Νέα
  • ΓΔ: 1461.62 +0.94%
  • Τζίρος: 91,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τη φράση «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Τσίπρας - Νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Eurokinissi

Η κορύφωση του δράματος που ζει τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ παίχτηκε χθες, μπροστά στα μάτια των συνέδρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με μια ομιλία που θύμιζε Αμερικανούς πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς podium, «κέρδισε» με τον λόγο και τα επικοινωνιακά του χαρίσματα τους συνέδρους και ανακοίνωσε νέες εκλογές για πρόεδρο, όπου θα ζητήσει την ανανέωση της εντολής των μελών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου, όπως είπε να «τα αλλάξει όλα».

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ανάρτηση του πρώην προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός κρατούσε διακριτές αποστάσεις από όλα τα μέρη της κρίσης και προέκρινε την εκ νέου προσφυγή στα μέλη για επιβεβαίωση ή όχι της προεδρίας Κασσελάκη, ως την καλύτερη λύση για το κόμμα. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον διάδοχό του ότι ζητά λευκή επιταγή τριετίας, όσους αποχώρησαν για να ιδρύσουν τη Νέα Αριστερά ότι έφυγαν γιατί δεν κέρδισαν τη μάχη της διαδοχής του και τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Κασσελάκη ότι περιμένουν την ήττα στις ευρωεκλογές για να του τη φορτώσουν.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Ο Κασσελάκης να προσφύγει εκ νέου στη βάση του κόμματος για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη

Το άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου από τον Στέφανο Κασσελάκη έγινε με μια ομιλία που παρέπεμπε σε έναν stateman. Πριν αναφερθεί στα εσωκομματικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια εξαιρετικά προσεκτική ανάλυση των διεθνών δεδομένων, ιδωμένων από μια αριστερή σκοπιά, τοποθέτησε μέσα στις παγκόσμιες εξελίξεις, εκείνες που αφορούν στην Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών, διατύπωσε θαρραλέες προτάσεις -όχι εύκολα υλοποιήσιμες- για αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ακολούθως εξήγησε ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην ελληνική δημόσια ζωή, ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί στις βαθιές αλλαγές που συντελούνται στην ήπειρό μας και στον κόσμο.

Στην ομιλία του αρκετές φορές ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε «σπόντες» εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. Αντίθετα, όπου ο ρόλος που απέδιδε στον κ. Τσίπρα ήταν εποικοδομητικός, ο Στέφανος Κασσελάκης μνημόνευε το όνομα του προκατόχου του. Από τις «σπόντες» της ομιλίας Κασσελάκη, ξεχωρίζουν οι φράσεις «Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%», «οι Μεσσίες έχουν τελειώσει» και «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής», δείχνουν την απόσταση Κασσελάκη- Τσίπρα.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια στρατηγική που έχει χαράξει εδώ και καιρό, να απαλλαγεί από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Το είπε πολλές φορές, πολύ καθαρά κατά τη χθεσινή ομιλία του. Η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θεωρεί ότι θα τον κάνει παντοδύναμο μέσα στο κόμμα και θα του επιτρέψει να απαλλαγεί από ό,τι κρατά τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλές πτήσεις, κατά την εκτίμηση του ιδίου. Πολλές φορές διακόπηκε από τους συνέδρους κατά τη χθεσινή του ομιλία, όταν του φώναζαν το σύνθημα «άλλαξέ τα όλα». Ο κ. Κασσελάκης έχει πειστεί ότι η κομματική κι εκλογική βάση θέλει ριζικές αλλαγές, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας, δηλαδή βρίσκονται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος με όσους αμφισβητούν τις σχεδιαζόμενες από τον ίδιο αλλαγές, θεωρώντας ότι εάν διατηρήσουν τα κομματικά τους «κεκτημένα» θα διασώσουν και τις πολιτικές τους μετοχές. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογές για πρόεδρο θα διεξαχθούν σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα, ίσως μέσα στις προσεχείς δυο εβδομάδες. Ετσι, ούτε οι πιθανοί αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη θα προλάβουν να οργανωθούν, αλλά θα έχει λήξει και αυτή η εκκρεμότητα πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιαστεί στις 13 Μαρτίου, προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Σε κάθε περίπτωση, οι μέρες που ακολουθούν θα σφραγίσουν οριστικά τη φυσιογνωμία του κόμματος για τα επόμενα χρόνια…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ