Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους από το πρώτο μνηνόνιο

Πηγή: Eurokinissi

Nα αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεσμεύεται o Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα αξιοπιστίας προς τις αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, γράφει το Bloomberg.

«Θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε νωρίτερα, πριν από το τέλος του έτους. Είναι δέσμευση προς τους επενδυτές», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα φέτος, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή της μακράς και επώδυνης οικονομικής κρίσης, ενώ επισήμανε πως θα επιταχύνει τις προσπάθειες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.

Ξένες επενδύσεις και χρέος

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε και να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης κερδίζοντας ηχηρή πλειοψηφία για άλλα τέσσερα χρόνια, έλαβε εντολή να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, τιθασεύοντας το χρέος της Ελλάδας που φτάνει τα 356 δισ. ευρώ, παραμένοντας το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ συγκριτικά με το ΑΕΠ.

Τα διετή ομόλογα της Ελλάδας διέγραψαν πτώση μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη, με την απόδοση να πέφτει στο 3,42%, μετά τη διαπραγμάτευση στο 3,56% νωρίτερα σήμερα.

Συμβολικό βήμα

Η πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου πακέτου διάσωσης θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς προσπαθεί να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που παρά λίγο να κοστίσει στη χώρα την αποβολή της από την ΟΝΕ ως το μόνο μέλος της ευρωζώνης με βαθμολογία σκουπιδιών. Η Moody's και η Scope Ratings ανέφεραν ότι η εκλογική νίκη Μητσοτάκη είναι ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.

Το πρώτο πακέτο διάσωσης αφορά μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα (πρώτου μνημονίου), που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 53 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρη αποπληρωμή.

Κάνουν «θραύση» τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν «θραύση» φέτος σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο, γράφει το Bloomberg, καθώς προσδοκία των επενδυτών είναι ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Κατά συνέπεια, το κόστος δανεισμού για τη χώρα έχει μειωθεί σε σχέση με την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τις εταιρείες αξιολόγησης.

«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης», είπε ο Μητσοτάκης.

Τόνισε, επίσης, ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, που λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Τέλος, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ο Μητσοτάκης έκανε κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας του τη διαχείριση της οικονομίας, καθώς το ΑΕΠ έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η χώρα βρέθηκε στη χρεοκοπία, το 2010, κάνοντας αναφορά τόσο στη βελτίωση των ποσοστών ανεργίας όσο και στο ράλι 39% που σημειώνει φέτος το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ