Νέα
  • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
  • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Οι 3 αναγνώσεις της υποψηφιότητας Μπελέρη - Γιατί η κίνηση του Μητσοτάκη μπορεί να αποδειχθεί win-win

Ευρεία απήχηση είχε το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις Ευρωεκλογές, καθώς φαίνεται ότι κάθε υποψηφιότητα καλύπτει και μια ανάγκη του κυβερνώντος κόμματος να απευθυνθεί σε μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Ωστόσο, τα περισσότερα σχόλια έλαβε, όπως ήταν φυσικό, η υποψηφιότητα του έγκλειστου στις αλβανικές φυλακές δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χειρίστηκε προσωπικά την κατάρτιση όλου του ψηφοδελτίου, επέλεξε όλες τις προηγούμενες ημέρες να αφήσει να διαρρεύσει η πρόθεσή του να μην συμπεριλάβει, τελικά, τον ομογενή πολιτικό στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι αυτή η τακτική τον βοήθησε να αποφύγει πιέσεις και επιχειρηματολογία, ώστε να διαμορφώσει την τελική του απόφαση απερίσπαστος.

1. Ανοιγμα προς τα Δεξιά

Πράγματι, η συμμετοχή του κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος έγινε γνωστή μόλις λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωσή του. Κι από τότε άρχισαν οι εκτιμήσεις, που -οι συντριπτικά περισσότερες- συγκλίνουν στο ότι με τη συμμετοχή αυτή, ουσιαστικά γίνεται ένα μεγάλο «άνοιγμα» της Νέας Δημοκρατίας προς τις δεξιές δεξαμενές της παράταξης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο η ανοδική πορεία της Ελληνικής Λύσης που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και να συσπειρωθεί το συντηρητικό κομμάτι που βρίσκεται εντός της κυβερνώσας παράταξης και έτσι να αποφευχθεί η χαλαρή ή και «τιμωρητική» ψήφος δεξιών πολιτών για την ως τώρα κυβερνητική πολιτική, κυρίως για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το πρόβλημα γίνεται ευρωπαϊκό

Αυτή η ερμηνεία της συμμετοχής Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, συμπληρώνεται με το ότι το πρόβλημα με τον έγκλειστο δήμαρχο Χειμάρρας παύει, πλέον, να θεωρείται διμερές, της Ελλάδας με την Αλβανία, και γίνεται «ευρωπαϊκό», δηλαδή πλέον ένας ευρωβουλευτής (καθώς ελάχιστοι αμφιβάλουν για την εκλογή του) θα είναι φυλακισμένος στις αλβανικές φυλακές, άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορεί να μην ασχοληθεί με το θέμα, ενώ πλέον η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας δεν θα έχει καμία προοπτική, όσο το πρόβλημα Μπελέρη παραμένει.

2. Κόβεται ο γόρδιος δεσμός

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη ερμηνεία, όχι κατ’ ανάγκην αντίθετη με την κλασική, ίσως συμπληρωματική, που διακινείται κυρίως από κέντρα που έχουν λόγους να θέλουν τη χαμηλή επίδοση της ΝΔ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, αναφορικά με την υποψηφιότητα Μπελέρη. Η ερμηνεία αυτή θέλει την υποψηφιότητα του γνωστού ομογενή να «απεμπλέκει» το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η υπόθεση, καθώς η εξαιρετικά πιθανή εκλογή του θα απελευθερώσει τη θέση του δημάρχου Χειμάρρας, κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση Ράμα, ενώ η εκλογή Μπελέρη στην Ευρωβουλή θα κάνει εξαιρετικά δύσκολη, πλέον, τη συνέχιση της φυλάκισής του, οπότε, μια πολύ πιθανή αποφυλάκισή του, ουσιαστικά θα άρει και τις ελληνικές επιφυλάξεις για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Αυτή η δεύτερη ερμηνεία προϋποθέτει, βέβαια, ότι σε περίπτωση εκλογής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπελέρη θα αποφυλακιστεί -κάτι που σήμερα δεν είναι δεδομένο- και ότι αυτή και μόνο η αποφυλάκιση θα είναι αρκετή στην κυβέρνηση της Ελλάδας ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής μας χώρας, κάτι που επίσης σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Ωστόσο, αυτές οι δυο παράμετροι μπορεί να μην είναι δεδομένες, αλλά σαφώς δεν αποκλείονται, λένε οι διακινητές αυτής της ερμηνείας.

3. Κίνηση win - win 

Η τρίτη ερμηνεία της υποψηφιότητας Μπελέρη, ουσιαστικά αποτελεί σύνθεση των δυο προηγούμενων. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι με τη συμμετοχή του φυλακισμένου δήμαρχου Χειμάρρας στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια εντυπωσιακή ρελάνς στους δεξιούς ψηφοφόρους -κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στις αμέσως προσεχείς δημοσκοπήσεις- ταυτόχρονα όμως ξεμπλοκάρει το διπλωματικό αδιέξοδο με την Αλβανία, δηλαδή κάνει μια κίνηση win- win.

Το εγγύς μέλλον θα δείξει ποια από τις τρεις ερμηνείες θα γίνει πραγματικότητα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ