Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: Στην ΚΑΠ 2023-2027 πετύχαμε το σημαντικό ποσό των 19,3 δισ. ευρώ για τη χώρα

«Βασική μας θέση ήταν είναι και παραμένει η αύξηση των ενωσιακών κονδυλίων τόσο για την ΚΑΠ όσο και για το γεωργικό αποθεματικό, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις μακροπρόθεσμα δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους αγρότες, άρα και για τους Έλληνες αγρότες».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με την «Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Στην ΚΑΠ για το διάστημα 2023-2027 προβλέπεται ένα σημαντικό ποσό ύψους 19,3 δισ. ευρώ, -τον Ιούνιο του 2018 το ποσό που αναλογούσε στη χώρα ήταν 18,2 δισ.- το οποίο θα μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη ώθηση που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για το διάστημα 2023-27 εδράζεται:

 • στη βελτίωση και αναπροσαρμογή της νέας ΚΑΠ
 • στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη
 • διασφάλιση ενός δίκαιου γεωργικού εισοδήματος στον παραγωγό, προσαρμοσμένο στην κρίση της κλιματικής αλλαγής, βασισμένο σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Η κλιματική κρίση έφερε στην επιφάνεια νέα προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση με άμεσες ενέργειες αντιμετώπισε για να βρεθεί ένα βήμα μπροστά. Καταθέσαμε έγκαιρα ένα σχέδιο 19 ολοκληρωμένων προτάσεων, για τις αναγκαίες και δίκαιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, οι οποίες είχαν θετική ανταπόκριση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές υιοθετήθηκαν στο ψήφισμα της κοινής συνεδρίασης των 9 υπουργών Γεωργίας Μεσογειακών χωρών και έτσι οι ελληνικές θέσεις έγιναν και θέσεις ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, και συμπλήρωσε:

Μέσα από συνεχείς επίπονες και επίμονες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, καταφέραμε μεταξύ άλλων:

 • να υπερδιπλασιάσουμε το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας. Να θυμίσω ότι το 2023, η χώρα μας έλαβε 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 λαμβάνουμε, και μάλιστα ως προκαταβολή, 40,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί στους αγρότες μας των παρακάρλιων περιοχών, όπως έχουμε ανακοινώσει.
 • Προβλέφθηκε για όλη την προγραμματική περίοδο με αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2024, εξαίρεση από τους ελέγχους και τις κυρώσεις της αιρεσιμότητας για τις μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων, δηλαδή 100 στρεμμάτων. Ειδικά για το έτος 2024, σε περίπτωση που έχουν ήδη διεξαχθεί έλεγχοι, αυτοί δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κυρώσεις.
 • Αποφασίστηκε η υποχρέωση αξιολόγησης και πιθανής τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου, κατόπιν έγκρισης νέας νομοθετικής πράξης υπό την Πράσινη Συμφωνία, να ισχύει μόνο για τα έτη 2024 και το 2025 και μετά καταργείται για τα έτη 2026 και 2027.
 • Επαναφορά του κανόνα Ν+3 με την οποία διευκολύνουμε την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων που έχουν προβλεφθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο και δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους δικαιούχους να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους χωρίς τον κίνδυνο απώλειας των σχετικών ενωσιακών πόρων.

Ακόμα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «εξετάζουμε τη δυνατότητα παράτασης του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων και μετά τον Ιούνιο του 2024, με σκοπό την ευελιξία των κρατών μελών στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε διάφορους τομείς με εθνική χρηματοδότηση».

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Αυγενάκης στην γεωργική διπλωματία, επισημαίνοντας ότι «μετά από συνεχείς επαφές πιέσεις και διαβουλεύσεις διαμορφώθηκαν κοινές πολιτικές και πετύχαμε έτσι αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΚΑΠ για το 2023-2027, όπως την ειδική ευελιξία και την ενίσχυση των πόρων για τις πληγείσες περιοχές».

«Παράκληση, στα σημεία που συμφωνούμε, να κάνετε ένα βήμα παραπάνω. Κινηθείτε προς τις ευρωομάδες που συμμετέχετε. Στις προτάσεις που συμφωνείτε. Κάντε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις, που είναι και εθνικές θέσεις. Βάλτε πλάτη για τους Έλληνες αγρότες. Είχαμε αντιληφθεί πολύ έγκαιρα τα προβλήματα. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών μας βοήθησαν για να αλλάξουμε για πρώτη φορά μια ΚΑΠ εν κινήσει.

Ελπίζω και εύχομαι να πετύχουμε συνεννόηση. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ας αποδείξουμε ότι οι αγρότες μας, μας ενώνουν. Μαζί, ενωμένοι, συντονισμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστος Μπουκώρος, χαρακτήρισε την συνεδρίαση ευκαιρία μιας γόνιμης συζήτησης ώστε η χώρα ενωμένη να δώσει τη μάχη της στη βάση μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής για την στήριξη των Ελλήνων αγροτών.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης, απαντώντας στις επικρίσεις για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα και αφορούν την πολλαπλή διόρθωση, αντέτεινε ότι «δεν είναι οριστική ούτε η απόφαση ούτε το ποσό. Η χώρα μας θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της και θα κάνει ένσταση», ενώ επεσήμανε ότι «όλα τα ζητήματα με την στρεμματική διόρθωση και την νόμιμη κατοχή θα λυθούν οριστικά με τον ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου».

«Ζητάμε να είμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια που δίνει η χώρα στην Ευρώπη ώστε να έχουμε ένα θετικό και όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας. Πρέπει να προστατευτεί η ελληνική παραγωγή και η πράσινη ανάπτυξη. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας, ενεργοποιήστε τις ευρωπαϊκές συμμαχίες σας, όπως κάναμε εμείς με το Λαϊκό Κόμμα», τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ