Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσει σε Κύπρο και Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας

Νίκος Δένδιας
Πηγή: Intimenews

Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάϊρο είναι από κάθε άποψη χρήσιμη, αλλά και κρίσιμη. Ο Ελληνας υπουργός μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου (και στη συνέχεια στη Λευκωσία) προκειμένου να συζητήσει από κοντά τη νέα αιγυπτιακή πρωτοβουλία να προκηρύξει έρευνες στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα όρια της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, αλλά και στα όρια της τουρκικής χάραξης, αλλά και τα σενάρια για αλλαγή όδευσης του αγωγού EastMed, καθώς και ένα νέο αγωγό που συζητείται μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ.

Και τα τρία, προκύπτουν από τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή: Από τη μια στέλνει σήμα στην Αίγυπτο για τον μεταξύ τους διαμοιρασμό των πλουτοπαραγωγικών πόρων της ανατολικής μεσογείου πέραν του 28ου μεσημβρινού, κι από την άλλη ακολουθεί ακραία πολιτική διχοτόμησης της Κύπρου, προκειμένου να πιέσει ώστε η Μεγαλόνησος να αποκλειστεί από τη σημερινή όδευση του EastMed.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Η» ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Αφορά από τη μια μεριά στην τουρκική στρατηγική επανασύνδεσης των διπλωματικών δεσμών της Άγκυρας με Αίγυπτο και Ισραήλ (κάτι που δεν επιτρέπουν οι σημερινές περιστάσεις, αλλά η Τουρκία έχει αποδείξει ότι μπορεί και ξέρει να περιμένει μέχρις ότου εισπράξει τα οφέλη από στρατηγικές κινήσεις της) κι από την άλλη την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκλείσει πλήρως την Κύπρο από το ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, δια της μεθόδευσης της αλλαγής όδευσης του αγωγού EastMed.

«Είναι προφανές» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές «ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας τουρκικής διπλωματικής αντεπίθεσης, μετά την περίοδο της απομόνωσης που κορυφώθηκε το 2020, όταν ο Ερντογάν πίστευε ότι με τις κραυγές και τις φοβέρες θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα, ενώ της άφηνε ανοικτό το πεδίο για οικοδόμηση συμμαχιών, το οποίο η χώρα μας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο». Τώρα, όμως, η Τουρκία επαναδραστηριοποιείται διπλωματικά, συνεπώς η Ελλάδα πρέπει να βρει απάντηση σε αυτή τη νέα κατάσταση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι η εμπλοκή και της Ελλάδος, εάν διαπιστωθεί παρασκηνιακή συνεννόηση Τουρκίας- Αιγύπτου για τα κοιτάσματα εκείνου του κομματικού της ανατολικής Μεσογείου που δεν έχει περιληφθεί στην (μερική) οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας - Αιγύπτου.

Η προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των δυο χωρών, άλλωστε, προβλέπεται ρητά στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ τους στις 6 Αυγούστου 2020. Ξεχωριστό κομμάτι, όχι άσχετο αλλά ούτε και πλήρως συναφές, αποτελεί το ζήτημα της παράκαμψης της Κύπρου από την όδευση του EastMed, το οποίο συνδέεται ευθέως με την τουρκική αδιαλλαξία περί «δυο κρατών», δηλαδή επίσημης διχοτόμησης του νησιού, με την οποία προσέρχεται στην πενταμερή της Γενεύης τόσο η τουρκική, όσο και δορυφορική της, τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τέλος οι διπλωμάτες δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για το ό,τι στην πενταμερή της Γενεύης δεν μετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι το σύνολο του νησιού αποτελεί, σύμφωνα με τις υπογραφείσες συμφωνίες, ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που δείχνει την περιορισμένη πολιτική εμβέλεια της σημερινής ηγεσίας της Ευρώπης. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ