Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκλογές 2023: Το στοίχημα Μητσοτάκη για το υπουργείο Οικογένειας και οι πιθανοί υπουργοί

Πηγή: Pixabay

Η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Οικογένειας, είναι μία μόνο από τις αρκετές δομικές αλλαγές που σχεδιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για το νέο του υπουργικό συμβούλιο, μετά τις 14 Ιουνίου, εάν τα αποτελέσματα των εκλογών είναι αυτά που αναμένουν στην οδό Πειραιώς.

Οι επαφές του προέδρου της ΝΔ με φορείς που στηρίζουν την οικογένεια και πιέζουν για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, έχουν σωρεύσει στα συρτάρια του Κυριάκου Μητσοτάκη σωρεία προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με αυτό το κοινωνικό κύτταρο.

Φαίνεται ότι μετά από τη μελέτη αυτών των προτάσεων έχει καταλήξει στη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς το νέο υπουργείο, οι οποίες αφορούν κυρίως στη στήριξη της οικογένειας, ξεχωριστά τη στήριξη των γυναικών, αλλά και τη στεγαστική πολιτική. Μάλιστα, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την πολιτική ηγεσία του προορίζεται μια γυναίκα, με τα ονόματα της Σοφίας Ζαχαράκη και της Δόμνας Μιχαηλίδου να έχουν ακουστεί περισσότερο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια έκπληξη, καθώς ουδείς γνωρίζει τις οριστικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τελική σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

►Διαβάστε και:  Κ. Μητσοτάκης: Πριν τον Αύγουστο το νομοσχέδιο για τη μείωση της φορολογίας

Στο επίκεντρο τα νέα ζευγάρια

Το νέο υπουργείο θα έχει ως κεντρική πολιτική του μέριμνα την με κάθε δυνατό τρόπο στήριξη των νέων ζευγαριών. Σε αυτό το στόχο εντάσσεται το πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο ήδη είναι σε ισχύ πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και σκοπό έχει να συνθέσει πολιτικές ώστε να κάνει πιο εύκολη την εγκατάλειψη της πατρικής εστίας από νέους ανθρώπους.

Μάλιστα πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τους δικαιούχους του προγράμματος, από 10 σε 20 χιλιάδες. Συναφές είναι και το πρόγραμμα «ανακαινίζω για νέους» που σκοπό έχει την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών στα οποία μετακομίζουν νέοι άνθρωποι, αφήνοντας το πατρικό τους σπίτι.

Ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής που θα ανατεθεί στο νέο υπουργείο Οικογένειας είναι το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, το οποίο ακόμα σήμερα είναι πολύ μεγάλο, αναλογικά με τα προσόντα των εργαζομένων από τα δυο φύλα.

Στο θέμα των παιδιών το νέο υπουργείο θα αναλάβει την αποστολή να στηρίξει την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί σε βάθος χρόνου το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο θεωρείται ως το σημαντικότερο της σύγχρονης Ελλάδας.

Αύξηση επιδόματος μητρότητας

Στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης θα είναι η επίσης η ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αλλά και η συνέχιση με πιο επιθετικό ρυθμό της προστασίας των γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ηδη λειτουργεί το «panic button» στο κινητό των γυναικών που απειλούνται αλλά πρόκειται να διευρυνθεί το πλέγμα προστασίας και να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τη βία εντός της οικογένειας.

►Διαβάστε και: ΣΥΡΙΖΑ: Οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και η προγραμματική της απάτη

Από το υπουργείο Παιδείας θα «μετακομίσει» στο νέο υπουργείο Οικογένειας η ανάγκη για διεύρυνση της εφαρμογής των ολοήμερων σχολείων έως τις 5.30 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών που πηγαίνουν σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του νέου υπουργείου θα υποδεχθούν περίπου 50.000 περισσότερα παιδιά στη νέα σχολικά χρονιά, ενώ παράλληλα θα συστηθούν περίπου 150 επιπλέον Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και θα διευρυνθεί το επιτυχημένο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς».

Ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δρομολογηθεί πολιτικές που θα συμπεριληφθούν στο νέο υπουργείο, όπως η επέκταση της ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητας (από 6 σε 9 μήνες), η επιδότηση κάθε νέου παιδιού που γεννιέται με 2.000 ευρώ, η αύξηση από την επόμενη χρονιά του αφορολόγητου κατά 1000 για νοικοκυριά με παιδιά και των επιδομάτων για δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά.

Οι αντιδράσεις

Από την πλευρά τους κύκλοι της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική για αυτή την απόφαση της ΝΔ, βλέποντας εκλογικά κίνητρα και ειδικότερα μια προσπάθεια υφαρπαγής ψηφοφόρων. 

Δεξιά κόμματα όπως η «Νίκη» ή η «Ελληνική Λύση», θυμίζει ότι ανάλογες αποφάσεις έλαβαν κυβερνήσεις όπως της Πολωνίας ή της Τουρκίας όπου υπάρχει περιορισμός ελευθεριών, απαγόρευση εκτρώσεων και καταπίεση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Τα βέλη των κύκλων στρέφονται κυρίως σε μια πολιτική ενίσχυσης της οικογένειας που οδηγεί, σύμφωνα με αυτούς, στον περιορισμό, έως και την απαγόρευση, των εκτρώσεων, κάτι που συνιστά πλήγμα για τα ατομικά δικαιώματα της γυναίκας και ειδικότερα του δικαιώματος για αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος.

Επίσης στην κριτική που ακούγεται είναι ότι από τις προτάσεις της ΝΔ απουσιάζει μια θαρραλέα στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ