Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κυβέρνηση: Η επιχείρηση «σπάμε αυγά» συνεχίζεται μέχρι τις Ευρωεκλογές

Την απόφασή του να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερα «δύσκολα» νομοθετήματα στην αρχή της δεύτερης τετραετίας του είχε λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όταν απέσπασε την αυτοδυναμία και έγινε σαφές ότι θα μπορούσε απερίσπαστος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Ετσι, από τον Σεπτέμβριο και μετά γινόμαστε μάρτυρες μιας διελκυστίνδας νομοσχεδίων που, κατά την ορολογία του συρμού, «σπάζουν αυγά»: Μετά από τις προσλήψεις του καλοκαιριού, περάσαμε στο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη οπαδική βία κι αμέσως μετά στην αναμόρφωση του Δημοσίου με αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των φορέων και στις επιλογές των προϊσταμένων. Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που όμως πάει μαζί με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και δοκιμάζει όλο και περισσότερο τα όρια των νοικοκυριών, ήλθαν οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη με την επιτάχυνση της απονομής της, η αλλαγή με τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που ξεσήκωσε τους διαφωνούντες φοιτητές, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που δημιούργησε και σοβαρό εσωτερικό ρήγμα, και τώρα σειρά παίρνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

►Διαβάστε επίσης: Ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο: Τι αλλάζει μετά τις πωλήσεις F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία

Το σκηνικό θυμίζει κυβέρνηση σε αποδρομή, καθώς σε κάθε νομοθετική της πρωτοβουλία ξεσηκώνεται κι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Ωστόσο, όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ποσοστά που απλώς καταγράφουν μια μικρή αποσυσπείρωση της πολιτικής βάσης της Κεντροδεξιάς.

Κι από την άλλη, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του και να δρομολογήσει, έστω, τη μεταμόρφωσή του σε ένα κόμμα που θα μπορούσε να «χτυπήσει» τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το σχέδιο Μητσοτάκη

Το «παράξενο σκηνικό», η πλειοψηφία της κοινωνίας να διαφωνεί με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, κι ωστόσο να συνεχίζει να της παρέχει την πολιτική ηγεμονία, ερμηνεύεται διαφορετικά από τους κυβερνώντες κι από τους αντιπολιτευόμενους.

Οι πρώτοι θεωρούν ότι το σχέδιο Μητσοτάκη να περάσει τα «δύσκολα» στο πρώτο χρονικό διάστημα της τετραετίας, δικαιώνεται, αφού η εντός ορίων αποσυσπείρωση είναι κάτι που σχετικά εύκολα αναστρέφεται, ενώ θεωρείται καθοριστικό το γεγονός ότι δεν πλήττεται ούτε η πολιτική κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης, ούτε οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό που καταγράφηκαν στις διπλές εκλογές του 2023. Εκτιμούν ότι οι πολιτικές τους πρωτοβουλίες θα αποδώσουν στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής τους θητείας και θα αποτελέσουν κεντρικά όπλα στον προεκλογικό αγώνα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να «παίζει χωρίς αντίπαλο», οι επώδυνες νομοθετικές της πρωτοβουλίες θα μένουν χωρίς αντίκρισμα στο πεδίο των πολιτικών συσχετισμών.

Αντίθετα, στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, δείχνει ότι η κοινωνία στρέφεται όλο και πιο καθαρά απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές και προσθέτουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που ο καιρός θα το κάνει να ξεχαστεί, πολύ περισσότερο δεν θα το κάνει να αναστραφεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που κατέγραψαν οι εκλογές του 2023, πηγές της αντιπολίτευσης το αποδίδουν στο ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Ωστόσο» προσθέτουν, «μόλις αποσαφηνιστεί ποιο κόμμα θα αντιπαρατεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή η αντίθεση της κοινωνίας θα εκφραστεί αμέσως, και τότε θα είναι πολύ αργά για τη Νέα Δημοκρατία να αντιδράσει».

«Ορόσημο» οι ευρωεκλογές

Τέλος, υπάρχει κι ένα σημείο που συμπολιτευόμενοι κι αντιπολιτευόμενοι συμφωνούν: Ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές μπορεί να σημειωθούν εκπλήξεις που θα ανατρέχουν, ειδικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τη σημερινή κατάσταση και θα δημιουργήσουν μια νέα, την οποία από τώρα δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε. Άλλοι κάνουν λόγο για αποτελέσματα στις ευρωεκλογές που θα πυροδοτήσουν νέες τριβές κι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κι άλλοι μιλούν για επιστροφή με άλλο πολιτικό φορέα, άλλο μήνυμα και άλλους πολιτικούς όρους, του Αλέξη Τσίπρα…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ