Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο κ. Βαρτζόπουλος δεν είχε καμία διάθεση να υποτιμήσει τις γυναίκες

Έμφαση στο θέμα της επιστολικής ψήφου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως τόνισε η διαδικασία εγγραφής έκλεισε και συνολικά στους σχετικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί 202.556 εκλογείς από 128 χώρες, γεγονός που συνιστά αύξηση 280% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.

Οι εγγραφέντες προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρώπης, αλλά και από 93 χώρες που στις εθνικές εκλογές του 2023 δεν είχαν αν εκλογικό τμήμα, που σημαίνει ότι χωρίς τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, οι εκλογείς αυτοί δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Στη Γερμανία έχουν εγγραφεί 9.578 εκλογείς, στο Ηνωμένο Βασίλειο 9.090, στην Κύπρο 2.808, κλπ.

Σήμερα, στις 18:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Νέο Δικαστικό Χάρτη.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι με την ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας και την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η Δικαιοσύνη.Ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες και πλέον θα υπάρχουν 2100 πρωτοδίκες, που θα συμβάλουν καταλυτικά στην ταχύτητα έκδοσης των πρωτοβάθμιων αποφάσεων.

 

Η συνδυασμένη απόδοση όλων πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών (ειρηνοδικών και πρωτοδικών) εκτιμάται ότι μετά την ενοποίηση μπορεί ν’ αυξηθεί μέχρι και 17%. Επίσης το ποσοστό εκκαθάρισης των νέων πρωτοδικείων αναμένεται ν’ αυξηθεί μέχρι και 24% μετά την ενοποίηση.

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση και κατανομή των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων: ως απόρροια της ενοποίησης παύουν να υπάρχουν ειρηνοδικεία. Αυτό οδηγεί συνολικά σε μια ορθολογική μείωση του αριθμού των πρωτοβάθμιων δικαστικών σχηματισμών από 217 σε 111.

Βασικός κανόνας της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων είναι ότι κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει στην πρωτεύουσά της την κεντρική έδρα Πρωτοδικείου στην οποία υπάγεται το σύνολο πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών.

Προβλέπονται επίσης, παράλληλη και περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ως αρμόδιος Συντονιστής της Κυβέρνησης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους».

Βασική επιδίωξη της Εθνικής Στρατηγικής είναι η αύξηση της ορατότητας των ΑμεΑ και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γι’ αυτήν την πολυάριθμη ομάδα συμπολιτών μας που υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 άτομα.

Η Εθνική Στρατηγική θέτει τις βασικές αρχές και εξειδικεύει 170 οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις, με παρεμβάσεις σε 6 άξονες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, της αποϊδρυματοποίησης και της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία.

Η υλοποίηση τους αφορά το σύνολο των Υπουργείων, Περιφερειών και Δήμων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους άνω των 600 εκ. ευρώ.

Οι δράσεις αυτές συνδέονται με συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης, για την εξασφάλιση αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός, υπερκομματικός και συλλογικός -διπλός- στόχος: Η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας και τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Τι είπε για Βαρτζόπουλο

Ο κ. Μαρινάκης στην ενημέρωση του σχολίασε και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Δημήτρη Βαρτζόπουλου γιας τις γυναικοκτονίες. Ο ίδιος ειδικότερα είπε: «Έκανε μία ανάλυση με την επιστημονική ιδιότητα του ως ψυχίατρος. Μετά τις αντιδράσεις -που είναι δικαιολογημένες σε ένα βαθμό, λόγω παρερμηνείας – έσπευσε να εξηγήσει τι είπε και με ποια ιδιότητα”. Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας ότι ο υφυπουργός Υγείας: “Δεν είχε καμία διάθεση – είναι προφανές – να υποτιμήσει τις γυναίκες. Έκανε μία επιστημονική ανάλυση συγκεκριμένη».

Σημείωσε πάντως ότι: «Είναι αλήθεια, πως όσοι έχουμε ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί και ακριβείς στις διατυπώσεις μας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ