπες του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Όσα πρέπει να ξέρετε για εκλογικό νόμο, μπόνους, λίστα, ετεροδημότες, Έλληνες εξωτερικού

Το πρώτο στάδιο ήταν η μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων του κόμματος ανά εκλογική περιφέρεια. Μετά τα προφανή, δηλαδή το ότι ολόκληρη η Κρήτη βάφτηκε μπλε στον χάρτη το βράδυ της Κυριακής, καθώς και ότι η ΝΔ κέρδισε παραδοσιακά κάστρα των αντιπάλων της, όπως η Αχαΐα, η Ξάνθη, η Δυτική Αθήνα και η Άρτα, η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας άρχισε τη μελέτη ανά εκλογική περιφέρεια. Κατέληξε, έτσι, σε μια λίστα 10 περιφερειών στις οποίες θα δώσει το βάρος της, ώστε να αυξήσει τα ποσοστά της.

Οι περιφέρειες αυτές είναι οι εξής:

 • Ιωάννινα: Το 37,93% της ΝΔ έναντι 24,3% του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται ικανοποιητικό στην οδό Πειραιώς. Η Κεντροδεξιά εκλέγει εκεί μόνο τον επί 4 χρόνια πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ενώ έπονται οι Μαρία Κεφαλά και Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα εκλεγούν στις 25 Ιουνίου. Εδώ είναι και το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο με 14,5% ενώ χαμηλά ήταν τα ποσοστά των μικρών κομμάτων
 • Ξάνθη: Παρά το ότι συγκαταλέγεται στα «κάστρα» των αντιπάλων της ΝΔ, το 35,9 της ΝΔ αντικειμενικά θεωρείται χαμηλό σε σχέση με το πανελλαδικό της ποσοστό. Αντίστοιχα πολύ υψηλά θεωρούνται τα ποσοστα του ΣΥΡΙΖΑ (26,5%) και του ΠΑΣΟΚ (18,2%), γι αυτό ίσως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της εκλογικής επίδοσης ιδιαίτερα στους κόλπους της θρησκευτικής μειονότητας.
 • Ροδόπη: Η μόνη περιφέρεια που έβγαλε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (33,1% έναντι 27% της ΝΔ), αποτελεί αντικείμενο ειδικού πλάνου από τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρείται εξόχως σημαντική η εμπλοκή του τουρκικού προξενείου και με το θέμα ασχολείται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο μικροσκόπιο της οδού Πειραιώς έχει μπει ο εκλεγείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ.
 • Αχαΐα: Το 33,95% της ΝΔ υπό άλλες περιστάσεις θα θεωρείτο άκρως ικανοποιητικό, αλλά τώρα, με το 40,8% πανελλαδικό ποσοστό, εκτιμάται ότι στην Αχαΐα το κόμμα αυτό μπορεί να καταγράψει υψηλότερη επίδοση. Το 27% του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης μια πρόκληση για τους επιτελείς της ΝΔ, που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες με περισσότερα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στις κάλπες του Ιουνίου. Σημειώνεται το μάλλον χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (12,4%) παρά την παρουσία στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Παπανδρέου…

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Πώς διαβάζουν το αποτέλεσμα και πού συγκλίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

 • Δράμα: Η ΝΔ δεν πήγε άσχημα (39,4%), οι επιτελείς της όμως διαβλέπουν μεγάλα περιθώρια αύξησης των ποσοστών της, κυρίως από την Ελληνική Λύση (6,9%) και τη Νίκη (5,3%) αλλά και το ΠΑΣΟΚ (16,9%).
 • Πιερία: Το 41,1% της ΝΔ είναι ικανοποιητικό, αλλά υπάρχουν τεράστια περιθώρια άντλησης εκλογέων από την Ελληνική Λύση (7,6%) και τη Νίκη (7,5%).
 • Αρτα: Η ΝΔ συγκέντρωσε 36,6% κι ο ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως λόγω του ότι είναι η ιδιαίτερα πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα- έφτασε το 31,7%. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανακάμψει στις εκλογές του Ιουνίου, τότε στην Άρτα η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό.
 • Β' Πειραιά: Υπό «φυσιολογικές» συνθήκες, το ότι αυτή η περιφέρεια έδωσε πρωτιά στη ΝΔ θα έπρεπε να αποτελεί παράγοντα ευφορίας για τους επιτελείς της οδού Πειραιώς. Ωστόσο, η άνοδος αποδίδεται, πέραν των γενικών αιτίων νίκης της ΝΔ- και την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων, που έδωσε δουλειά και προοπτικές σε πολλούς και, βέβαια, δημιούργησε προσδοκίες σε περισσότερους. Συνεπώς, από αυτούς τους τελευταίους η εκλογική ομάδα της ΝΔ αναμένει μεγαλύτερη στήριξη τον Ιούνιο.
 • Κιλκίς: Αρκετή βελτίωση μπορεί να καταγράψει στις κάλπες του Ιουνίου η ΝΔ που συγκέντρωσε την περασμένη Κυριακή 40,6%, αλλά είδε επίσης την Ελληνική Λύση να αγγίζει το 7% (6,92%) και τη Νίκη να «γράφει» ένα 5,3%. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με αυτά τα δυο κόμματα που η ΝΔ συναντά σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας και οι «γαλάζιοι» εκπονούν στρατηγική αντιμετώπισης του θέματος.
 • Αιτωλοακαρνανία: Το 39,5% της Νέας Δημοκρατίας δεν θεωρείται χαμηλή επίδοση (αν και κάτω από τον πανελλήνιο μέσο όρο της) ωστόσο το 25,8% του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστεί, εάν στις κάλπες του Ιουνίου το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα περιορίσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του. Γενικότερα οι «γαλάζιοι» έχουν εντοπίσει εκλογικές περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά από την πανελλαδική του επίδοση κι αναμένεται να το αντιμετωπίσουν κεντρικά, ως πτυχή της προεκλογικής τους καμπάνιας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ