Νέα
  • ΓΔ: 1455.81 +1.31%
  • Τζίρος: 167,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Καραμανλής: Στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής με... αστερίσκους

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή εκδήλωση της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών, η οποία διοργανώθηκε στη μνήμη της πρώην υπουργού, Μαριέττας Γιαννάκου, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Ο κ. Καραμανλής για άλλη μια φορά αξιοποίησε το κεντρικό θέμα του, δηλαδή την πολιτική προσωπικότητα και τη δράση της εκλιπούσης Μαριέττας Γιαννάκου, προκειμένου να διατυπώσει θέσεις και εκτιμήσεις που κάνουν το προσωπικό του πολιτικό στίγμα διακριτό, σε σχέση με τις πολιτικές που ακολούθησαν οι επίγονοί του.

►Διαβάστε επίσης: Τι θα φέρει στην ελληνική οικονομία το ταξίδι-αστραπή Μητσοτάκη στην Κίνα

Τα ιδανικά

Ειδικότερα ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη Μ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι ανέκαθεν «την ενέπνεαν τα μεγάλα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, όπως την εξέφρασε με την πολιτική του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με πνεύμα ανεξάρτητο και αγωνιστικό ήταν πάντα πρωτοπόρος στις μάχες των ιδεών». Πρόκειται για αναφορές που ορισμένοι θεώρησαν ότι διαφέρουν κατά μοίρες από τη σημερινή, αποϊδεολογικοποιημένη πολιτική ζωή, εντός της οποίας κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία.

Ο... συνωστισμός

Ένα άλλο σημείο, στο οποίο ανιχνεύεται ενδιαφέρον είναι η αποστροφή του κ. Καραμανλή για το πώς αντιμετώπισε η Μαριέττα Γιαννάκου το μεγάλο «αγκάθι» της υπουργικής της θητείας στην Παιδεία, δηλαδή το βιβλίο της Ιστορίας που έκανε λόγο για «συνωστισμό» στην παραλία της Σμύρνης, αναφερόμενο στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επακριβώς τη θέση της Γιαννάκου: «Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, αυτά δεν γίνονται επειδή ο υπουργός ή ακόμα και ο Πρωθυπουργός διαφωνεί με την διατύπωση και επιβάλλει αυθαίρετα την βούλησή του. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο, από τα αρμόδια όργανα και τις θεσμικές διαδικασίες.

Ο σεβασμός της θεσμικής τάξης είναι το ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης σε μια δημοκρατική πολιτεία». Στην υπόμνηση αυτοί ορισμένοι θεώρησαν ότι υποκρύπτεται μια διαφοροποίηση από την συμπεριφορά αξιωματούχων της εποχής μας έναντι του Τύπου ή ορισμένων Ανεξάρτητων Αρχών.

Η κοινωνική ειρήνη

Επίσης στην περιγραφή της ιδεολογικής τοποθέτησης της Μαριέττας Γιαννάκου, ο Κώστας Καραμανλής κατέγραψε μια διαφοροποίηση από τη σημερινή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση: «Η Μαριέττα τόνιζε την ιδεολογική αφετηρία της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς. Μιας ελεύθερης αγοράς που, παράλληλα, θωρακίζεται από την αλληλεγγύη, με σκοπό τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την κοινωνική προστασία των πιο αδυνάτων και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης».

Θα μπορούσε να τα είχε πει.... ο Μητσοτάκης

Από την άλλη μεριά, δεν ήταν λίγοι αυτοί που τόνιζαν ότι η περιγραφή των αντιλήψεων της Γιαννάκου από τον Κώστα Καραμανλή, οδηγεί κατευθείαν στη σημερινή κυβερνητική πολιτική. «Οι αναφορές του Καραμανλή για όσα επεδίωκε η Μαριέττα ως Υπουργός Παιδείας θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν ειπωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» σχολίαζε κυβερνητικός βουλευτής αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης, κι εξηγούσε:

«Ποιες πολιτικές της Γιαννάκου παρουσίασε ο Καραμανλής; Θυμίζω: Ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ, αξιολόγηση και λογοδοσία των Ιδρυμάτων, καθιέρωση της καθολικής συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ, διαφάνεια στη διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ, κατάργηση του μοναδικού διανεμόμενου συγγράμματος, ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου, διασφάλιση του πανεπιστημιακού ασύλου από έκνομες εγκληματικές ενέργειες, και βέβαια την μεγάλη προσπάθεια για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να επιτραπεί η λειτουργία και μη κρατικών Πανεπιστημίων».

Άλλωστε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, συμπέρανε: «Είναι παρήγορο και προσωπική της δικαίωση ότι αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις της επανέρχονται και θεσμοθετούνται σήμερα, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών».

►Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Αντεπίθεση μέσω της οικονομίας - Σπριντ μεταρρυθμίσεων και μέτρα σε δόσεις έως την Πρωτοχρονιά

Η απογοήτευση για την ΕΕ

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη σημερινή πορεία της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς και για τις προοπτικές της: «Σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών του και δεν γεννά αισιοδοξία ότι ακολουθεί αυτήν την κατεύθυνση. Σε πολλές, μάλιστα και κρίσιμες περιπτώσεις έχει απογοητεύσει. Δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια στοιχειώδη συνεννόηση πάνω σε αυτά που αποτελούν τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η υπεράσπιση των μικροσυμφερόντων των επιμέρους κρατών μελών, έναντι της υπεράσπισης των πανευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών».

Με τον δικό του τρόπο διαχώρισε τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά» από την κεντροδεξιά και την φιλελεύθερη εκδοχή της κυβερνητικής παράταξης, ο πρώην υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ η υπόλοιπη εκδήλωση κύλησε κυρίως με προσωπικές αναφορές σε αναμνήσεις, πολιτικές επιλογές και συμπεριφορές της εκλιπούσης, Μαριέττας Γιαννάκου.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ