Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Οι τέσσερις συγκρούσεις της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου, κάθε κόμμα επιδιώκει μέσα από την προβολή των θέσεών του και την αντιπαράθεση με εκείνες των αντιπάλων του, να επηρεάσει όσους παραμένουν ακόμα αμετακίνητοι στις προτιμήσεις τους, αλλά και να κερδίσει όσους αποφασίζουν τις τελευταίες ημέρες, ή ακόμα και μέσα στο παραβάν, την ημέρα των εκλογών για το ποιο ψηφοδέλτιο θα ρίξουν στην κάλπη.

Όπως είναι φυσικό το στίγμα της τελικής ευθείας δίνουν οι διαφορετικές απόψεις σε καίρια ζητήματα των ημερών μας, όπως ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στη Δυτική Θράκη, τα αίτια της βύθισης του καρυδότσουφλου έξω από την Πύλο που πήρε στο βυθό της θάλασσας εκατοντάδες ψυχές, η συνταγματική αναθεώρηση, η ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και το κεντρικό διακύβευμα της κάλπης της προσεχούς Κυριακής.

Η Θράκη στο επίκεντρο

Η απόσυρση του μουσουλμάνου υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μουσταφά Κατραντζή από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, όχι μόνο δεν υπέστειλε, αλλά αντίθετα όξυνε την ένταση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της επιρροής του τουρκικού προξενείου.

►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε ισχυρή αυτοδυναμία για να αλλάξουμε την πατρίδα μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι γνώριζε επί τουλάχιστον ένα μήνα τα πορίσματα της ΕΥΠ, σύμφωνα με τα οποία ο Κατραντζή θεωρείται «στρατευμένος στις εντολές του τουρκικού προξενείου» κι όμως τον διατηρούσε στα ψηφοδέλτια, την ώρα που ζητούσε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τους δυο δικούς του υποψηφίους βουλευτές σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Η Νέα Δημοκρατία ανταπαντά ότι μόλις ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον υποψήφιο βουλευτή της, αμέσως ειδοποιήθηκε ο κ. Κατραντζή και ο ίδιος έσπευσε να αποχωρήσει οικειοθελώς, συνεπώς η μόνη εκκρεμότητα είναι οι δυο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε δηλώνουν ότι αποδέχονται τη Συνθήκη της Λωζάννης (που μιλά για μουσουλμανική κι όχι τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη), ούτε αποσύρονται από τα ψηφοδέλτια.

Για το ναυάγιο

Εξίσου σφοδρή είναι η σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα, ανοικτά της Πύλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα επικεντρώνει την κριτική του στους διακινητές, οι οποίοι εμπορεύονται ανθρώπινες ζωές κι ανθρώπινες ψυχές, ενώ τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να εκσυγχρονίσει την πολιτική της στο Μεταναστευτικό, όπως αυτή αποτυπώνεται στο «Δουβλίνο ΙΙ».

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει τα βέλη του εναντίον του Λιμενικού Σώματος για τους χειρισμούς του, εξ αιτίας των οποίων θεωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έγινε δυνατή η διάσωση των μεταναστών, και θυμίζει ότι επί των δικών του ημερών (2015-2019) η ανθρώπινη ζωή ήταν υπεράνω όλων και με αυτό το αξιακό πλαίσιο εφαρμοζόταν η μεταναστευτική πολιτική της τότε κυβέρνησης.

Αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε προεκλογικές του συνεντεύξεις έκανε λόγο για πρόθεσή του να ανακινήσει διαδικασίες Συνταγματικής αναθεώρησης από το 2025, οπότε κι εκπνέει η απαγόρευση λόγω της προηγούμενης αναθεώρησης, με άξονα το περίφημο άρθρο 16 που υπό τη σημερινή του μορφή απαγορεύει τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, ενώ η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η σχετική διάταξη κι αυτή η μορφή ΑΕΙ να επιτρέπονται.

►Διαβάστε και: Αλ. Τσίπρας: Η απόπειρα Μητσοτάκη χρεοκόπησε σε δημόσια θέα

Υπό όρους συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης όπως τουλάχιστον ανέφερε σε κυριακάτικη συνέντευξή του, ενώ εντελώς αντίθετος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θεωρεί ότι έτσι ανοίγεται μια πόρτα για σπουδές δυο ταχυτήτων ,μια για πλουσίους και μια για φτωχούς.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία δημοσιοποίησε προχθές για επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ εκτός Υπερταμείου, δηλαδή αποκλειστικά στο Δημόσιο, επανέφερε την αντιπαράθεση των δυο κομμάτων για αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί «ιδιωτικοποίηση του νερού».

Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι απλώς ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ τονίζει και πάλι ότι η ένταξη του νερού σε μια Ανεξάρτητη Αρχή (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη και των Υδάτων) υποδηλώνει πρόθεση ιδιωτικοποίησης.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία ανταπαντά ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση ενέταξε τις δυο εταιρείες στο Υπερταμείο με πρόθεση να τις ιδιωτικοποιήσει, ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύτηκε να την επαναφέρει στο Δημόσιο, ενώ υπογραμμίζει ότι στο νόμο που ψήφισε η Βουλή για τον έλεγχο της ποιότητας και τις τιμής του νερού από την διευρυμένη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στο άρθρο 3 ότι το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό.

Τέλος, εκ διαμέτρου αντίθετες είναι και οι κεντρικές επιδιώξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί σε κάθε ευκαιρία ισχυρή αυτοδυναμία, ώστε να σχηματίσει μια κυβέρνηση «πολλών χρωμάτων» όπως αναφέρει, και με την κοινοβουλευτική του δύναμη να προχωρήσει με ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει τον κίνδυνο μιας «παντοκρατορίας Μητσοτάκη», και προσθέτει ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακόψει αυτή την εξέλιξη που μπορεί να μετεξελιχθεί σε εγκαθίδρυση καθεστώτος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ