Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ακήρυκτος πόλεμος των κομμάτων για την επιρροή στη νέα γενιά - Φτηνά σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή η πρόταση της ΝΔ

Μόλις ένα εξάμηνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, που οδήγησαν σε έναν συσχετισμό δυνάμεων, ο οποίος ορίζεται ως μονοκρατορία Μητσοτάκη, κι ενώ οι επόμενες κάλπες για Βουλή και κυβέρνηση απέχουν τουλάχιστον τρία χρόνια, θα περίμενε κανείς ότι η πολιτική διαπάλη αφορά σε προγραμματικά ζητήματα κι όχι σε επηρεασμό τμημάτων του εκλογικού σώματος. Κι όμως, αυτή την περίοδο εξελίσσεται ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με έπαθλο την επιρροή στη νέα γενιά.

Η μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική τις που αφορά στους νέους, ενώ από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία απαντά ότι η κριτική της αντιπολίτευσης δείχνει ένδεια προτάσεων και πολιτική πενία.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει «πολιτική real estate» για ψηφοθηρία, υπονοώντας τα προγράμματα που αφορούν σε νέους 25-39 ετών. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να προωθήσει μαζικά μια νέα γενιά στελεχών, ώστε αυτά να μιλούν «τη γλώσσα της νεολαίας» και έτσι να είναι πιο πειστικοί στην προσέγγιση του κόμματος προς τις μικρότερες ηλικίες εκλογέων. Και τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για τη νέα γενιά είναι κατά βάση ψηφοθηρικές. 

Η Νέα Δημοκρατία ανταπαντά ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2023 της εξασφαλίζουν ευρεία πολιτική κυριαρχία και συνεπώς δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει σε ψηφοθηρικές μεθόδους. Αντίθετα, τα μέτρα που ως κυβέρνηση έλαβε, θεωρεί ότι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες της νέας γενιάς, όπως η δυνατότητα να κατοικήσουν σε σπίτι εκτός του πατρικού τους κι έτσι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις απογαλακτισμού από την πατρική οικογένεια. 

Φτηνά σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή

Σε αυτό το πλαίσιο το αρμόδιο υπουργείο έκανε πρόσφατα γνωστό ότι υιοθετεί το θεσμό της «κοινωνικής αντιπαροχής», δηλαδή της διαμόρφωσης περίπου 2.500 δημοσίων ακινήτων τα οποία στη συνέχεια θα παραχωρήσει σε νέους με συμβολικό ή και καθόλου ενοίκιο (σε πιο ευάλωτους οικονομικά). Η διαμόρφωση θα γίνει από αναδόχους οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται τα καταστήματα που βρίσκονται σε αυτά τα συγκροτήματα.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται στον τομέα αυτό με την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) η οποία προτείνει να συμπεριληφθούν στα προς διαμόρφωση κτήρια και όλα όσα μένουν «χωρίς ιδιοκτήτη» μετά την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Ήδη έχουν εντοπιστεί οικόπεδα στην Κηφισιά, την Παιανία, τη Λάρισα, το Μαρούσι, την Ξάνθη, το Βόλο, τη Χαλκιδική, το Αγρίνιο, τις Σέρρες, την Άρτα κλπ. 

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα δώσει πρόσθετα κίνητρα σε πολλούς νέους να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να φτιάξουν τη ζωή τους κάπου στην ελληνική περιφέρεια κι ειδικότερα στις περιοχές που θα διατίθενται παρόμοια ακίνητα.

Φυσικά, ακόμα «τρέχει» και το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που όμως καταγράφει χαμηλές επιδόσεις, κυρίως γιατί οι προδιαγραφές δεν επιτρέπουν σε πολλούς νέους να είναι επιλέξιμοι.

Κάπως έτσι εξελίσσεται ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για το ποια πολιτική δύναμη θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στις νεότερες ηλικίες του εκλογικού σώματος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ