Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ.Κατρίνης: Στη σφαίρα της πραγματικότητας και όχι της επικοινωνίας θα δοκιμαστεί το αφήγημα της κυβέρνησης

Πηγή: Eurokinissi

«Το αφήγημα της κυβέρνησης περί ισχυρής οικονομίας θα δοκιμαστεί στη σφαίρα της πραγματικότητας και όχι της επικοινωνίας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Ο κ. Κατρίνης αμφισβήτησε τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας, χαρακτηρίζοντας τα «ευχολόγια» και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε για να δώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική στους πολίτες».

«Πόσο ισχυρή μπορεί να είναι μια οικονομία με αυτό το υπέρογκο κρατικό χρέος, τις απλήρωτες εγγυήσεις, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αρχίζει και μοιάζει με αυτό προ της χρεοκοπίας, αλλά και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου που αυξάνονται. Πόσο ισχυρή είναι μια οικονομία με ένα ιδιωτικό χρέος 270 δισεκατομμυρίων ευρώ που απειλεί την οικονομική και κοινωνική συνοχή;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τη διαφορά ότι το 50% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει καταλήξει σε μόλις 136 μεγάλες επιχειρήσεις, με τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι εντελώς αποκλεισμένες».

Σχολιάζοντας την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα, ανέφερε ότι «αν αυτό είχε ισχύσει στις πρόσφατες εκλογές, τότε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα είχε ήδη αξιολογηθεί ως ανεφάρμοστο».

«Η ΝΔ υποσχέθηκε αύξηση μισθών κατά 25%, όταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για αυξήσεις κάτω από 13%, για όλη την τετραετία», σημείωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κατρίνης στην ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι « η αντίληψη της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της εξαντλείται στην παράταση του market pass αλλά και του ”Καλαθιού του Νοικοκυριού”, όταν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κινούνται στο 25% σε σχέση με τον Μάιο του 2021, ενώ η αισχροκέρδεια κυριαρχεί, με μόλις 5 πρόστιμα να έχουν επιβληθεί».

Ακόμα κάλεσε «τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει αν στον προϋπολογισμό του 2024 θα προβλέπονται πόροι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μια ενδεχόμενη ενεργειακή αύξηση του ενεργειακού κόστους».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους αγρότες, ο κ. Κατρίνης την κατηγόρησε ότι «αποκρύπτει τους κινδύνους αλλά και τις περιοριστικές πολιτικές που προβλέπει η νέα ΚΑΠ με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για βασικά αγροτικά προϊόντα να τίθενται σε κίνδυνο».

Έντονη κριτική άσκησε και για την πολιτική τής κυβέρνησης για το ΕΚΑΒ ενώ της καταλόγισε «κρυφή ατζέντα στο τομέα της δημόσιας υγείας» και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες για όλους». «Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν διασώστες για να τα στελεχώσουν και να καλύπτονται οι βάρδιες. Σταματήστε να συμπεριφέρεστε σαν να έχετε αναλάβει μόλις τη διακυβέρνηση της χώρας. Σαν να μην είστε εσείς εκείνη η κυβέρνηση που αποδυνάμωσε το ΕΚΑΒ και υπονόμευσε το δημόσιο σύστημα υγείας την ίδια στιγμή που το χειροκροτούσε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα καθώς, όπως είπε, «ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό τής παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». «Θα αποδεχθεί η Ελλάδα ένα υβριδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά στα χωρικά ύδατα για το Αιγαίο; Θα δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών ή μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος;» αναρωτήθηκε ο κ. Κατρίνης, ενώ επισήμανε ότι «σε καμία προμήθεια οπλικού συστήματος δεν προβλέπεται συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής ή ναυπηγικής βιομηχανίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εμφανίζεται ως κάτι που δεν είναι. Μέχρι σήμερα αυτό του το επέτρεπε η ποιότητα του ύφους που εξέπεμπε η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πλέον έχει απέναντί της το ΠΑΣΟΚ, τον εκφραστή τής δημοκρατικής παράταξης, την υπεύθυνη πολιτική δύναμη για τη χώρα. Και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους πολίτες που η κυβέρνηση ωθεί στο περιθώριο. Σε αυτούς θα δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ