Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αυτή την τετραετία πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος

Μητσοτάκης

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε μια έξαρση των φαινομένων που αναφέρονται στη βία. Και πράγματι το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας και θα έλεγα και για μένα προσωπικά καθώς εκεί αισθάνθηκα ότι μπορεί κάποιες φορές να προσπαθείς να διορθώνεις μια προβληματική κατάσταση, αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα οποία κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει την αίσθηση του καθήκοντος

Από την άλλη, επειδή αναφερθήκατε στον αριθμό, ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοτκονίες, έχουμε καθημερινά πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει απλά ότι οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά και αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση γιατί πάρα το γεγονός ότι έγιναν λάθη στους Αγίους Ανάργυρους, υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία ότι μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά.

Και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν, να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι πρέπει να έχουν προστασία και αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση. Γιατί και πριν είχαμε τέτοια φαινόμενα ξέρετε, απλά δεν τα γνωρίζαμε, γιατί κάνεις δε τολμούσε να μιλήσει.

Βεβαίως όταν πρέπει, το είπα εξάλλου, τα περιπολικά να είναι και ταξί και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους. Άρα πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα

Όμως, πρέπει να κάνουν περισσότερα διότι η αλλαγή κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχουμε κάνει πολλά τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας με πολύ εξιδεικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών. Οι πιο πολλές είναι γυναίκες, για λόγους που νομίζω ότι είναι κατανοητοί πρέπει να προσθέσουμε και άλλα». 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε πιο αυστηρές διαδικασίες από ό,τι γίνεται από την στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να αισθανθούν την άνεση να μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους και να έχουν φυσική αλλά και νομική προστασία. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία έχουν γίνει.

Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα panic button.Το panic button τότε, όταν σας πρωτομίλησα σε μία εκπομπή την οποία είχαμε κάνει μαζί ,ήταν μια ιδέα τώρα είναι μια πραγματικότητα και έχει σώσει ζωές. Μια γυναίκα που μπορεί να ειδοποιήσει κρυπτογραφημένα την αστυνομία ότι μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης και να μπορεί να έρθει η αστυνομία στο σπίτι χωρίς να το αντιληφθεί ο εν δυνάμει κακοποιητής είναι μια μεγάλη και σημαντική καινοτομία.

'Αρα, για μένα κάθε τέτοιο περιστατικό όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων και η τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν καλούμαστε να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι θα υπάρχουν πισωγυρίσματα και θα υπάρχουν και τραγωδίες . Αυτές πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς να τρέχουμε πιο γρήγορα».

Δεν έχει ευθύνες ο Χρυσοχοΐδης

Σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος σε αυτό, γιατί αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ένας υπουργός ο οποίος πραγματικά κατέχει το αντικείμενο αυτό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται και κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενά στην ελληνική αστυνομία τα οποία τονίζω είναι προβλήματα τα οποία έρχονται και τα οποία διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. 'Οχι δεν θεωρώ ότι εδώ υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν.

Πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος

Και με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη και να το τονίσω. Αυτή η 2η τετραετία, είναι τετραετία που πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος.

Αν η πρώτη τετραετία ήταν μια τετραετία όπου ουσιαστικά διορθώσαμε την πορεία της χώρας και αντιμετωπίσαμε κρίσεις, τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Και όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα. Δεν έκρυψα ότι αυτός είναι ο στόχος της 2ης τετραετίας και θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της τετραετίας αυτής.

Πρωτοβουλίες για το μπούλινγκ

Αυτή είναι η μάχη η οποία δίνουμε και η αστυνομία θα έλεγα είναι μόνο μια έκφανση των σημαντικών δομικών παρεμβάσεων που πρέπει να κάνουμε, αλλά εκεί φέρνουμε και νέες πρωτοβουλίες όπως για το μπούλινγκ. Θα ήθελα να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και για αυτά τα οποία είπαμε χθες γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικά, μου το λένε και συνέχεια γονείς ότι αυτή η βία και η παραβατικότητα η οποία υπάρχει στους εφήβους και στα σχολεία μας πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί.

Και νομίζω ότι η πλατφόρμα που παρουσιάσαμε χθες αλλά και όλη η πολιτική μας προσέγγιση στο θέμα αυτό έχει βαριά επιστημονική τεκμηρίωσή και νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά τα οποία υφίστανται μπούλινγκ, να κάνουν μια καταγγελία και να ξέρουν ότι θα την κάνουν με ασφάλεια, διακριτικότητα και ότι το περιστατικό αυτό θα αντιμετωπιστεί πραγματικά.

Και αυτή ακριβώς είναι η προσπάθεια πίσω από την πλατφόρμα, δεν εξαντλείται προφανώς στην πλατφόρμα όλη η πρωτοβουλία κατά του μπούλινγκ αλλά πρέπει τα παιδιά να μιλήσουν και όπως σωστά επισημάνατε και όταν μιλήσατε στη Χρύσα να μιλήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά γιατί πολλές φορές τα παιδιά γίνονται μάρτυρες περιστατικών και δε μιλάνε και δε παρεμβαίνουν και να καταλάβουν και αυτά ότι έχουν μια ευθύνη να παρέμβουν.

Γιατί τελικά το μπούλινγκ τι είναι; Είναι μια ανοχή στην διαφορετικότητα. Είσαι κοντός, χοντρός, ψηλός, αδύνατος, έχεις άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορεί να υποστηρίζεις την λάθος ομάδα και για αυτό το λόγο υφίσταται μπούλινγκ. Τα αίτια τώρα του μπούλινγκ , κοιτάξτε εδώ μιλάμε για κάτι πάρα πολύ πιο σύνθετο, το οποίο έχει βαθιά κοινωνικά αίτια.

Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τη χρήση των κινητών τηλέφωνων και τη δημοσιοποίηση της ιδιωτικής μας ζωής .Αλλά πρώτα και πάνω από όλα πρέπει, να μιλάμε, γι αυτά τα περιστατικά, να έχουμε ενημερωμένους γονείς, να έχουμε περισσότερους ψυχολόγους στα σχολεία, να παρέχουμε αυτή την υποστήριξη στα παιδιά τα οποία έχουν το θάρρος να μιλήσουν.

Έχω μεγαλώσει τρ'ια παιδιά και όλοι οι γονείς γνωρίζουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε με τα παιδιά μας είναι να τους δίνουμε αγάπη και να τους επιβάλλουμε όρια. Τι σημαίνει όριο; Υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων το οποίο κάθε παιδί πρέπει να σέβεται. Και ακριβώς αυτό επιχειρούμε να κάνουμε και για τις περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς στο σχολείο.

Δεν μπορείς να μπαίνεις και να τα κάνεις γης μαδιάμ, να σπας τα πάντα και να έχεις την απαίτηση ότι δε θα συμβεί απολύτως τίποτα. Και ότι αυτό είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά.

Και επειδή άκουσα και κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι αν σπάσεις ένα παράθυρο πρέπει να το πληρώσει όλο το σχολείο, η απάντηση μου είναι όχι. Δε θα το πληρώσει όλο το σχολείο, όλο το κοινωνικό σύνολο. Θα το πληρώσει η οικογένεια εάν το παιδί αυτή την στιγμή προβεί σε μια φθορά. Γιατί ξέρετε αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 12-14 ετών, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο ποιο είναι το υπόδειγμα που τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και την μολότοφ και θα θεωρούν ότι όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση ,ένα " κεκτημένο" το οποίο εμείς τους το προσφέραμε όταν είχαμε δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δε το κάναμε.

Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής που υιοθετήθηκε από το υπουργείο, μιας σχετικής λελογισμένης αυστηριοποίησης των ποινών και αν μιλήσετε στην πλειοψηφία των γονέων και των καθηγητών, θα σας πουν ότι αυτό χρειάζεται σήμερα το ελληνικό σχολείο. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά είμαστε εδώ για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών .Γιατί ξέρετε, αυτή η λογική τα παιδιά είναι έφηβοι, κάποτε θα γίνουν ενήλικες ίσως κάποιοι θέλουν πάντα να μένουν παιδιά το έχουμε ακούσει αυτό από την Αριστερά κυρίως για να υπάρχει το άλλοθι αυτής της παιδικότητας ότι μπορεί να τα κάνει κανείς χωρίς επίπτωση".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι " υπάρχει πλέον μια πολύ πιο έντονη αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας σε χώρους όπου μαζεύονται έφηβοι νεαροί και είχαν προκληθεί θέματα κατά το παρελθόν.

Είχαμε θέματα ας πούμε στην Κηφισιά ,στα Βόρεια Προάστια και αποτρεπτικά η παρουσία της αστυνομίας σίγουρα βοηθάει ώστε να μην έχουμε εκδηλώσεις τέτοιων φαινόμενων.

Από εκεί και πέρα" , πρόσθεσε " θα ήμασταν πολύ αφελείς αν λέγαμε ότι θα εξαλείψουμε με μιας φαινόμενα βίας των εφήβων. που σας διαβεβαιώνω ότι σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο έντονα με οργανωμένες συμμορίες, με βαριά παραβατική συμπεριφορά.

Εδώ πέρα ευτυχώς δεν έχουμε, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δε θα φτάσουμε εκεί. Γατί δυστυχώς η τάση είναι για περισσότερη βία και περισσότερη ένταση. Να σκεφτούμε λίγο ποια είναι τα πρότυπά των παιδιών αυτών, πως μπορούμε να αντιτάξουμε σε μια μουσική που προάγει τη βία και κυρίως τη βία κατά των γυναικών με άθλια πρότυπα όπου η γυναίκα είναι ουσιαστικά ένα αντικείμενο για τον άντρα .

Υπάρχουν είδη μουσικής που αγαπούν τα παιδιά που ακριβώς αυτό προάγει. Τι θα κάνουμε με την αθλητική βία γιατί πολλές φορές είναι το πρώτο στάδιο εκδήλωσης βίας έξω από το σχολείο.Και πρέπει να πούμε ότι από την στιγμή που κάναμε μια δραστική παρέμβαση στα θέματα του ποδοσφαίρου, αυτοματοποιήσαμε τις τιμές, κάναμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάλαμε κάμερες στα γήπεδα, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε να αλλάξουν.

Για μένα, το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι ένα στοίχημα που θέλω να το κερδίσω και στη μνήμη ενός αστυνομικού που έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ένα αδιανόητο επεισόδιο".

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ