Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δρόμο με αγκάθια και παγίδες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μητσοτάκης Ερντογάν

Όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, όπως συνομολογούν οι συμμετέχοντες, η συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την ελληνική πλευρά να έχει ως επικεφαλής της τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο και την τουρκική τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μπουράκ Ακσαπάρ. Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν για την πορεία των ΜΟΕ τα τελευταία 4 χρόνια και έκαναν μια επισκόπηση της προοπτικής για το 2025, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις ανταλλαγές επισκέψεων στρατιωτικών κλιμακίων της μιας χώρας σε εγκαταστάσεις της άλλης. Έτσι, Έλληνες στρατιωτικοί από την Καβύλη Έβρου επισκέφθηκαν την Αδριανούπολη, κι αντίστοιχα Τούρκοι αξιωματικοί από την Κεσσάνη επισκέφθηκαν τις Φέρες.

Οι νέες τεχνολογίες

Κι ενώ ακόμα δεν έκλεισαν οι φάκελοι των ΜΟΕ, ανοίγουν οι άλλοι της θετικής ατζέντας, που είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο, Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη να ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το αντικείμενο είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, καθώς η έμφαση Ελλάδας και Τουρκίας σε ζητήματα νέων τεχνολογιών εκτιμάται ότι θα φέρει επιπρόσθετα θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών αποτελούν ζητούμενο τόσο για την Αθήνα όσο και για την Άγκυρα, ενώ μεγάλη ανταπόκριση έχει βρει και η πρωτοβουλία για ίδρυση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Και με αυτή την διπλωματική επαφή - αν δεν προκύψει στο μεταξύ ανάγκη συνεννόησης από κοντά των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν- ολοκληρώνεται το πρόγραμμα συναντήσεων ελληνικών και τουρκικών αντιπροσωπειών, ως τις 13 Μαΐου οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα, την οποία θα επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζουν σε «ήρεμα νερά» χωρίς όμως να λύνονται τα προβλήματα

Όλα καλά, λοιπόν, ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα; Καθόλου καλά! Πέρα από τις φραστικές οργισμένες αντιδράσεις των Τούρκων για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα σε Κυκλάδες και Ιόνιο χωρίς να τους… ρωτήσει, τη Δευτέρα είχαμε και υπερπτήση τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους στο FIR πολύ κοντά στο Καστελλόριζο, χωρίς να έχει υποβάλει σχετικό σχέδιο. Την ίδια ώρα εκδίδει δικές της, παράνομες NAVTEX με τις οποίες ζητεί αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχίας στα νερά νοτίως του Καστελλόριζου.

Πολλά ανοικτά μέτωπα

Οι εκτιμήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες των διπλωματικών γραφείων στην Αθήνα συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο έχει ακόμα πολλά ανοικτά μέτωπα, κυρίως στα ανατολικά της σύνορα, κάτι που -σε συνδυασμό με την λαχανιασμένη της οικονομία μετά από πειραματισμούς πολλών χρόνων, δεν της επιτρέπει να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο προς τα δυτικά, με την Ελλάδα.

Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να είναι έτοιμος να ξεκινήσει, έστω, με τα διαδικαστικά, από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Άλλωστε, υπάρχει πάντοτε στις σχέσεις των δυο κρατών το μεγάλο «αγκάθι» του Κυπριακού, στο οποίο δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.

Μέσα σε αυτές τις ταυτόχρονα θετικές και αρνητικές εξελίξεις προετοιμάζεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ερώτημα αν τελικά οι δυο ηγέτες θα καταφέρουν, σε πείσμα των διαμετρικά αντίθετων απόψεων των δυο χωρών σε σειρά κρίσιμων θεμάτων στο Αιγαίο, να υπερβούν αυτές τις χαώδεις διαφορές και να δρομολογήσουν, ή έστω να ξεκινήσουν την προσπάθεια δρομολόγησης μιας λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν θα απαντηθεί πριν τις 13 Μαΐου. Ίσως ούτε και μετά…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ