Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός κόμματος αναζητεί το μέλλον της και η πλευρά Αχτσιόγλου - Στα εξ ων συνετέθη η αξιωματική αντιπολίτευση

Η Έφη Αχτσιόγλου

Σε μια δραματική συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από δέκα ώρες, περισσότερα από 1.000 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται κοντά στις απόψεις της ομάδας Αχτσιόγλου (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου κλπ) αποφάσισαν ότι το πολιτικό τους μέλλον βρίσκεται έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτός μεταλλάσσεται υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Ασφυκτικό pressing και απειλές για αποχώρηση!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίεση των μικρομεσαίων στελεχών προς την ηγεσία της ομάδας ήταν χθες πάρα πολύ πιεστική, υπέρ της άμεσης αποχώρησης από το κόμμα και στη συνέχεια δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα «αναβιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».

Αλλά και των ηγετικών στελεχών η επιλογή δεν είναι διαφορετική: Οι 6+6 αποφάσισαν να κάνουν κοινή εισήγηση, την οποία ανέπτυξε στην τηλεδιάσκεψη ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερα καυστικό τόνο εισηγήθηκε την αποχώρηση της ομάδας από το κόμμα, καθώς μίλησε για «βούρκο» στον οποίο έχει εξελιχθεί η κομματική ζωή, για ένα κόμμα που «κινδυνεύει με χλεύη» και για μια ανυπόφορη κατάσταση για τον ίδιο και τους υπόλοιπους που εκπροσωπούσε στην εισήγησή του.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη μέρα για το μέλλον του κόμματος - Η ομάδα Αχτσιόγλου, ο Τσίπρας και το πουλόβερ που ξηλώνεται

Το μήνυμα της ομάδας Αχτσιόγλου

Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της συνδιάσκεψης της ομάδας Αχτσιόγλου δεν ήταν το «αν» θα φύγουν από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το «πώς» και το «πότε», κάτι που μένει να διευκρινιστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν από χθες δεδομένη την αποχώρηση της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών όλων των βαθμίδων που στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι χθες δεν βγήκε κάποιου είδους γραπτό πολιτικό πόρισμα από την τηλεδιάσκεψη, ούτε βέβαια ανακοινώθηκε η αποχώρηση, ωστόσο το χαρακτηριστικό της πολύωρης συνδιάσκεψης είναι ότι δεν ακούστηκαν φωνές με στέρεα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής, κατά συνέπεια η ηγεσία της ομάδας δικαίως θεωρεί ότι η αποχώρηση εκφράζει το σύνολο των στελεχών που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ στο χείλος του γκρεμού: Βροχή οι αποχωρήσεις - Σε ρόλο κυανόκρανου ο Τσίπρας

Η αποχώρηση της Ομπρέλας

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η «Ομπρέλα» που αποχώρησε πριν από μια εβδομάδα, φαίνεται να αναμένει τις εξελίξεις με την αποχώρηση Αχτσιόγλου και δεν προχωρεί σε άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες δημιουργίας νέων φορέων ή ένταξης σε κάποιον από τους υφιστάμενους.

Παράλληλα καθημερινά καταγράφονται αποχωρήσεις μικρών και μεσαίων στελεχών, όπως έγινε χθες με την νεολαία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, που αποχώρησε με καταγγελίες για την ηγεσία του κόμματος. Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες είχαν αποχωρήσεις οι πρώην υπουργοί Αριστείδης Μπαλτάς και Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ τη δική του «πράσινη» πορεία χάραξε και ο έως την προηγούμενη εβδομάδα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νων ανεξάρτητος, Πέτρος Κόκκαλης.

Τα νέα δεδομένα

Στο κοινοβουλευτικό πεδίο, η βέβαιη αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς -μαζί με Τσακαλώτο και Πέρκα που ήδη είναι ανεξάρτητοι- γίνονται εννέα οι προς αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη κοντά στην πρώην υπουργό Εργασίας βεβαιώνουν ότι θα υπάρξουν κι άλλοι βουλευτές που θα ακολουθήσουν την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου, με αποτέλεσμα να μπορούν να σχηματίσουν ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αξιοποιήσουν όλα τα προνόμια που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής.

Ήδη έχει γίνει σαφές ότι ούτε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, αλλά ούτε κι ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας, μπορούν πλέον να σταματήσουν τις εξελίξεις, καθώς οι κινήσεις καλής θέλησης του πρώτου και οι αλλεπάλληλες συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του δεύτερου, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει με σπασμένα φρένα προς την κάθετη διάσπαση (έως τη βάση του κόμματος) και τίποτα αυτή την ώρα δεν φαίνεται ικανό να τον σταματήσει…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ