Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Θέσεις μάχης για τους καταδρομείς του Κασσελάκη - Πρόταση για νέα ΚΕ και ΠΓ

Μέσα σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης, ξεκινά σήμερα το θεματικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που, όμως, κανείς δεν μπορεί από τώρα να γνωρίζει πώς θα τελειώσει την Κυριακή.

Αργά τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, η εικόνα που εκπεμπόταν από την Κουμουνδούρου ήταν μια προσπάθεια εκτόνωσης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να παίρνει πίσω την επιστολή με την οποία καλούσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να μην κυνηγούν χίμαιρες, ίσως και το ίδιο το ερωτηματολόγιο που πυροδότησε την πρόσφατη, οξεία κρίση.

Καμία υποχώρηση Κασσελάκη

Χθες το μεσημέρι, όμως, πηγές των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ διέψευδαν ότι υπήρξε υποχώρηση από τη μεριά του προέδρου του κόμματος, ενώ το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον ιστότοπο isyriza.

Μάλιστα οι πληροφορίες είναι εντελώς αντικρουόμενες, σχετικά με την απήχηση του ερωτηματολογίου στα μέλη της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι «προεδρικοί» ανεβάζουν τις απαντήσεις στις 100.000 ενώ οι αντιπολιτευόμενοι ισχυρίζονται ότι δεν ξεπερνούν τις 10.000!

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη, κοινοβουλευτικά και μη, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ετοιμάζονται να καταθέσουν κείμενο με το οποίο θα προτείνουν -και θα ζητούν από τα μέλη του Συνεδρίου να το υπερψηφίσουν- την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέας Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου τα δυο καθοριστικά για τη χάραξη της μελλοντικής πορείας του κόμματος, όργανα, είναι ανάγκη να έχουν νωπή εντολή.

Η σημερινή σύνθεση των δυο οργάνων έχει προκύψει σε χρόνο πριν τη διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, θα λέει το σκεπτικό του κειμένου, οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό και αφορούν άμεσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτούν την ανανέωση των δυο οργάνων.

►Διαβάστε επίσης: «Ανακωχή» στο ΣΥΡΙΖΑ με υποχώρηση του προέδρου Στ. Κασσελάκη

Οι καταδρομείς του Κασσελάκη

Ουσιαστικά βέβαια θα πρόκειται για μια «καταδρομική» προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να προκύψει μια Κεντρική Επιτροπή και μια Πολιτική Γραμματεία φιλικότερη προς τον πρόεδρο του κόμματος, που όμως η άλλη πλευρά εκλαμβάνει ως επιχείρηση λήψης «λευκής επιταγής», σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνει η επιστολή Κασσελάκη, δηλαδή η διατήρηση του ίδιου στη θέση του προέδρου, έως τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

►Διαβάστε επίσης: Ώρα μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ: Στα χαρακώματα λίγο πριν το Συνέδριο - Οι προτάσεις «φωτιά» στην Πολιτική Γραμματεία

Όλα ανοιχτά στο Συνέδριο

Όλα αυτά, ή μεγάλο μέρος τους, θα θιγούν στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, που θα εκφωνήσει σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης, οπότε θα διαμορφωθεί ένα κλίμα το οποίο θα επηρεάσει ολόκληρο το Συνέδριο.

Φυσικά, εκτός του προέδρου, το κλίμα κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων τεσσάρων ημερών διαμορφώνουν και οι δημόσιες δηλώσεις όλων όσοι τοποθετούνται σε μέσα ενημέρωσης, όπως λχ ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και να αποτελέσει, μόνος του ή με συνεργασίες, εναλλακτική πολιτική προοδευτική πρόταση. Νομίζω ότι έτσι όπως είμαστε σήμερα, δεν μπορεί».

Όπως είναι φανερό, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί ως πολιτικό αποτέλεσμα του Συνεδρίου, καθώς τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και όσοι του αρνούνται την άνευ όρων παραμονή του στην προεδρία έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να ελέγξουν τις κομματικές διαδικασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίσιμη θεωρείται η αναμενόμενη πολιτική ομιλία του τέως προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποτελεί ενοποιητικό στοιχείο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι από την ημέρα των εκλογών του Ιουνίου 2023, δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ