Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πού ποντάρει ο Κασσελάκης και θεωρεί τις ευρωεκλογές σαν αφετηρία πολιτικής αντεπίθεσης

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε, λίγο μετά το τελευταίο Συνέδριο του κόμματος ότι στις ευρωεκλογές θέτει ως στόχο το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις διπλές εκλογές του 2023 (δηλαδή περίπου 17%) δεν ήταν λίγοι όσοι - ακόμα κι εντός ΣΥΡΙΖΑ - θεώρησαν τη στόχευση απραγματοποίητη.

Κι όμως στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών πριν από την πασχαλινή ανάπαυλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά το 15% κάτι που επιτρέπει στην ηγεσία του να θεωρεί ρεαλιστική επιδίωξη το 17%.

Ωστόσο είναι αρκετά περισσότεροι οι παράγοντες που ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να δει να γίνονται πράξη στις ευρωεκλογές, προκειμένου από εκεί να ξεκινήσει την πολιτική του αντεπίθεση με στόχο τις επόμενες εθνικές κάλπες και κεντρικό του στόχο να κερδίσει, ή έστω να φτάσει πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας οριστικά κερδίσει τη μάχη στην Κεντροαριστερά κι έχοντας προσδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική δυναμική που είχε χάσει ήδη από το 2019, αν όχι παλαιότερα…

Οι τρεις παράγοντες

Μέχρι τότε, όμως, οι παράγοντες που ο κ. Κασσελάκης θέλει να δρομολογήσουν τις εξελίξεις είναι πολύ συγκεκριμένοι:

Πρώτον, η ενίσχυση της προσωπικής του πολιτικής ισχύος, που θα συμβεί εάν τελικά οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν κι ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει δεύτερος, με διακριτή διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ και με ποσοστό κοντά στο 17% που ήταν η εκλογική του επίδοση το 2023. Συνεπώς, με την «προίκα» της δεύτερης θέσης στις εκλογές του Ιουνίου, να κηρύξει την «πανστρατιά» εναντίον της Δεξιάς και του Μητσοτάκη, ως ο αδιαμφισβήτητος εναλλακτικός πόλος στη σημερινή κυβέρνηση.

►Διαβάστε επίσης: Γιατί η ΝΔ πολώνει το κλίμα

Δεύτερον, να μειώσει όσο γίνεται τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Όσο λιγότερη είναι η εκλογική απόσταση που θα πρέπει να διανύσει από τις ευρωεκλογές ως τις εθνικές εκλογές, τόσο πιο ρεαλιστικό φαντάζει το ενδεχόμενο να είναι εκείνος στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις κάλπες του 2027. Πέρυσι, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ ήταν σχεδόν 23%. Αν τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης κατεβάσει τη διαφορά στις 15 ποσοστιαίες μονάδες ή και λιγότερο, οι επόμενες κινήσεις του θα διευκολυνθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Τρίτος παράγοντας είναι η ακόμα πιο αποφασιστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, με προσθήκες στελεχών που στο παρελθόν θήτευσαν ακόμα και σε κεντροδεξιά σχήματα, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Η δυναμική είσοδος του κόμματος του οποίου ηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης σε δεξαμενές κεντροαριστερών ή και κεντρώων πολιτών, που σε καμία περίπτωση δεν θα επέλεγαν τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, δίνει στο κόμμα μια δυναμική που θεωρείται απαραίτητη για να «κοιτάξει στα μάτια» τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης θέλει να αλλάξει όλα τα καθοδηγητικά κομματικά όργανα (Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστικό Γραφείο και Πολιτική Γραμματεία) ώστε να προωθήσει νέα στελέχη, απόλυτα αφοσιωμένα σε αυτόν αλλά και έτοιμα να διαμορφώσουν τη νέα πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, που ο πρόεδρός του θεωρεί απαραίτητη για την διεκδίκηση της εξουσίας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου, όχι μόνο γιατί πλησιάζουν -κάποιοι λένε ότι μπορεί ακόμα και να ξεπεράσουν- το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα το 2023, αλλά και γιατί η ποιοτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το κόμμα σε ρόλο πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ