Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Τσακλόγλου: Το επίδομα μητρότητας συμφιλιώνει τον εργασιακό με τον οικογενειακό βίο

Στη σημαντική οικονομική βοήθεια χάρη στο επίδομα μητρότητας που θα λαμβάνουν πλέον οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες, οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» του EΡΤΝews.

«Αυτό που κάναμε στην προηγούμενη τετραετία ήταν ότι επεκτείναμε χρονικά το επίδομα μητρότητας για τις μη μισθωτές στους 9 μήνες και τώρα αυτό που ερχόμαστε να κάνουμε είναι να το κάνουμε και για τις μη απασχολούμενες και τις αγρότισσες» δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ το επίδομα αυτό που δίνεται για πρώτη φορά και θα είναι αφορολόγητο θα αφορά όσες είναι ασφαλιστικές ενήμερες.

«Σε περίπτωση που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερες η αντίστοιχη πλατφόρμα τους βγάζει ένα μήνυμα η αντίστοιχη πλατφόρμα που τους λέει είτε ρυθμίστε ή πληρώστε» είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζοντας ότι μέχρι 100 ευρώ οφειλής θεωρείται ότι κάποια γυναίκαι είναι ενήμερη.

«Από εκεί και πέρα πρέπει να εξοφλήσει το ποσό ή να το ρυθμίσει», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου δεν υπάρχουν εισοδηματικά όρια καθώς πρόκειται για ένα ασφαλιστικό επίδομα και όχι για ένα προνοιακό.

«Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν μια εισφορά που παλαιότερα ήταν 10 ευρώ, που κάλυπτε μόνο τον κίνδυνο της ανεργίας. Εκείνο που διαπιστώσαμε ήταν ότι υπήρχε περιθώριο να δοθούν και τα χρήματα τα αντίστοιχα, ώστε να καλυφθεί και αυτή η περίπτωση της μητρότητας, το οποίο και κάναμε» είπε ο κ. Τσακλόγλου λέγοντας ότι πέρυσι επίδομα λοχείας εισέπραξαν περίπου 5.000 γυναίκες.

Επιπλέον, όπως δήλωσε στο EΡΤΝews το συγκεκριμένο επίδομα έχει δύο στόχους: «Το πρώτο ήταν να ενισχύσει την οικογένεια σε μια περίοδο στην οποία πραγματικά είναι πολύ χρήσιμο η μητέρα ή τουλάχιστον κάποιος από τους γονείς να μείνει με το παιδί του και ταυτόχρονα είναι κάτι το οποίο και ενθαρρύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας και ενθαρρύνει οικογένειες, οι οποίες θέλουν να αποκτήσουν ένα ακόμα παιδί, να το κάνουν αυτό το πράγμα και γενικότερα συμφιλιώνει κάνει τον εργασιακό με τον οικογενειακό βίο. Είναι από τους βασικούς στόχους που έχουμε». Συνολικά με τα επιδόματα που θα λάβει μια νέα μητέρα στο 9μηνο θα φτάσει περίπου τα 11.000 ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάλυψης ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Πώς θα λειτουργήσει η εξαήμερη εργασία

Ερωτηθείς για την εξαήμερη εργασία και ποιους αφορά δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τις περισσότερες περιπτώσεις και ισχύει και σε όλες τις χώρες στον κόσμο.

«Έχει νομοθετηθεί για ορισμένους ακόμα κλάδους για τους οποίους ήταν σε αυτούς τους λεγόμενους συνεχούς ροής, τους οποίους δεν τους είχαμε καλύψει προηγουμένως» εξήγησε λέγοντας ότι «δίνει δικαίωμα στον εργοδότη να ζητήσει κάποια υπερεργασία ή σε περίπτωση που ζητήσει, αλλά πρέπει να συμφωνήσει ο εργαζόμενος».

Ειδικότερα όπως δήλωσε η εξαήμερη εργασία μπορεί να είναι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφόσον υπάρχει συμφωνία των δύο μερών, αλλά μπορεί να είναι και σε έκτακτη βάση.

«Το κομμάτι που έχει σχέση με την υπερεργασία είναι διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή μπορεί να το ζητήσει και πρέπει να το κάνεις αυτό το πράγμα. Το κομμάτι το οποίο είναι το υπερωριακή, είναι κομμάτι στο οποίο πρέπει να συμφωνήσει και ο εργαζόμενος» συμπλήρωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Αναφορικά για τα όσα έχουν γραφτεί για εξαήμερη εργασία ακόμη και στο δημόσιο δήλωσε ότι «απλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η αυτή η ρύθμιση «έχει νομοθετηθεί για ορισμένους ακόμα κλάδους για τους οποίους ήταν σε αυτούς τους λεγόμενους συνεχούς ροής, τους οποίους δεν τους είχαμε καλύψει προηγουμένως».

Απαντώντας για το εάν αφορά και τις ΔΕΚΟ διευκρίνισε ότι αν συμβεί θα είναι κάτι έκτακτο και όχι σε μόνιμη βάση. «Το είδα και στον ΕΦΚΑ, που έγινε πρόσφατα. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο είναι έκτακτο» επισήμανε.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την σύγχυση που υπήρξε ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από τον κλάδο, τις ανάγκες του και το συμβόλαιο που υπάρχει μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Διέψευσε κατηγορηματικά όμως ότι πρόκειται περί γενικευμένης επιστροφής

Τι είπε για τα ηλικιακά όρια για τη συνταξιοδότηση

Πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο αριθμό ετών ο οποίος είναι 15 και μπορείς να την πάρεις από τα 62 και μετά, αλλά αυτή έχει ένα πέναλτι για κάθε μήνα που είναι νωρίτερα από εκεί που θα έκανες την πλήρη σύνταξη. Για τη μειωμένη σύνταξη δήλωσε ότι θα πρέπει να έχει κάποιος ένα ελάχιστο αριθμό ετών ο οποίος είναι 15 και μπορείς να την πάρεις από τα 62 και μετά. Δεν παρέλειψε όμως να πει για το πέναλτι που υπάρχει. Επιπλέον, όπως είπε σε πλήρη σύνταξη νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών μπορούν να βγουν όσοι είναι στις ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας που είναι στα 60 χρόνια περίπου καθώς και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ