Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική ατζέντα και ο διμέτωπος Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές

Ηράκλεια φαίνεται η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις κάλπες που στήνονται στη χώρα μας στις 9 Ιουνίου για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του «πίσω από κάθε ήττα που έχει υποστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπάρχει η δική μου υπογραφή», ωστόσο το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνει να μην μπορεί να εισπράξει τα εκλογικά οφέλη που θα αντιστοιχούσαν στις πρωτοβουλίες του προέδρου του, με αποκορύφωμα την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά.

►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Γιατί η ΝΔ πολώνει το κλίμα περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο με το ΠΑΣΟΚ

Οι δημοσκοπήσεις

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ καθαρά τρίτο, σε απόσταση περίπου δυο ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει τάσεις ανόδου. Βέβαια, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω όταν συντελούνται δομικές αλλαγές στο εσωτερικό του εκλογικού σώματος και ως παράδειγμα φέρνουν την αδυναμία των εταιρειών να καταγράψουν την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2023.

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα αλλά και τη γενικότερη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ετοιμάσει την πολιτική ατζέντα του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Αυτή περιλαμβάνει την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως τη «σοβαρή και ουσιαστική αντιπολίτευση» έναντι των ανεδαφικών απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ, και θα αντιτάσσεται τόσο θεσμικά όσο και πολιτικά στην κυβέρνηση και τις πρακτικές της.

►Διαβάστε επίσης: K. Μητσοτάκης: Στροφή στους απολιτίκ ψηφοφόρους ενόψει ευρωεκλογών

Τα όπλα του ΠΑΣΟΚ

Πολιορκητικοί κριοί του αντιπολιτευτικού κρεσέντου της Χαριλάου Τρικούπη θα είναι και το επόμενο διάστημα το ζήτημα των παρακολουθήσεων, το δυστύχημα των Τεμπών, η ακρίβεια που μειώνει διαρκώς την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τα ελληνοτουρκικά, μετά και τη νέα πρόκληση της Άγκυρας που επαναφέρει στην επιφάνεια τις αναθεωρητικές της βλέψεις για το Αιγαίο.

Τα διλήμματα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφάσισε να θέτει διλήμματα στους εκλογείς έως τις 9 Ιουνίου. Θα συνδέει, δηλαδή, τις καταγγελίες όλης της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για αλαζονεία, διαφθορά και συγκάλυψης εγκληματικών λαθών, με το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακόμα ο αδιαμφισβήτητος πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το δίλημμα αναφέρεται στην κυβέρνηση, αλλά στρέφεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει περιορίσει αυτές τις παθολογικές συμπεριφορές της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα ακόμα δίλημμα που θα θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι το αν οι πολίτες -ιδιαίτερα οι κεντροαριστεροί- είναι ικανοποιημένοι με το ότι ο χώρος αυτός έχει πολυδιασπαστεί σε κόμματα και συνεπώς δεν προσφέρεται ως αξιόπιστος αντίπαλος της ΝΔ.

Με το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις κάλπες των ευρωεκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες συγκρότησης ενός νέου μεγάλου πολιτικού φορέα που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την κεντροαριστερά και την αριστερά και θα γίνει πολύ γρήγορα η εναλλακτική λύση στη σημερινή κυβερνητική πολιτική.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη «παραλίγο υπουργό του Μητσοτάκη» σε αντίθεση με τον ίδιο, σε βάρος του οποίου στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός παρακολούθησης.

Με αυτά τα «όπλα» ο Νίκος Ανδρουλάκης διεκδικεί τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, χωρίς να παραγνωρίζει ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην το επιτύχει, οπότε ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει προβλήματα «εντός των τειχών» μετά τις ευρωεκλογές…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ