Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Ο «χορός» των δημοσκοπήσεων και οι εκ διαμέτρου διαφορετικές ερμηνείες

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πολιτική ζωή εισέρχεται και πάλι σε μια περίοδο κανονικότητας, με τον κ. Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού, τον κ. Κασσελάκη στη θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον κ. Ανδρουλάκη ως το τρίτο κόμμα που επιχειρεί να ανατρέψει τους ως τώρα συσχετισμούς.

Ο «χορός» των δημοσκοπήσεων

Αμέσως μόλις έκλεισε η εκκρεμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε ο χορός των δημοσκοπήσεων, καθώς την εβδομάδα που τελείωσε χθες, δημοσιοποιήθηκαν τρεις μετρήσεις, με παρόμοια αποτελέσματα. Κοινός παρονομαστής είναι ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί που καταγράφηκαν στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου και του Ιουνίου δεν έχουν αλλάξει, αλλά και ότι ο «νέος παίκτης» στο πολιτικό σκηνικό, ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει σχετικά χαμηλή αποδοχή από τους πολίτες, πέραν των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Η» έθεσε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σε δυο πηγές, μια κυβερνητική και μια της μείζονος αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα των ερμηνειών που ακολουθούν είναι ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα «διαβάζουν» τελείως διαφορετικά τις πρόσφατες αποτυπώσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης.

►Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Μητσοτάκης «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις - Αρχισε ο προεκλογικός αγώνας για τις ευρωεκλογές

Η πλευρά της κυβέρνησης

Σχολιάζοντας τα ποσοστά των δυο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις (η ΝΔ από 32% έως 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 17%) η κυβερνητική πηγή μας τόνισε ότι τα θεωρεί απόλυτα φυσιολογικά: «Ο θόρυβος που έγινε με αφορμή την εκλογή Κασσελάκη, αφορούσε μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και σε μας, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όχι στους πολίτες που ήδη είναι πολύ κουρασμένοι από τον πολύμηνο προεκλογικό αγώνα και θέλουν να αποτοξινωθούν από την πολιτική. Εμείς (σ.σ. η Νέα Δημοκρατία) έχουμε μια εντελώς φυσιολογική αποσυσπείρωση, που όμως δεν πλήττει ούτε την εικόνα του πρωθυπουργού, ούτε τη δυνατότητά μας να επανακάμψουμε στα ποσοστά του Ιουνίου 2023. Όλα θα κριθούν από το πώς πορεύεται η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση εκ των πραγμάτων θα ακολουθεί».

Αντίθετα, ο συνομιλητής μας από την αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησε: «Εάν η κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αισθάνεται κάποιον να την πιέζει αφού εμείς μπήκαμε σε μια περίοδο εσωστρέφειας, εμφανίζει αυτή την εικόνα της αποσυσπείρωσης και της μείωσης των ποσοστών αποδοχής της από τον κόσμο, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί όταν εμείς επανέλθουμε με προτάσεις, με ισχυρή πίεση και με ένα νέο πρόεδρο ο οποίος θα εκφράζει μια νέα προοπτική εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ρωτήσαμε ακόμα για το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του κ. Κασσελάκη από την κοινή γνώμη και πήραμε επίσης δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απαντήσεις. Η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποδεκτός από την κοινωνία: «’όταν ο Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ το 2016, η αποδοχή του ήταν 58%. Ο Τσίπρας επίσης όταν έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδοχή πάνω από 60% Πολύ υψηλή ήταν και η αποδοχή του Ανδρουλάκη μόλις κέρδισε την κούρσα για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά. Σήμερα ο κ. Κασσελάκης δεν ξεπερνά το 13% σε θετικές γνώμες. Κι ακόμα δεν τον είδαμε να παίρνει συγκεκριμένες θέσεις, να συγκρούεται, να δυσαρεστεί κομμάτια του πληθυσμού. Σίγουρα δεν ξεκινά καλά».

►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης: Οι εκλογές τελείωσαν - Οι μάχες συνεχίζονται με φόντο τώρα τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου

Η διαφορετική εκτίμηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εκτίμηση του συνομιλητή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη για να τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την εντολή του έδωσαν οι χιλιάδες πολίτες που τον ψήφισαν στην κάλπη. Άρα είναι παράλογο να ζητάμε από την κοινή γνώμη, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, πριν κάνει τις αλλαγές στον κόμμα και πριν διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει θετική ανταπόκριση από την κοινωνία. Ελάτε σε ένα χρόνο να το ξανασυζητήσουμε αυτό, όταν ο Κασσελάκης θα έχει προχωρήσει στη νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ».

Τον ρωτήσαμε επίσης πώς κρίνει τα χαμηλά ποσοστά Κασσελάκη σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά αποδοχής των Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη αμέσως μετά τη δική τους εκλογή και μας απάντησε: «Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Οι τρεις πολιτικοί που αναφέρατε είχαν υψηλά ποσοστά αμέσως μετά την εκλογή τους διότι η κοινή γνώμη τους γνώριζε και είχε σχηματίσει μια άποψη γι αυτούς. Αντίθετα το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον γνωρίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων, κι έτσι είναι φυσικό να μην δηλώνει ότι αποδέχεται ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν της είναι γνωστό και οικείο. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που είναι απαραίτητες για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κριθεί μετά από τους πολίτες. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και το περιβάλλον του λένε πολλές φορές ότι μεγάλο όπλο του υπήρξε το γεγονός ότι οι κάθε λογής αντίπαλοί του τον υποτιμούσαν επί πολύ καιρό. Ας σκεφτούν κάποιοι ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και με τον κ. Κασσελάκη». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ