Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανακωχή» στο ΣΥΡΙΖΑ με υποχώρηση του προέδρου Στ. Κασσελάκη

Εως χθες το απόγευμα το στοίχημα ήταν αν θα πάει ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλες οι πλευρές έδειχναν πως η παρουσία του προέδρου του κόμματος στη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου, θα εκτονώσει την κατάσταση. Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολλούς τρόπους να μας εκπλήσσει κάθε φορά. Και ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε στη συνεδρίαση, αφού προηγουμένως φωτογραφήθηκε πάνω σε τρακτέρ με τους αγρότες που διαδήλωναν στο Σύνταγμα, αλλά και η εσωκομματική κρίση δεν εκτονώθηκε

Η συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποκάλυψε το ψυχικό και πολιτικό χάσμα μεταξύ Κασσελάκη και πολλών ηγετικών στελεχών. Ο πρόεδρος του κόμματος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν προτίθεται να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας, δηλαδή να θυσιαστεί προκειμένου να σταματήσει η εκλογική και δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό ως αφετηρία, ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να εγγυηθούν ότι δεν θα τον αμφισβητήσουν έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις ευρωεκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, θα απευθυνθεί και πάλι στην πολιτική βάση του κόμματος για να ζητήσει από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την ανανέωση της εντολής τους προς το πρόσωπό του. Ο κ. Κασσελάκης είπε επίσης ότι σέβεται τα κομματικά όργανα, ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε μια συνεδρίασή τους που το περιεχόμενο των συζητήσεων να μην διαρρεύσει επιλεκτικά στον Τύπο.

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη

Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα ζητήσει από το Συνέδριο να επιβεβαιώσει τη θέση του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι δική μου μόνο διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το Καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης. Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα σας πω: ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε» κατέληξε, θέτοντας ένα ακόμα δίλημμα στους συνομιλητές του

Η υποδοχή του τελεσιγράφου Κασσελάκη από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ήταν εξίσου επιθετική: Τα περισσότερα μέλη του οργάνου ξεκαθάρισαν ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή σε κανέναν, απορρίπτοντας ευθέως το δίλημμα Κασσελάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκε κατά τη συνεδρίαση και η άποψη «κι εσύ, πρόεδρε, θα κριθείς στις ευρωεκλογές» κάτι που βρίσκει εντελώς αντίθετο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η θέση Τεμπονέρα και η υποχώρηση Κασσελάκη

Μάλιστα ο Διονύσης Τεμπονέρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και είπε ότι «αν θέλει ο πρόεδρος, ας κινήσει τις διαδικασίες εκλογής», εννοώντας του αντικαταστάτη του. Η σύγκρουση ήταν βέβαιη, αν κάποιο από τα δυο μέρη δεν έκανε ένα βήμα πίσω. Αυτός τελικά ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, που αναγκάστηκε να πάρει πίσω το περίφημο ερωτηματολόγιο, κι έτσι να ξεμπλέξει το κουβάρι της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Η υποχώρηση Κασσελάκη άνοιξε το δρόμο και για τη διεξαγωγή, τελικά, του Συνεδρίου, το οποίο είχε απεοληθεί με ματαίωση

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πηγές του κόμματος ανέφεραν: «Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία: 

α) Εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

β) Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.  

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ