Νέα
  • ΓΔ: 1434.87 +0.84%
  • Τζίρος: 123,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Αποκαλύπτονται» οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ: Το όνομα του νέου κόμματος και όσα κρύβονται πίσω από αυτό

Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα το απόγευμα (7μμ. Σεράφειο, επί της οδού Πειραιώς) αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του ονόματος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνέπηξαν οι «11», δηλαδή οι βουλευτές που απεχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργούν τη νέα πολιτική κίνηση, σε πρώτη φάση μέσα στη Βουλή και στη συνέχεια ως κανονικό πολιτικό κόμμα.

►Διαβάστε επίσης: Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Μπελαβίλας - «Δεν πάει άλλο»

Πίσω από τη σημερινή ανακοίνωση κρύβεται μια δύσκολη προετοιμασία λίγων εβδομάδων όσων επέλεξαν να αποχωρήσουν από τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη», όπως υποτιμητικά αναφέρουν το κόμμα στο οποίο μεγάλωσαν πολιτικά, καθώς ξεκινούν στην ουσία από το μηδέν, με μόνη «προίκα» τους 11 της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την πλειάδα κομματικών στελεχών που συνεχώς αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων πιθανολογείται ότι θα στελεχώσει τις πρώτες κομματικές οργανώσεις του νέου πολιτικού φορέα.

Οι «11» που πρωταγωνιστούν στην όλη προσπάθεια, επέλεξαν ένα γνωστό αλλά και άφθαρτο πρόσωπο, τον βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση ως επικεφαλής τους, θέλοντας να δείξουν ότι δεν είναι οι «ηττημένοι του ΣΥΡΙΖΑ» που έφυγαν, αλλά μια εντελώς καινούργια προσπάθεια.

Το παράδοξο

Δύσκολα θα πείσουν την κοινή γνώμη γι' αυτό, καθώς στο σύνολό τους είναι πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρά αριστερό πολιτικό προσδιορισμό, που εκφράζουν -διάσπαρτα προς το παρόν- τις θέσεις του «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα» στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Παρατηρείται, δηλαδή, το παράδοξο, όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να μνημονεύουν την περίοδο Τσίπρα κι η σημερινή ηγεσία του κόμματος αυτού να ασκεί κριτική στα έργα και τις ημέρες του προκατόχου του κ. Κασσελάκη. Μέσα σε αυτό το παράδοξο πολιτικό περιβάλλον, αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Πέμπτη.

Πού θα εστιάσει το νέο κόμμα

Η πολιτική πρόταση του νέου κόμματος θα εστιάζει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με άξονες την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το μέλλον της εργασίας και την καλύτερη λειτουργία του κράτους. Αρχικά θα μιλήσει για ένα νέο, έντιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο οποίοι το ποσό του φόρου θα είναι ευθέως ανάλογο με τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ αναμένεται να θέσει με έμφαση το ζήτημα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων, αφού όλοι μιλούν πλέον για ξεπέρασμα της κρίσης.

Θα προτείνουν μείωση του άδικου ΦΠΑ, ενώ θα συνδέσουν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ένα νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας και ασφάλειας του πολίτη.

Τέλος, αναμένεται να εστιάσουν σε μια νέα πολιτική στέγης, με ουσιαστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους που βαραίνει ολόκληρη την κοινωνία και μια πολιτική μείωσης των πολύ υψηλών ενοικίων που κάνουν τη στέγαση πολύ δύσκολη, αν όχι απρόσιτη, για ευάλωτους συμπολίτες.

Πρόκειται για μια δέσμη θεμάτων που θα μπορούσαν να φέρουν κοντύτερα στην κίνηση των «11» και τον ανεξάρτητο, πλέον, ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη, που αναζητά το δικό του πολιτικό μέλλον, μέσα από ένα «πράσινο» κόμμα. Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση αυτού του προπλάσματος προγραμματικών θέσεων για το υπό εκκόλαψη νέο κόμμα, θα γίνει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024.

Στόχος η εκπροσώπηση στις ευρωεκλογές

Σκοπός των «11» δεν είναι απλώς και μόνο η αντιπαράθεση με τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκφράζει καλύτερα την Αριστερά.

Πολιτικός σκοπός της νέας προσπάθειας είναι η εκπροσώπηση στη νέα ευρωβουλή, δηλαδή η εκλογή βουλευτών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Στη συνέχεια, εκτιμούν τα στελέχη της κίνησης, θα υπάρξει σαφώς μια ανασύνθεση του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, στην οποία ανασύνθεση θα πάρουν μέρος το ΠΑΣΟΚ, η κίνηση των «11», άλλες μεμονωμένες κινήσεις του ευρύτερου χώρου και, ίσως, ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ