Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Οι πιο κρίσιμες κάλπες για την Κεντροαριστέρα - Το Game of Thrones και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Την ώρα που τα κόμματα - κυβέρνηση κι αντιπολίτευση - έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της προεκλογικής τους καμπάνιας για τις Ευρωεκλογές, καθώς και των διλημμάτων που καθένα τους θα θέσει στο εκλογικό σώμα, ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση στελεχών από αρκετές αριστερές πολιτικές δυνάμεις για το μετεκλογικό τοπίο στον πολύπαθο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Κεντρικό ζητούμενο δεν είναι, βέβαια, οι εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων στις επικείμενες κάλπες, αλλά οι δυνατότητες ανασύνθεσης του χώρου μετά από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, με βάση το νέο συσχετισμό δυνάμεων που θα προκύψει από τις Ευρωεκλογές.

►Διαβάστε επίσης: Πως ο Κασσελάκης αλλάζει την πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Κλυδωνισμοί και αλλαγή ηγεσίας

Η «Η» έθεσε ερωτήματα σε δυο κοινοβουλευτικά στελέχη, ένα από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ένα άλλο από το ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι η αντίδραση των ηγεσιών, εάν δεχθούμε ότι επιβεβαιώνονται, σε γενικές γραμμές, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν καθαρά δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ, ενώ δείχνουν και ότι μπορεί η Νέα Αριστερά, έστω και οριακά, να εκπροσωπηθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 15% σημαίνει ενισχυμένος Κασσελάκης» συμφωνούν οι δυο συνομιλητές μας, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του κόμματος έβαλε, μεν, τον πήχη στο 17%, ωστόσο εάν πλησιάσει αυτό το ποσοστό αλλά δεν το πιάσει, θεωρείται ότι είναι πολύ κοντά στο στόχο του.

«Αντίθετα», συμφωνούν οι δυο συνομιλητές μας, «αν δεν αλλάξει κάτι από τις τωρινές δημοσκοπήσεις, ο τρίτος Ανδρουλάκης και μάλιστα με ποσοστό που δεν ξεκολλάει από το 13% -συν, πλην- θα αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα».

Μπορεί αυτά τα προβλήματα να οδηγήσουν σε αλλαγή ηγεσίας στο τρίτο κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου; Εδώ οι απαντήσεις διίστανται. Ο συνομιλητής μας από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η πίεση προς τον κ. Ανδρουλάκη θα οδηγήσει σε μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμά της.

Αντίθετα ο συνομιλητής μας από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει ότι «οι όποιοι κλυδωνισμοί δεν οδηγούν τα κόμματα με ιστορία και Αρχές, υποχρεωτικά σε αλλαγές ηγεσίας».

►Διαβάστε επίσης: Με πολύ φιλόδοξη ατζέντα ετοιμάζεται το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

Το δύσκολο εγχείρημα

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το ποιο κόμμα θα είναι δεύτερο μετά τη ΝΔ, καθώς και ανεξάρτητα από τη διαφορά μεταξύ δεύτερου και τρίτου κόμματος, το αίτημα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς βρίσκεται ήδη στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ στελεχών του χώρου.

Αυτό είναι απαραίτητο στάδιο, προκειμένου να υπάρξει ένας πολιτικός φορέας που θα μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αποτελέσει πραγματική εναλλακτική λύση στη σημερινή κυβερνητική παράταξη, κάτι που στους κόλπους της Κεντροαριστεράς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση και για τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ωστόσο όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι αυτό το εγχείρημα είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο ακούγεται.

  1. Πρώτον διότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θεωρείται αδύνατο να βρεθούν κάτω από την ίδια κομματική στέγη που -προφανώς- θα έχει έναν επικεφαλής!
  2. Και δεύτερον διότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη επιβεβαιώσει τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και τερματίσει δεύτερος με διακριτή διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι ενδυναμώνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς περιορίζεται πάρα πολύ η προοπτική μια άλλη προσωπικότητα του χώρου, όπως πχ ο Αλέξης Τσίπρας, να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς.

Με άλλα λόγια, τα στελέχη του χώρου επισημαίνουν τα προβλήματα, εντοπίζουν τις ανάγκες, αλλά δυσκολεύονται πολύ να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις. Κάτι που κάνει το πρόβλημα της ανασύνθεσης του χώρου, κάτι σαν τον Γόρδιο Δεσμό… 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ