Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με φόντο τον Δήμο Αθηναίων: Στα μαχαίρια για την Ανάπλαση Α.Ε. στο παρά πέντε της αλλαγής σκυτάλης

Ξαφνική ένταση ενέσκηψε στο πολιτικό σκηνικό, με αφορμή μια κυβερνητική πρωτοβουλία για κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία μετατρέπει την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ» σε «Ανάπλαση ΑΕ». Σύμφωνα με την τροπολογία, η εταιρεία συνεχίζει να έχει ως έδρα της τον Δήμο Αθηναίων, ωστόσο η εποπτεία της ασκείται από κοινού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Πολιτισμού, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. 

Χάρης Δούκας
Πηγή: eurokinissi

Οι αλλαγές

Σε επόμενο άρθρο προβλέπεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της και η δυνατότητα να συνεργάζεται με άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας κι όχι μόνο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Το πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων για τις αναπλάσεις εξειδικεύεται και τροποποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και αφού προηγουμένως υπάρξει σχετική γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου.

Άλλες αλλαγές που φέρνει η τροπολογία είναι η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου που γίνεται εξαμελές, ο πρόεδρος του οποίου ορίζεται από το Δημόσιο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος ορίζεται από τον πρόεδρο και εκπροσώπους των παραπάνω υπουργείων.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Αρχίζει η μεγάλη μάχη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Οργισμένη αντίδραση Κασσελάκη

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με πρώτον τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος συνέδεσε αυτές τις εξελίξεις με την εκλογή του Χάρη Δούκα στο Δήμο της Αθήνας σε βάρος του Κώστα Μπακογιάννη. «Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής» παρατηρεί σε ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης.

Διαβάστε επίσης: Τροπολογία για μετανάστες: Πονοκέφαλος για τον Μητσοτάκη το αντάρτικο Σαμαρά

Επίθεση και από το ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου την κυβέρνηση εκπροσωπούσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε σε υψηλούς τόνους ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί διότι «αποτελεί προσβολή για την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι παράλληλα αποκαλυπτική για την νοοτροπία της κυβέρνησης που θεωρεί λάφυρο το κράτος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «λίγες ημέρες μετά την ανάληψη του Δήμου Αθηναίων από τον Κώστα Μπακογιάννη, ανιψιό του πρωθυπουργού, φέρατε τροπολογία που όριζε ότι πρόεδρος της εταιρείας θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Χθες, και ενώ ο κ. Μπακογιάννης έχασε το Δήμο ορίσατε ότι αφαιρείται από την διοίκηση της εταιρείας ο Δήμαρχος. Αφαιρείτε τον έλεγχο της εταιρείας από τον Δήμο αν και η εταιρεία εκτελεί έργα 45 εκατ ευρώ στον Δήμο. Επειδή ο Δούκας δεν έχει μπάρμπα στην Kορώνη συμπεριφέρεστε έτσι στον λαό της Αθήνας. Ντροπή σας».

Το σχόλιο του νέου Δημάρχου Αθηναίων

Σε δική του ανάρτηση, ο Χάρης Δούκας επεσήμανε: Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρεία του Δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ» που «έτρεξε» τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου, της Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα… έργα, αλλάζει χέρια «νύχτα». Με αυτό τον τρόπο ο εκλεγείς Δήμαρχος της πρωτεύουσας συνδέει την κυβερνητική πρωτοβουλία με μια επιχείρηση συγκάλυψης των όσων έγιναν με τον Μεγάλο Περίπατο, που αποτέλεσε την βασική αιτία, όπως συνομολογούν αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Αθήνας, για την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στις πρόσφατες εκλογές.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν για το θέμα, απέρριπταν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ήδη από τον Μάρτιο του 2022, «δηλαδή ενάμιση χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Αθηναίων, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο μια πρωτοβουλία για την αλλαγή του σκοπού της εταιρείας, ώστε αυτός να περιλαμβάνει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας».- 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ