Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ανατροπή στους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αλλαγή σκυτάλης στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, που επλήγη απο τις φονικές πλημμύρες, έφερε ο β' γύρος  των αυτοδιοικητικών εκλογώνΟι «γαλάζιοι» υποψήφιοι Κ. Μπακογιάννης, Κ. Ζέρβας και Κ. Αγοραστός έχασαν τις μάχες στους δήμους και την περιφέρεια, αντίστοιχα.

Στην Αθήνα, ο δήμος περνά στα χέρια του Χάρη Δούκα, που είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς με την ενσωμάτωση το 100%, πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη, με 55,96% έναντι του νυν δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, που έλαβε το 44,04% των ψήφων. Είναι εντυπωσιακή η ανατροπή αν αναλογιστεί κάποιος ότι στον α' γύρο, ο κ. Δούκας είχε ποσοστό 14,19%. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κέρδισε με μια εντυπωσιακή διαφορά περίπου 11%, με περισσότερες από 13.600 ψήφους. 

Δούκας: Η Αθήνα αλλάζει σελίδα

Για ένα όμορφο ταξίδι που τώρα ξεκίνησε, έκανε λόγο ο Χάρης Δούκας, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη του. Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας μίλησε για μία πόλη που αλλάζει σελίδα και δεσμεύτηκε πως θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να κάνει πράξη όσα έχει πει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δούκας ανέφερε: «Σήμερα η Αθήνα νίκησε, η πόλη αλλάζει σελίδα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την τεράστια τιμή που μου έκαναν και ξέρω πολύ καλά την πολύ μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι πίστεψαν στο όνειρο και μπήκαν μαζί μας σ' αυτό το πανέμορφο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους συνεργάτες, την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες, που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή, καθαρή και δημιουργική, στο όραμά μας πως μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα και να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε.

Βεβαίως, οφείλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, να ευχαριστήσω το ΒΟΛΤ, τους ανθρώπους από την Οικολογία, τους ανθρώπους από δημοτικές παρατάξεις της Πράσινης Αθήνας, από τα Δικαιώματα.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Ζαχαριάδη και τη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης, που μας στήριξαν στον β' γύρο και οφείλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους πολίτες, οι οποίοι ήρθαν να ψηφίσουν σε αυτήν τη δεύτερη εκλογική διαδικασία.

Και θέλω να δεσμευτώ ότι θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου και θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίο, για να μπορέσουμε μαζί να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει και όπως της αξίζει. Μαζί θα τα καταφέρουμε».

Αμέσως μετά πρόσθεσε: «Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία, αυτά τα οποία είπαμε να τα κάνουμε πράξη. Θα προσπαθήσουμε πάρα πολύ να το καταφέρουμε».

Στην ερώτηση πού οφείλει τη νίκη του, απάντησε: «Στους πολίτες, που πίστεψαν στο ακατόρθωτο, που είδαν ότι τελικά μπορεί να αλλάξει αυτή η πόλη. Το πίστεψαν κι έγινε πράξη».

Θεσσαλονίκη: Τα ηνία στον Αγγελούδη

Και στον Δήμο Θεσσαλονίκης ανατροπή έφερε ο β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον Στέλιο Αγγελούδη να διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Με ενσωματωμένο το 99,80% των εκλογικών τμημάτων, ο Σ. Αγγελούδης συγκεντρώνει το 67,33%, με τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας να φθάνει το 32,67%.Θυμίζουμε ότι στον α' γύρο, ο Κ. Ζέρβας είχε τερματίσει πρώτος με 27,33%, με τον Σ. Αγγελούδη να ακολουθεί με 25,74%.\

Αγγελούδης: Θα δουλέψουμε για τους ανθρώπους αυτής της πόλης γιατί το αξίζουν

Την υπόσχεση πως ο ίδιος και η ομάδα του θα δουλέψουν «για τους ανθρώπους αυτής της πόλης γιατί το αξίζουν», έδωσε φανερά συγκινημένος ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη δήλωση που έκανε μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Σε πανηγυρικό κλίμα στο εκλογικό του κέντρο επί της οδού Βενιζέλου, ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ανέφερε αρχικά: «Η πόλη μας, η όμορφη Θεσσαλονίκη μίλησε. Οι πολίτες μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονικείς και αυτούς που μας τίμησαν με τη ψήφο τους, αλλά και όλους αυτούς που έκαναν άλλη επιλογή. Αλλά και εκείνους που επέλεξαν την αποχή. Είναι δική μας τώρα η ευθύνη να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας».

Ο κ. Αγγελούδης ανέφερε πως «τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της πόλης μας» και απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μου, τους εθελοντές μας, αλλά κυρίως τους υποψήφιους της ”Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη”. Αυτούς τους υπέροχους ενεργούς πολίτες που με εμπιστεύτηκαν να κάνουμε αυτή την όμορφη περιπέτεια, όμορφο ταξίδι για την πόλη μας. Αλλά και όλους όσους συνέβαλαν για να είμαστε σήμερα εδώ».

Λέγοντας δε «αλλάξαμε σελίδα», ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Γράφουμε ιστορία όλοι μαζί. Για μια καλύτερη καθημερινότητα, για μεγαλύτερη φροντίδα και δράση. Για τη Θεσσαλονίκη που μας ενώνει. Τώρα ξεκινάμε. Δεν περισσεύει κανείς. Τώρα είναι η ώρα να ανταποδώσουμε στην πόλη όλα αυτά που της χρωστάμε. Θα δουλέψουμε για τους ανθρώπους αυτής της πόλης γιατί το αξίζουν. Γιατί η Θεσσαλονίκη μπορεί καλύτερα και θα το κάνουμε».

Σημειώνεται πως ο Στέλιος Αγγελούδης είναι ο 62ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην ιστορία του Δήμου.

Στον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, την Πάτρα. ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ) εξασφάλισε τρίτη θητεία καθώς στο 75% των εκλογικών τμημάτων λαμβάνει το 56,86% ενώ ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Σβόλης το 43,14%.

Δ. Κουρέτας νικητής στη Θεσσαλία

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο γαλάζιος υποψήφιος Κώστας Αγοραστός υπέστη μεγάλη ήττα από τον Δημήτρη Κουρέτα, με σχεδόν 20% διαφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν Περιφερειάρχης, έχασε περίπου 51.000 ψηφοφόρους, σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Κουρέτας: Δεν μπορώ να πανηγυρίσω αυτή τη νίκη γιατί η Θεσσαλία είναι μία πληγή

«Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της περιφέρειας στην κυβέρνηση της χώρας και στους θεσμούς και αυτό θα κάνω από αύριο το πρωί. Δεν υπάρχουν κόμματα υπάρχει μόνο μία Θεσσαλία τίποτα άλλο», είπε μεταξύ άλλων ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στην δήλωση του μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα του β' γύρου των περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλία.

Παράλληλα είπε ότι δεν μπορεί να πανηγυρίσει αυτή τη νίκη γιατί η Θεσσαλία είναι μία πληγή ανάφερε, ενώ σημείωσε ότι θα βάλει όλες τις δυνάμεις του για να μπορέσει να θεραπεύσει, όπως είπε, αυτήν την πληγή.

Τέλος είπε ότι η «νίκη σε έναν σημαντικό πολιτικό αντίπαλο δείχνει και την δική μας νίκη».

Μπακογιάννης: Δική μου η ευθύνη της ήττας

Την ευθύνη της ήττας ανέλαβε ο Κώστας Μπακογιάννης που παραδίδει τον Δήμο Αθηναίων στον Χάρη Δούκα.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο απερχόμενος δήμαρχος τόνισε φανερά συγκινημένος: «Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, τον Χάρη Δούκα, και τους έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη μεγάλη του νίκη. Είχα και την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον πολύ καλό, ουσιαστικό, προεκλογικό μας αγώνα. Και ασφαλώς να τον διαβεβαιώσω ότι και εγώ και η ομάδα μου είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του ώστε να οργανώσουμε μία συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση. Θα ήθελα να πω κάτι ακόμα. Θέλω να ευχαριστήσω όλη μου την ομάδα:  τον συνδυασμό, τους συνεργάτες, τους εθελοντές, όλες και όλους που μας υποστήριξαν. Έκαναν έναν πραγματικά καταπληκτικό αγώνα. Η ευθύνη του αποτελέσματος  βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Και κάτι ακόμα προς όλους του Αθηναίους και Αθηναίες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου δώσατε την ευκαιρία μιας ζωής και μου επιτρέψατε να σας υπηρετήσω. Φεύγω από το δημαρχείο όπως μπήκα: Με ψηλά το κεφάλι».

Ζέρβας: Η σημερινή κρίση των πολιτών είναι πλήρως σεβαστή

«Σε όλη μου τη διαδρομή στον Δήμο Θεσσαλονίκης είχα γνώμονα μόνο ένα πράγμα, την εξέλιξη της πόλης: Εξέλιξη πολιτική, κοινωνική, αναπτυξιακή. Δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε φυγομάχησα, ακόμα κι όταν έπρεπε να πάρω προσωπικό κόστος. Κι η πόλη με τίμησε για αυτό, εκλέγοντάς με δήμαρχό της», ήταν τα πρώτα λόγια του Κωνσταντίνου Ζέρβα μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με νικητή τον Στέλιο Αγγελούδη.

Ο κ. Ζέρβας, στη δήλωσή του, πρόσθεσε πως «τέσσερα χρόνια μετά, είμαι περήφανος γιατί μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον, που ναρκοθετήθηκε από την απλή αναλογική, η Θεσσαλονίκη είναι όρθια και με σημαντικές προοπτικές. Η σημερινή κρίση των πολιτών είναι πλήρως σεβαστή. Δεν είμαι πολιτικός, για να κινούμαι με βάση τον πολιτικό χρόνο. Αλλά ένας πολίτης, ανάμεσα σε ίσους, που τον εμπιστευτήκατε να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη. Και αυτό ακριβώς έκανα».

Συγχαίροντας τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, ο κ. Ζέρβας ανέφερε:«Είμαι περήφανος που δεν θα αρχίσει την προσπάθειά του από το μηδέν. Εύχομαι να πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήσαμε και να προχωρήσει όλα τα μεγάλα έργα, όλα τα έργα της καθημερινότητας. Κάναμε πολλή δουλειά και δεν πρέπει να πάει χαμένη». Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας έθεσε εαυτόν στη διάθεση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης για οτιδήποτε χρειαστεί τονίζοντας: «Η Θεσσαλονίκη πάνω από όλα».

Τέλος, ο κ. Ζέρβας, ευχαρίστησε την οικογένειά του, τους φίλους του, τους συνεργάτες τους, τους εθελοντές και τους ανθρώπους του ψηφοδελτίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ