Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Η πιο δύσκολη ώρα του Αλέξη Τσίπρα και το διπλό στοίχημα του Ιουνίου

Τις πιο δύσκολες ώρες του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ περνάει αυτές τις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς από τη μια μεριά προσπαθεί να διαχειριστεί σε πολλά επίπεδα το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου κι από την άλλη να αποφύγει, κατά το δυνατόν, ένα ακόμα πιο δυσάρεστο μήνυμα από τις επικείμενες κάλπες του Ιουνίου.

Ιδιαίτερα οδυνηρή ήταν για τους παρευρεθέντες η συνεδρίαση προ ημερών της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος με διευρυμένη σύνθεση, όπου παρουσιάστηκαν τεχνοκρατικά οι αιτίες της εκλογικής αποτυχίας.

Ειδικότερα εξηγήθηκε γιατί το μήνυμα δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες, γιατί οι δηλώσεις πολλών (κι όχι μόνο του κ. Κατρούγκαλου ή της κ. Φωτίου…) στελεχών, έδιωχναν εκλογείς αντί να τους φέρνουν κοντύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η στρατηγική της απλής αναλογικής έπεσε στα βράχια, γιατί η διαχείριση των κρίσεων και των επιθέσεων από τα άλλα κόμματα εξελίχθηκε σε πρόσθετο βαρίδι που αποτυπώθηκε στις κάλπες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξέτασε για κάποιες ημέρες- όπως παραδέχθηκε δημόσια- το ενδεχόμενο της παραίτησής του, τελικά αποφάσισε να μείνει και να δώσει τη μάχη της νέας εκλογικής αναμέτρησης, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση της εκλογικής επιτροπής και προωθώντας άτομα στα οποία έχει ο ίδιος εμπιστοσύνη, ενώ παράλληλα ζήτησε τον κεντρικό πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ να εκφέρουν κατά την προεκλογική περίοδο τα μέλη της Επιτροπής, κι όχι τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - υπό το φόβο νέων κακοφωνιών.

Αυτές, όμως, δεν αποφεύχθηκαν. Από τις φωνές για «φορολόγηση» των πλουσίων οι οποίοι δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια, ώστε οι πολίτες να ξέρουν εάν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς ή όχι, έως την επιμονή-εμμονή με δημόσιες δηλώσεις να τίθεται στο τραπέζι η επαναφορά της απλής αναλογικής, τις ίδιες ημέρες που τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η στρατηγικής της αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες!

►Διαβάστε και: Τσίπρας: Πάμε στο ΓΛΚ για κοστολόγηση των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Και μετά ντιμπέιτ

Μορατόριουμ στο θέμα ηγεσίας

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξάρτησε, ουσιαστικά, την περαιτέρω παραμονή του στη θέση του προέδρου, από το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου. Δεν έχει ξεφύγει της προσοχής του η «συμμόρφωση» όλων των στελεχών και όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που απέφυγαν να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Κάποιοι εξ αυτών θεωρούν ότι χωρίς τον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πολύ χειρότερο μέλλον και κάποιοι άλλοι, όπως λέει πηγή της Κουμουνδούρου, ότι έτσι αφαιρούν από τον πρώην πρωθυπουργό το άλλοθι της «εσωτερικής υπονόμευσης» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα σε μια εσωκομματική σύγκρουση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ιδιαίτερα εάν το αποτέλεσμά τους είναι ακόμα χειρότερο από εκείνο του Μαΐου.

Πονοκέφαλος τα ψηφοδέλτια 

Ένα ακόμα «αγκάθι» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύνθεση των ψηφοδελτίων ενόψει των νέων εκλογών. Η απόφαση που έχει ληφθεί για «ευρείες αλλαγές» σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπέστη καθίζηση τον Μάιο, προϋποθέτει ριζικές αποφάσεις και ως προς τη σύνθεση των ψηφοδελτίων.

Εδώ, όμως, υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες: Μια «ριζική» αλλαγή στη σειρά εκλογής των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των αποφάσεων της κοινωνίας για το ποιοι πρέπει να εκπροσωπήσουν το κόμμα στη νέα Βουλή, θα εντείνει την εικόνα κρίσης, θα δημιουργήσει αλλεπάλληλα προβλήματα, καθώς κάποιοι θα αντιδράσουν δημόσια για τον αποκλεισμό τους, παρά τη λαϊκή ψήφο και όλο αυτό το σκηνικό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

►Διαβάστε και: ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν, ούτε κοστολόγηση ούτε debate από τη ΝΔ

Από την άλλη, η διατήρηση της σειράς εκλογής των βουλευτών οδηγεί στην αποφυγή εντάσεων, αλλά δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει παρά την εκλογική ήττα του Μαΐου και, όπως είναι, πορεύεται για το μοιραίο στις εκλογές του Ιουνίου. Δύσκολη απόφαση κι αυτή για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δυο «λειτουργικές» αλλαγές που αποφάσισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η συνεργασία με τον Νίκο Μαραντζίδη που μπορεί να «διαβάζει» ποσοτικές και ποιοτικές δημοσκοπήσεις, αλλά και ενός έμπειρου στελέχους που θα «τρέξει» τα social media του κόμματος στη νέα εκλογική μάχη, εκτιμάται ότι μπορεί να συγκρατήσουν τα ποσοστά και, ίσως, να τα αυξήσουν σε ένα βαθμό, ώστε μετά τις 25 Ιουνίου να δημιουργηθεί η εικόνα ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πιο δύσκολα έχουν περάσει και ότι μπαίνει και πάλι σε μια φάση ανάκαμψης.

Σε αυτό το ενδεχόμενο ενδυναμώνεται κυρίως η θέση του Αλέξη Τσίπρα και του δίνονται νέα περιθώρια χειρισμών από τη θέση του προέδρου του κόμματος. Αλλιώς… 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ