Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Γιατί αποφάσισε τον τακτικό ελιγμό του διαλόγου ο Μητσοτάκης και το «όχι» στις παρένθετες μητέρες

Μητσοτάκης

Με την αποστροφή του πρωθυπουργού στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών προ τριημέρου, όταν είπε «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα φέρουμε το νομοσχέδιο», αλλά και με την αυριανή του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογεί την επικοινωνιακή και πολιτική ατζέντα για το «αγκάθι» του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και των δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτόν.

Μετά από μήνες αμφιταλαντεύσεων και προβληματισμού για το ακριβές περιεχόμενο του επίμαχου νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει καταλήξει στις αποφάσεις του και ξεκινά να τις επικοινωνήσει με τους πολίτες. Άλλωστε τόσο οι δημοσκοπήσεις που έπαιρνε όλο αυτό το διάστημα στα χέρια του, όσο και οι αντιδράσει ολόκληρης της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, τον είχαν κάνει να σκέπτεται και να ξανασκέπεται τον χειρισμό του θέματος.

Το «όχι» στην παρένθετη μητέρα

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα επιτρέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία παιδιών, όχι όμως την απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας. Ωστόσο, η απαγόρευση γίνεται χωρίς ουσία, εάν σκεφτεί κανείς ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει η δυνατότητα αυτή και επίσης ότι αυτά που ισχύουν σε μια χώρα της ΕΕ, ισχύουν στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν θα επιτρέπεται να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά θα είναι δυνατό να υιοθετήσει ένα παιδί από ίδρυμα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ο διαχωρισμός της υιοθεσίας ενός ήδη γεννημένου παιδιού από την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας θα είναι ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικοινωνιακή καταιγίδα που θα εξαπολύσει για το θέμα. Αναμένεται μάλιστα να δώσει αξιακό χαρακτήρα σε αυτή την επιλογή.

Η δυστοκία και η δεξιά πτέρυγα

Η δυστοκία προερχόταν από τις αντιδράσεις, οι οποίες επέμεναν κι ακόμα επιμένουν, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν είναι μόνον η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ αλλά κι ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, που παραμένει ουδέτερο χωρίς να αποδέχεται ή να απορρίπτει εξαρχής τη μεταρρύθμιση, ακριβώς διότι δεν έχει επαρκή πληροφόρηση ή δεν γνωρίζει τις παραμέτρους της κυβερνητικής νομοθέτησης.

Τα τρία στάδια της επικοινωνίας

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός επέλεξε να επικοινωνήσει τις αποφάσεις του προς την κοινή γνώμη σε τρία στάδια:

  1. Πρώτα, θα εξηγήσει ο ίδιος στη δημόσια τηλεόραση και τον Γιώργο Κουβαρά, αύριο το βράδυ τις πτυχές της κυβερνητικής παρέμβασης.
  2. Στη συνέχεια, μια ομάδα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, με συντονιστή τον Άκη Σκέρτσο και μέλη τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Δημήτρη Τσιόδρα, τον Θανάση Κοντογεώργη, τον Παύλο Μαρινάκη, τον Αλέξη Πατέλη, αλλά και κομματικά στελέχη με πρώτη τη νέα Γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, Νίκο Ρωμανό κλπ θα αναλάβουν την επεξήγηση και την προώθηση μέσα από παρουσίες τους στα τηλεοπτικά πάνελς, των συνιστωσών της κυβερνητικής παρέμβασης.
  3. «Και πότε θα έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή;» ρωτήσαμε κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. «Ο ακριβής χρόνος θα κριθεί από τη διαμόρφωση του κλίματος που φιλοδοξούμε να κάνουμε. Πάντως δεν θα αργήσει, με δεδομένο ότι για τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει ο δημόσιος διάλογος να ανοίγει, αλλά και να κλείνει όταν όλα θα έχουν ειπωθεί. Για μας πολιτική δεν είναι η αέναη κουβέντα, αλλά η πράξη».

Η έναρξη της επικοινωνιακής καμπάνιας της ΝΔ για τα ομόφυλα ζευγάρια, εκ των πραγμάτων επισκιάζει την κατάθεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ του δικού του σχεδίου νόμου για το θέμα, η οποία έγινε χθες στη Βουλή κι υπογράφεται από το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο κυβερνών για το θέμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ