Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η πανδημία γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ήταν από τα χειρότερα που έχει περάσει το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση γενικότερα. Την ώρα που υπήρχε μια - αμυδρή, έστω - ελπίδα για περαιτέρω μείωση των δεικτών της πανδημίας, ώστε να γίνει πιθανό το τέλος του lockdown από αύριο, 1η Μαρτίου, «έσκασαν» τα 2.147 κρούσματα που πάγωσαν τους πάντες. Οι δείκτες που ακολούθησαν έκαναν γρήγορα σαφές ότι η παράταση του εγκλεισμού κοινωνίας κι οικονομίας ήταν μονόδρομος. Το μόνο που έμενε ως ερώτημα ήταν «για πόσο;».

Οι περισσότεροι πιστεύουν (το λένε και κυβερνητικά στελέχη σε συνεντεύξεις από χθες) ότι η ασφαλέστερη οδός είναι να τοποθετηθεί το άνοιγμα σε δυο εβδομάδες, δηλαδή τη Δευτέρα 15 Μαρτίου. Ωστόσο, μεγάλο είναι και το τμήμα των συνεργατών του πρωθυπουργού που δεν αποκλείει - αν το επιτρέψουν τα νέα δεδομένα - το άνοιγμα να γίνει την επόμενη Δευτέρα, 8 Μαρτίου.

Ο προβληματισμός είναι κυρίως οικονομικός. Οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και ακολουθούν σε σημαντικό βαθμό τις οδηγίες, ενώ όλες οι μετρήσεις δείχνουν πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής του εμβολίου και πρόθεσης εμβολιασμού. Συνεπώς μια εβδομάδα επέκτασης του lockdown υπό αυτές τις συνθήκες, ώστε η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς να είναι ασφαλέστερη, δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Γίνεται, όμως ιδιαίτερο το πρόβλημα, δεδομένης της πορείας της οικονομίας, καθώς η παράταση των περιοριστικών μέτρων, αυξάνει τα κονδύλια στήριξης των πληττομένων επιχειρήσεων, τα οποία είναι ήδη υψηλά, σύμφωνα με τις προβλέψεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα στην πρόσφατη αξιολόγηση, προβλέπεται ότι τα μέτρα στήριξης που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει διαθέσει προς στήριξη των επιχειρήσεων ποσά άνω των 30 δισ., ενώ η έκθεση της αξιολόγησης κάνει λόγο για περαιτέρω αύξηση της στήριξης το 2021 κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια Αν αυτά τα στοιχεία αποδειχθούν ακριβή, η συνολική στήριξη θα φτάσει τα 36 δισ. ευρώ, περίπου 4 δισ. περισσότερα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία, βέβαια, θα εισρεύσουν όχι μονομιάς, αλλά σταδιακά έως το 2026.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι κάθε παραπάνω εβδομάδα εγκλεισμού και περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, συνεπάγεται περίπου 700 - 800 εκατομμύρια ευρώ που θα βγουν από τα κρατικά ταμεία για να στηρίξουν όσους πλήττονται. Με αυτούς τους αριθμούς ως βάση, γίνεται κρίσιμο το αν η οικονομία θα ανοίξει τελικά στις 8 ή στις 15 Μαρτίου.

Υπάρχει, ωστόσο, η ξεκάθαρη θέση που έχει διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών και μετά έρχεται η οικονομία. Ολο αυτό το τοπίο γίνεται μια πολυπαραγοντική και εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση, καθώς πιέζει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έλευση εμβολίων και καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, πιέζεται όμως από την ψυχική κόπωση των πολιτών και από το στένεμα των οικονομικών περιθωρίων που έχει.

Σύννεφα επίσης μαζεύονται και ως προς τις προβλέψεις για τη φετινή τουριστική σεζόν, για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κάνει πολλές προσπάθειες. Τα συνεχιζόμενα lockdown σε πάρα πολλές χώρες που είναι παραδοσιακοί «πελάτες» στον τουριστικό κλάδο, δημιουργούν αρνητική ψυχολογία στους πολίτες, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους απρόθυμοι να προχωρήσουν σε αγορά τουριστικών πακέτων.

Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι ο τουρισμός θα είναι πολύ καλύτερος από την περυσινή χρονιά, προσθέτουν ωστόσο ότι θα υπολείπεται των αρχικών, αισιόδοξων εκτιμήσεων που έγιναν στην Αθήνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ