Νέα
  • ΓΔ: 1447.87 -0.49%
  • Τζίρος: 34,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Μητσοτάκη - Σολτς για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας & Γερμανίας - Ενεργειακή «γέφυρα» η χώρα μας

Εποικοδομητική από κάθε άποψη αποδεικνύεται η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο της Γερμανίας στο Βερολίνο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς συμφώνησαν σχεδόν σε όλα τα θέματα που εθίγησαν κατά τη συνάντησή τους, επιβεβαιώνοντας ότι η ψυχρότητα και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα Ελλάδας και Γερμανίας ανήκουν -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον… στο παρελθόν.

Το σημαντικότερο για τη χώρα μας θέμα, στην παρούσα συγκυρία, ήταν η πολιτική συμφωνία με τον καγκελάριο Σολτς για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Γερμανίας, ώστε η χώρα μας να καταστεί ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της νότιας Αφρικής προς την Ευρώπη, κυρίως δε προς τη Γερμανία.

Χαμηλοί τόνοι 

Στις δηλώσεις των δυο ηγετών μετά το τέλος της συνάντησης, οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλοί για το μεγάλο αυτό θέμα, ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, για την επιτυχή έκβασή της επίσης ενδιαφέρεται πολύ ο Γερμανός καγκελάριος. Ωστόσο οι πληροφορίες της «Η» αναφέρουν ότι οι δυο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη μεταφοράς «καθαρής» ενέργειας από το νότο προς τον βορρά και το έργο αυτό θα πάρει σάρκα και οστά στο επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα - Αυτοί που φεύγουν, αυτοί που μένουν και το νέο τοπίο στην Κεντροαριστερά

Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Μεγάλο θέμα που απασχολεί Ελλάδα και Γερμανία -αλλά και την Τουρκία…- είναι το Μεταναστευτικό το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη- Σολτς. Το Βερολίνο θέλει να μειωθούν όσο το δυνατόν οι «δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές» δηλαδή οι μετακινήσεις μεταναστών από μια χώρα της ΕΕ (πχ την Ελλάδα) σε μια άλλη (κυρίως τη Γερμανία που αποτελεί τελικό σκοπό κατάληξης για πάρα πολλούς μετανάστες).

Στη συνάντηση οκ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον κ Σολτς ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες φιλοξενίας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας για όσους έχουν χαρακτηριστεί ως «αιτούντες άσυλο» ή «αναγνωρισμένοι πρόσφυγες» στην Ελλάδα και παρέθεσε στοιχεία, ωστόσο το «κλειδί» για τον Μεταναστευτικό κρατά η Τουρκία (όπως εμμέσως παραδέχθηκαν οι δυο ηγέτες στη χθεσινή, κοινή Συνέντευξη Τύπου), η οποία πρέπει να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να ελαχιστοποιήσει τις πρωτογενείς ροές μεταναστών σε ευρωπαϊκά εδάφη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε υποστηρικτικός στην γερμανική έκκληση για περιορισμό των δευτερογενών ροών, και ζήτησε η πίεση να ασκηθεί από τον Σολτς στον Ερντογάν ώστε συνολικά η ΕΕ να μειώσει το βάρος των ροών.

Οι δοκιμασίες

Οι οικονομίες των δυο χωρών, κυρίως δε της Ελλάδας που πρόσφατα πέρασε τη δοκιμασία των τριών αλλεπάλληλων μνημονίων, ήταν επίσης ένα θέμα που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις της χώρας μας με τη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού και αύξηση των επενδύσεων και ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο να τονώσει το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα.

►Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς: Στην πρίζα ο ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας - Γερμανίας

Η υπόθεση Μπελέρη και η καθαρή ενέργεια στη Μ.Ανατολή

Απόκλιση κατά μοίρες στις θέσεις των δυο ηγετών καταγράφηκε ως προς την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως δε της Αλβανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέει ευθέως την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με τον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου, και με case study την υπόθεση Μπελέρη. Αντίθετα η γερμανική πολιτική ηγεσία δεν βλέπει την ώρα για ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ, καθώς μπορεί να επιδιώξει συγκεκριμένα και σημαντικά εμπορικά οφέλη από αυτή την εξέλιξη.

Τέλος, Μητσοτάκης και Σολτς συμφώνησαν στις βασικές γραμμές αντιμετώπισης εκ μέρους της ΕΕ -αλλά και των κρατών τους- τόσο τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στη Γάζα.

Η Αθήνα επιδιώκει να υπάρχει συμφωνία σε τέτοια ζητήματα, καθώς η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ορατά οφέλη για την ελληνική οικονομία: Στην μεν περίπτωση της Ουκρανίας αναμένεται να τελειώσει και η εποχή της ακρίβειας που σήμερα αποτελείτο νούμερο ένα πρόβλημα των Ελλήνων, στη δε περίπτωση της Μέσης Ανατολής θα είναι πολύ πιο εύκολη η ενεργοποίηση της μεταφοράς καθαρής ενέργειας από εκεί προς την Ελλάδα και μετά προς την κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να θέσει και το Κυπριακό δίπλα στις άλλες δυο «ανοικτές πληγές», με αφορμή και τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σε μια διαρκή προσπάθεια της Αθήνας να «βγάλει από το κάδρο» την ακραία τουρκική θέση περί «δυο κρατών».- 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ