Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτο κουδούνι για την πιο... ενδιαφέρουσα Βουλή της Μεταπολίτευσης

Πηγή: Eurokinissi

Για σήμερα στις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία των μελών της νέας Βουλής, η σύνθεση της οποίας προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η σημερινή είναι η πρώτη μιας σειράς συνεδριάσεων που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με την ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από τις διάφορες συνθέσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετά τη Μεταπολίτευση (1974) αυτή που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της είναι η πιο ενδιαφέρουσα:

  1. Πρώτον, διότι έχει μια κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια εντελώς εξασθενημένη αντιπολίτευση -με κοινοβουλευτικούς όρους- που δεν μπορεί από μόνη της ούτε Εξεταστική Επιτροπή να συστήσει, ούτε καν πρόταση δυσπιστίας να υποβάλει (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 47 βουλευτές ενώ η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί κατ’ ελάχιστον 50, η δε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί τουλάχιστον 120 βουλευτές).
  2. Δεύτερον διότι αναμένεται οξύς διαγκωνισμός των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ) για τον ποιο από αυτά -προοπτικά- θα είναι η εναλλακτική προς τη Νέα Δημοκρατία πολιτική λύση. Αυτό όπως είναι ευνόητο θα επιφέρει σημαντικές κι άκρως ενδιαφέρουσες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας αυτών των κομμάτων εντός του Κοινοβουλίου, σε σχέση με τις «μετωπικές» συγκρούσεις ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και Μητσοτάκη- Τσίπρα στις προηγούμενες Βουλές μετά το 2015.
  3. Τρίτον, διότι θα υπάρχουν τρία μικρά μεν, αλλά θορυβώδη κόμματα της λαϊκιστικής και της άκρας Δεξιάς, από τα οποία μόνο η Ελληνική Λύση έχει προηγούμενη παρουσία στο Κοινοβούλιο, ενώ η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες» είναι πρωτοεμφανιζόμενα.
  4. Και τέταρτον, διότι επιστρέφει στο Κοινοβούλιο ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην Πρόεδρος της Βουλής, η οποία στη θητεία της είχε φέρει τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος στα απώτατα όριά του, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για τον τρόπο που θα ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει ο Κανονισμός λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς της.

Αυτές οι τέσσερις ιδιαιτερότητες που σωρευτικά εμφανίζονται στη νέα Βουλή, την καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όχι πάντα με την θετική έννοια της λέξης. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε «επί του κοινοβουλευτικού πεδίου».

Η διαδικασία

Σε λίγες ώρες, και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της περασμένης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης (ο οποίος μάλλον δεν θα προταθεί εκ νέου για αυτή τη θέση από τη Νέα Δημοκρατία) θα συγκαλέσει το Σώμα, θα αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη και θα καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής τα 300 ονόματα των νέων μελών της. Στη συνέχεια, θα ανακοινώσει στο Σώμα τις έδρες που έχουν τελικά επιλέξει οι πολιτικοί αρχηγοί (οι οποίοι κατέβαιναν σε τρεις εκλογικές περιφέρειες αλλά όπως είναι προφανές, επιλέγουν τη μια εκ των τριών).

Στο προεδρείο της Βουλής μαζί με τον κ. Κακλαμάνη θα ανέλθουν και οι τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς του Κοινοβουλίου, που είναι οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές των δυο μεγαλύτερων κομμάτων. Ο νεότερος από αυτούς θα κληθεί από τον κ. Κακλαμάνη να βγει έξω από την αίθουσα και να συνοδεύσει στο εσωτερικό της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος θα τελέσει τον αγιασμό για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και να «ορκίσει» όσους βουλευτές επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, οι οποίοι πρέπει να εγερθούν και να επαναλάβουν το παρακάτω κείμενο: «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ακολούθως ο νεότερος από τους προσωρινούς Γραμματείς θα συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδείας του έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης θα καλέσει τους μουσουλμάνους βουλευτές να δώσουν όρκο στο Κοράνι και τους υπόλοιπους να δώσουν πολιτικό όρκο.

Ακολούθως ο κ. Κακλαμάνης θα κηρύξει τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ όλοι οι βουλευτές θα παραλάβουν τα σχετικά νομιμοποιητικά της εκλογής τους έγγραφα και θα υπογράψουν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας τους.

Εκτός οι Σπαρτιάτες από το νέο προεδρείο

Αύριο, Τρίτη, η νέα Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον νέο της Πρόεδρο ο οποίος θα είναι και πάλι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, κατόπιν σχετικής πρότασης από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια, θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι του Σώματος, με την πρώτη «κόντρα» να είναι πολύ πιθανή, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων να μην επιτρέψουν την εκλογή στο προεδρείο, βουλευτού από τους «Σπαρτιάτες».

Στις τρεις πρώτες θέσεις των αντιπροέδρων εκλέγονται βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και στις τέσσερις υπόλοιπες, από ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και των «Σπαρτιατών» που, όμως, αν δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 70 ψήφους (οι αντιπρόεδροι του Σώματος εκλέγονται με σχετική πλειοψηφία» τότε το Σώμα θα προχωρήσει σε εκλογή άλλου προσώπου.

Η Βουλή θα διακόψει για μια μέρα και την Πέμπτη θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες φυσικά θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου (θα ξεκινήσει περίπου στις 8μμ).- 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ