Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ο Daniel δοκιμάζει την κυβέρνηση: Η διαχείριση και το πολιτικό «αποτύπωμα» της κακοκαιρίας

Πηγή: Eurokinissi

Ενώ υπό κανονικές συνθήκες η σημερινή ημέρα θα έβρισκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, να έχει εκφωνήσει την ομιλία του χθες το απόγευμα στο Βελλίδειο, σε πανηγυρικό τόνο καθώς ήδη από την Παρασκευή η DBRS άνοιξε το χορό των οίκων αξιολόγησης που μας προβιβάζουν στην επενδυτική βαθμίδα, η σκληρή πραγματικότητα τα ανέτρεψε όλα αυτά, κατά τρόπο δραματικό.

Διαβάστε επίσης: ΕSM για επενδυτική βαθμίδα: Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο που αξίζει να γιορταστεί

Έτσι, σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε ανοιχτή γραμμή με τον τόπο της καταστροφής, στη Θεσσαλία, επιβλέπει τις ηρωικές προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να διασώσουν ανθρώπινες ζωές κατά προτεραιότητα και στη συνέχεια να «σβήσουν», όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών για τη δημόσια υγεία και τις περιουσίες των ανθρώπων. 

Το απόγευμα, σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί ξανά στη Θεσσαλία. Στις 19.00 θα κάνει δηλώσεις από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Αύριο, Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Έβρο. Θα μεταβεί στην περιοχή της Δαδιάς, θα παραστεί στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Παλαγία το οποίο είχε καταστραφεί από την πρόσφατη πυρκαγιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

 

Εικόνες Αποκάλυψης

Η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις τεράστιες σε έκταση και καταστροφές, πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο (αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας, σε μικρότερη έκταση) βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Ήδη τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον πλανήτη έχουν πρώτο θέμα τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, με τις εικόνες αποκάλυψης που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Ήδη κάποιες φωνές της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να επιδίδονται στο γνωστό άθλημα των πολιτικών αντεγκλήσεων, ωστόσο η ηγεσία της κυβέρνησης γνωρίζει ότι ο αντίπαλός της δεν είναι η πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Ο αμείλικτος αντίπαλός της είναι ο βαθμός που θα της βάλει η κοινωνία στην επιχείρηση αντιμετώπισης αυτών των αλλεπάλληλων, ακραίων φαινομένων που πλήττουν τη χώρα.

Τουλάχιστον 2 δισ.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία ανασκευάζει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ο ίδιος ρίχνει όλο του το βάρος στην αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ήδη το κυβερνητικό πρωτόκολλο που κάνει λόγο σε κάθε τέτοια περίπτωση για την προτεραιότητα της διάσωσης των ανθρώπινων ζωών βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, ενώ αμέσως μετά στην κυβερνητική ατζέντα έρχεται η αποκατάσταση των υλικών ζημιών των πολιτών, καθώς και των δημόσιων υποδομών, με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς λαίλαπας θα κοστίσει, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, ένα ποσό της τάξεως τουλάχιστον των 2 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται, όταν η καταγραφή ολοκληρωθεί, το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά πολύ.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύονται με κάθε ευκαιρία ότι όσα χρήματα κι αν απαιτηθούν για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών, θα βρεθούν. Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι σε άλλα ακραία φαινόμενα, όπως ο μεγάλος σεισμός στο Μαρόκο ή οι εκτεταμένες φωτιές στη Χαβάη, οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες, ίσως και πάνω από αυτές…

Ήδη από τώρα, επιτελεία ειδικών έχουν αρχίσει να εκπονούν σχέδια αποκατάστασης της Θεσσαλίας, πάντα υπό την αίρεση ότι μετά το τέλος της δοκιμασίας, θα γίνει η πλήρης καταγραφή των ζημιών και άρα θα ολοκληρωθούν τα όποια σχέδια αποκατάστασης έχουν ως τότε εκπονηθεί.

Το πολιτικό «αποτύπωμα»

Είναι άγνωστο ακόμα, όπως εύλογα επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, το πολιτικό «αποτύπωμα» της διαχείρισης των ακραίων φαινομένων καθώς σε περίπου ένα μήνα θα στηθούν κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ειδικά στις πληγείσες περιοχές, όπως για παράδειγμα του Κώστα Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα αποτελέσουν σημαντική ένδειξη για τις διαθέσεις της κοινωνίας ως προς τις επιδόσεις των πρώτων μηνών της κυβέρνησης.

Γι' αυτό και η κατεύθυνση είναι να μεγιστοποιηθούν οι προσπάθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες, ώστε να μην πληγεί σε ανησυχητικό βαθμό η αναγνωρισμένη από το εκλογικό σώμα διαχειριστική αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την πρώτη της τετραετία. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ