Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πύργος της Βαβέλ ο ΣΥΡΙΖΑ: Διαφορετικές ερμηνείες των αποφάσεων του Συνεδρίου παρατείνουν το αδιέξοδο

Πηγή: Eurokinissi

Την εικόνα ενός κόμματος σε περιδίνηση, που αποπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο δεν έλυσε, αλλά μάλλον επέτεινε το 4ο Συνέδριο του κόμματος που ξεκίνησε την Πέμπτη κι ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή.

Ενα Συνέδριο που ξεκίνησε στη σκιά της γραπτής παρέμβασης Τσίπρα, που ζητούσε από τον Στέφανο Κασσελάκη την εκ νέου προσφυγή στα μέλη, με τον πρόεδρο του κόμματος το ίδιο απόγευμα να αποδέχεται την πρόκληση και να ζητάει αντίπαλο, την Όλγα Γεροβασίλη το Σάββατο να σηκώνει το γάντι και να δηλώνει «παρούσα» στην εκλογική κούρσα και… όλα αυτά να ανατρέπονται χθες, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου.

Καταλυτικός παράγων των εξελίξεων ήταν η «ενδιάμεση» πρόταση των Σ. Φάμελου, Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα, η οποία τελικά επικράτησε, που ανανέωνε την εμπιστοσύνη του Συνεδρίου στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη χωρίς νέα εκλογική αναμέτρηση, και προσέθετε ότι «ενωμένοι» θα πάνε στις επόμενες εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών.

Με αυτή τη γενικόλογη διατύπωση απέφυγαν, μεν, τη μετωπική αντιπαράθεση των δύο «στρατοπέδων», αλλά κάθε άλλο παρά έλυσαν το κύριο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι απλό και, όπως φαίνεται, δυσεπίλυτο: Άλλο κόμμα θέλει να δομήσει ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συν αυτώ, εντελώς διαφορετικό θέλει η Όλγα Γεροβασίλη και όλοι όσοι την στηρίζουν, και στη μέση είναι η πλειοψηφία του Συνεδρίου που με τις καλύτερες προθέσεις έστειλε δια της ψήφου του, το μήνυμα «μη μαλώνετε».

Διαβάστε επίσης: Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα γίνουν εκλογές

Διαφορετικές αναγνώσεις

Χαρακτηριστικός της ασυνεννοησίας που έχει εξελιχθεί σε «Βαβέλ» στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίον ερμηνεύουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου οι δυο πλευρές.

Ο μεν Στέφανος Κασσελάκης με τη φράση «έπεσαν οι μάσκες» θεωρεί ότι η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, τού λύνει τα χέρια για να κάνει «δομική διεύρυνση» όπως τη χαρακτήρισε και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.

Η δε Όλγα Γεροβασίλη εκλαμβάνει το «όχι εκλογές» που αποφάσισε το Συνέδριο, ως αποδοκιμασία Κασσελάκη που τις ζητούσε ακόμα και λίγα λεπτά πριν την ετυμηγορία των συνέδρων, και φυσικά ως μήνυμα ότι κανείς -ούτε ο πρόεδρος- δεν έχει λευκή επιταγή.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες, ήταν... κωμικοτραγικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης και χθες εξήγησε για ποιο λόγο ζητάει αναβάπτιση στη λαϊκή ψήφο, καθώς «αφού το ζήτησε ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος και υπάρχει πρόσωπο που θέλει να εκφράσει μια άλλη προοπτική, πώς μπορώ να λειτουργήσω ως πρόεδρος;». Η Όλγα Γεροβασίλη του απάντησε ότι δήλωσε παρούσα επειδή εκείνος (ο Σ. Κασσελάκης) άνοιξε το ζήτημα κι ότι εάν ανακαλεί το «βρείτε μου αντίπαλο» τότε κι αυτή σταματά.

Διαβάστε επίσης: Γεροβασίλη: Απολύτως σεβαστή η απόφαση - Δεν απέσυρα ποτέ την πρότασή μου

Μύλος

Άλλο «μεγάλο» θέμα ήταν ο χρόνος των εκλογών. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για κάλπες στις 10 Μαρτίου, αφού μετά η μόνη ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. Η Όλγα Γεροβασίλη του απάντησε «αν επιμένεις να κάνεις εκλογές στις 10 Μαρτίου, κάν’ τες μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις». Μύλος…

Κάτω από αυτές τις δραματικές συνθήκες θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές, χωρίς κάτι να δείχνει, ως τώρα, ότι μπορεί να αναστρέψει τη διαρκή δημοσκοπική διολίσθηση του κόμματος.

Ήδη τα επιτελεία ετοιμάζονται για ακόμα έναν γύρο αντιπαράθεσης, μετά το -όποιο…- αποτέλεσμα τη 9ης Ιουνίου στις εκλογές για του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα πάθη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζονται, κι η Ανάσταση ακόμα δεν διακρίνεται στον ορίζοντα…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ