Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυλάκιση Μπελέρη: Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας

Η συνέχιση της παράνομης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη και η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να τον παραπέμψει σε Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία της «ενεργητικής δωροδοκίας σε εκλογές», υπονοώντας ότι δωροδόκησε πολίτες ώστε να εκλεγεί δήμαρχος, δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και απειλούν ευθέως την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας χώρας. 

►Διαβάστε επίσης: Ελλάδα και Τουρκία αναζητούν νέες ισορροπίες και συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανησυχεί η Αθήνα

Στην Αθήνα οι ανησυχίες αυξάνονται κυρίως για δυο λόγους: Πρώτον διότι η αλβανική πολιτική ηγεσία, δηλαδή προσωπικά ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, ούτε καν συνδιαλλαγής και διαλόγου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Δεύτερον, διότι από όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες, μόνο ο Μπελέρη παραμένει στη φυλακή, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι υποψίες ότι τα Τίρανα θέλουν να τον οδηγήσουν σε έκπτωση από το αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας.

Πώς θα συμβεί αυτό; Η αλβανική νομοθεσία αναφέρει ότι κάθε δήμαρχος υποχρεωτικά έχει τόπο κατοικίας του, εντός των ορίων του δήμου στον οποίο προΐσταται. Λέει επίσης ότι εάν κάποιος συμπληρώσει τρεις μήνες στη φυλακή, τότε η διεύθυνση της φυλακής αποτελεί τον δεδηλωμένο τόπο κατοικίας του. Μετά τις 20 Αυγούστου, λοιπόν, ο Φρέντυ Μπελέρη θα έχει συμπληρώσει τρεις μήνες στο κελί, συνεπώς για το αλβανικό κράτος διεύθυνση κατοικίας του θα είναι η διεύθυνση της φυλακής, που όμως είναι εκτός των ορίων του δήμου Χειμάρρας. Έτσι, λένε νομικοί κύκλοι του περιβάλλοντος Μπελέρη, θα δρομολογηθεί η έκπτωσή του από το αξίωμα.

Από την πλευρά της, η Αθήνα που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα, υποστηρίζει ότι η μεταχείριση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας παραβιάζει έναν βασικό αξιακό νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το τεκμήριο της αθωότητας, και συνεπώς δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Αυτό το θέμα έθεσε, ανάμεσα στα άλλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην Αλβανίδα ομόλογό του κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Διαβάστε επίσης: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε vertigo ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων - Αδειάζει η κλεψύδρα και οι «μάχες» εντείνονται

Εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων 

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την επιχείρηση ενημέρωσης κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων μας, καθώς διακρίνεται η απόφασή της να παρεμβάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις για την τύχη του δημάρχου Φρέντυ Μπελέρη. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει αποστείλει επιστολή στους ομολόγους του των άλλων 26 κρατών- μελών, μέσα στην οποία εκθέτει αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις και παραθέτει τους αλβανικούς νόμους που αξιοποιούν τα Τίρανα προκειμένου να οδηγήσουν τον Μπελέρη σε έκπτωση από το αξίωμα στο οποίο τον εξέλεξε ο λαός της Χειμάρρας.

Φυσικά αυτά είναι το δεύτερο στάδιο της ελληνικής κινητοποίησης, καθώς από την αρχή της αυθαίρετης φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τροπολογία στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα, ενώ ήταν το κεντρικό ζήτημα που έθεσε στη συνάντησή του με τον Έντι Ράμα στο Βίλνιους τον Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το θέμα είναι ότι η υπόθεση Μπελέρη περιπλέκει τις διμερείς σχέσεις, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μένει να φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα εάν τα «ήρεμα νερά» μεταξύ Αθήνας και Τιράνων θα συνεχιστούν, αφού διευθετηθεί η υπόθεση Μπελέρη, ή αντίθετα η τύχη του δημάρχου Χειμάρρας δυναμιτίσει και πάλι τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με άδηλα αποτελέσματα…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ