Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Οι νέες ισορροπίες μετά τον απόπλου του γεωτρύπανου - Πού το πάει ο Ερντογαν και οι συμμαχίες Μητσοτάκη

Aνεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες που διαθέτει η Τουρκία για επικοινωνιακούς σκοπούς, για να εμφανίσει τη χώρα ως μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικά, διπλωματικά και ενεργειακά

Η σαφής μεταστροφή της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας μετά τις εκλογές του Μαΐου στη γείτονα χώρα και την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργούν εκ των πραγμάτων μια νέα ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις και κάνουν τους παρατηρητές των ελληνοτουρκικών να είναι πιο αισιόδοξοι.

Αυτό το κλίμα μοιράζεται και η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο αυτή, και ειδικότερα ο πρωθυπουργός, οφείλει να προετοιμάζεται για μια νέα, εξίσου αιφνίδια, σκλήρυνση της στάσης της γειτονικής μας χώρας, όπως έκανε και το 2020, οπότε άρχισαν οι… βόλτες του Ορούτς Ρέις, δήθεν «ερευνητικού» πλοίου, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα οι σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας να επιδεινωθούν σε σημαντικό βαθμό και μόνον από τύχη -και ελληνική ψυχραιμία- αποφύγαμε το θερμό επεισόδιο.

Επειδή και τώρα η Άγκυρα βγάζει και πάλι ένα «γεωτρύπανο» στα γαλάζια νερά της Μεσογείου, μένει να φανεί εάν οι προθέσεις της είναι αυτές που δείχνει στα διεθνή fora ή προετοιμάζεται για ακόμα έναν γύρο έντασης και πόλωσης με την Ελλάδα…

Τώρα διανύουμε μια περίοδο «ήρεμων νερών» στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κινηθεί προληπτικά, ενισχύοντας τις επαφές και τις συμμαχίες της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

►Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας: Στενή συνεργασία με Ισραήλ στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης

Οι συμμαχίες σε Κύπρο και Αίγυπτο

Ήδη ο πρωθυπουργός είχε δυο σημαντικές συναντήσεις το τελευταίο διάστημα, με τους προέδρους της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και της Αιγύπτου, Φατάχ αλ Σίσι. Άξονας των συζητήσεων ήταν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αυξημένη γεωπολιτική θέση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως η μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό «διάδρομο» για μεταφορά ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ευρώπη, αλλά και τη διάνοιξη διαδρόμων για μεταφορά τροφίμων, κυρίως σιτηρών, μετά τα θέματα που δημιούργησε στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας.

Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία του νέου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Το μήνυμα προς την Άγκυρα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ξεκάθαρο: Το Κυπριακό αποτελεί τεράστιο εμπόδιο στην τουρκική προσπάθεια να αναπτύξει εκ νέου σχέσεις με τη Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, και αμφότερα απορρίπτουν χωρίς καμία συζήτηση την de jure διχοτόμηση του νησιού με «δήθεν» λύση δυο κρατών. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας προσδίδει θεσμική επισημότητα στην πλήρη στήριξη της Αθήνας στη Λευκωσία για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα γίνει συμβολικά στην καμένη Ρόδο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και η Κύπρος θα αναλάβει την αναδάσωση του νησιού.

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Νωρίτερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που είχε αναβληθεί λόγω της ασθένειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κι όπου αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι ταυτόσημες θέσεις των τριών κρατών σχετικά με τις ενεργειακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής και τα σχέδια που από κοινού έχουν εκπονήσει.

Θα ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα η συνύπαρξη Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση των δυο ηγετών. Επίσης εκεί θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση του νέου προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη- αλ Σίσι επίσης συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός Ανώτατο Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου, κάτι που δείχνει προς τα έξω -δηλαδή κυρίως προς την Άγκυρα…- ότι οι συμμαχικές σχέσεις των δυο κρατών έχουν αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα. Κοινή επιδίωξη των δυο ηγετών είναι η εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ, ευνοεί τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα δεν θα ξαναρχίσει τις μονομερείς ενέργειες και την έξαρση του αναθεωρητισμού, που χαρακτήρισαν την πολιτική της την τελευταία οκταετία…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ