Νέα
  • ΓΔ: 1204.66 +0.94%
  • Τζίρος: 38,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός Μητσοτάκη και οι μεταρρυθμίσεις σε οικονομία, ασφάλεια και υγεία

Πηγή: Eurokinissi

Το περιεχόμενο του «πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού» στη χώρα, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την τετραετία που ξεκίνησε τον Ιούλιο, περιέγραψε ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, πριν αναφερθεί στο περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού, ότι με αυτόν δεν θα διαταραχθεί η πορεία της οικονομίας: «Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μια χρεοκοπίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός που πρόσθεσε ότι τώρα η χώρα έχει δυο μεγάλα όπλα, το Ταμείο Ανάκαμψης και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας, στη δημιουργία πλούτου» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κι αφού ευχαρίστησε όσους επιχειρούν επί του πεδίου των καταστροφών ζήτησε «να το δουν οι διάφοροι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ, οι μεταρρυθμιστές της φακής». «Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω», ανέφερε για να προσθέσει ότι ήδη το 50% του προγράμματος της κυβέρνησης στην οικονομία έχει υλοποιηθεί.

►Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ 2023: Οι αλλαγές στην ομιλία Μητσοτάκη μετά την κακοκαιρία Daniel - Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Οι παρεμβάσεις στους τομείς κυβερνητικής δράσης

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ανά τομέα κυβερνητικής δράσης, το περιεχόμενο του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού.

Για τη φοροδιαφυγή εξήγγειλε  μέτρα, ώστε «οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα» και γι αυτό θα ανακοινωθούν δέκα μέτρα, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη είπε ότι όποιος έχει 3 ή περισσότερα ακίνητα και έχει εισόδημα από αυτά, θα υπόκειται σε ΦΠΑ, ότι συνεχίζεται η καταβολή του Youth Pass κι ότι διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου» για πολίτες 25-39 ετών που επιχειρούν να αποκτήσουν δική τους στέγη και να απογαλακτιστούν από το πατρικό τους σπίτι.

Στον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επίσπευση της απονομής της, με μόνο μια αναβολή να επιτρέπεται στις δίκες. «Ανοίγουμε μέτωπο και με τους λίγους δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης» υπογράμμισε σχετικά. Γενικότερα στο πεδίο της νομιμότητας, τόνισε ότι «στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία. Δεν μιλάω για πράγματα τα οποία θα γίνουν, αλλά για πράγματα που γίνονται ήδη. Ξεκινήσαμε από τη Μύκονο, τα πρώτα πρόστιμα έπεσαν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι ένα νέο κίνημα, το κίνημα της καθημερινότητας με κανόνες».

►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι λίγο πριν τις κάλπες

H δημόσια ασφάλεια και η υγεία στο επίκεντρο

Εκσυγχρονίζεται και η δημόσια ασφάλεια με την επιστροφή στις περιπολίες και στις γειτονιές αστυνομικών. Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. «Πρώτοι της δικής μου ασφαλείας, η οποία μειώνεται στο μισό. Για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκη που συμπλήρωσε τα μέτρα στον τομέα αυτό: «Με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση. Προχωρούμε σε εφαρμογή των ποινών, δηλαδή καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5».

Στα μέτρα για τη δημόσια Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε τα εξής: « 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα - Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας - Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά - 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία - Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας - Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών - Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και - 4 νέα νοσοκομεία».

Τέλος, στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δέσμη μέτρων, τα σημαντικότερα των οποίων είναι η συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, η υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ο διπλασιασμός από την επόμενη χρονιά του αποθεματικού για φυσικές καταστροφές, οι προσλήψεις πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων, η γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος Αιγίς, η προμήθεια drones για εντοπισμό εστιών φωτιάς κλπ.

Στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές όπου, όπως τόνισε «είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Είδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές. «Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδος δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», κατέληξε.

Στον επίλογο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε μια προσωπική αναφορά, ότι δεσμεύεται έναντι των πολιτών ότι θα πετύχει ο πολυδιάσταστος εκσυγχρονισμός όπως πέτυχε τους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει κατά την πρώτη τετραετία κι έκλεισε την ομιλία του με το αισιόδοξο μήνυμα ότι με σχέδιο και δουλειά οι στόχοι θα γίνουν πράξη. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ