Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επενδύσεις πάνω από €2 δισ. για την ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας

Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ξάνθης, διάρκειας επτά μηνών, ύψους 328 χιλιάδων ελβετικών φράγκων, με χορηγό τoν ιαπωνικό κολοσσό JT, προχώρησαν σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του JT GroupMutsuo Iwai, o δήμαρχος Ξάνθης, Στράτoς Κοντός και η κ. Lucine Ovumyan μέλος του ΔΣ «The JTI Foundation».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημασία της προώθησης της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση και στις συναντήσεις μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. «Πρέπει να επισημάνω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να επενδύσει τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας», είπε.

«Οι ιδέες που θα ανταλλαγούν και οι δεσμεύσεις που θα αναληφθούν σήμερα θα βοηθήσουν και τα δύο έθνη να προστατευτούν από φυσικές καταστροφές. Η JT ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη συμφωνία γιατί η Ιαπωνία έχει μακρά εμπειρία στην πρόληψη όσο και πρόβλεψη φυσικών καταστροφών και προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα. Οι προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα αλλά κοινές αντιδράσεις» επισήμανε ο Mutsuo Iwai, επικεφαλής του ιαπωνικού κολοσσού, που επισκέπτεται την Ελλάδα.

O κοινωφελής οργανισμός «The JTI Foundation» ανακοίνωσε μια αξιοσημείωτη δωρεά για την πυροπροστασία του περιαστικού άλσους Ξάνθης και τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πόλη. Είναι σημαντικό ότι η ιαπωνική πολυεθνική επιλέγει να επενδύει στην Ελλάδα και συγκεκριμενα να στηρίζει την Ξάνθη, όπου διατηρεί το εργοστάσιο ΣΕΚΑΠ, με μια ενέργεια με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Την υλοποίηση του έργου θα αναλάβει η Space Hellas.

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στο περιθώριο του συνεδρίου με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών - Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολιτισμού», που διοργάνωσε η JTI Hellas σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, εντάσσεται στο «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας - Ελλάδας» και στο πλαίσιο αυτού.

Στο συνέδριο έδωσε το παρών η πολιτική ηγεσία και εκπρόσωποι από πολλά κόμματα, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής ως πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ), οι υπουργοί κ.κ. Παπαστεργίου, Αυγενάκης, Θεοχάρης κλπ., ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης κ.λ.π.

Τι περιλαμβάνει το έργο πυροπροστασίας του περιαστικού άλσους Ξάνθης

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε, μεταξύ άλλων θα προσφερθούν στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης και τον Δήμο Ξάνθης:

►Για το Πυροσβεστικό Σώμα 

  • 20 ζεύγη μπότες πυροσβεστών
  • 23 πυρίμαχες στολές πυροσβετών

► Για το Δήμο Ξάνθης

  • Δύο δεξαμενές νερού, που θα τοποθετηθούν στο περιαστικό άλσος της πόλης, χωρητικότητας 52 κυβικών μετά έκαστη, μαζί με τις βάσεις τους
  • Πλήρες πληροφοριακό σύστημα για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς στο περιαστικό άλσος

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρέσβη, αγαπητέ Πρόεδρε, Εξοχότατε, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, είναι πραγματική χαρά να απευθύνομαι σε εσάς σήμερα, τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας. 

Πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε πως η φετινή επέτειος βρίσκει τις διμερείς μας σχέσεις στην καλύτερη στιγμή τους, στον απόηχο της υιοθέτησης της Κοινής Δήλωσης Στρατηγικής Συνεργασίας τον Φεβρουάριο του 2023 κατά την επίσκεψή μου στην Ιαπωνία. Όπως γνωρίζετε, το 2024 γιορτάζουμε επίσης το έτος πολιτισμού και τουρισμού και διερευνούμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτούς τους δύο ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς των σχέσεών μας. 

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου με θέμα την προώθηση της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, διότι μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε έναν τομέα που θεωρώ απολύτως κρίσιμο για τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Έχουμε υποστεί έντονα φαινόμενα. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για την Ελλάδα, τόσο ως προς τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, όσο και ως προς την έντασή τους. Αντιμετωπίσαμε πλημμύρες και είναι καίριας σημασίας να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να μας προσφέρει η τεχνολογία, προκειμένου να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσουμε τα προς το ζην και να καταστήσουμε τις κοινότητές μας, όπως επισημάνατε, κ. Πρόεδρε, πιο ανθεκτικές. 

Οι δύο χώρες μας γνωρίζουν τι σημαίνει φυσική καταστροφή. Βέβαια, όπως επισημάνατε, υπάρχει μια φυσική καταστροφή που μπορεί να έχει τις πιο καταστροφικές συνέπειες από όλες. Αναφέρομαι στους σεισμούς, όπου η τεχνογνωσία της Ιαπωνίας είναι τόσο σημαντική που σχεδόν μας ωθεί να καθιερώσουμε ένα καλύτερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, προκειμένου να υιοθετήσουμε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές και να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, ελπίζουμε στο μέλλον, για αυτό που θα μπορούσε να είναι το “Άγιο Δισκοπότηρο” στην πρόληψη καταστροφών: την έγκαιρη προειδοποίηση όταν πρόκειται για σεισμούς. 

Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση αυτή και στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Συμμετέχουν οι καλύτεροι επιστήμονές μας και ελπίζω ότι θα εδραιώσουμε μία ισχυρή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Ιαπωνικής Κυβέρνησης, που θα μας επιτρέψει να γίνουμε ακόμη καλύτεροι σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. 

Πρέπει να επισημάνω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να επενδύσει τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση, διότι όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, εστιάζουμε πολύ στον μετριασμό των επιπτώσεων, αλλά δεν εστιάζουμε αρκετά στην προσαρμογή σε αυτή.

Πρέπει να προστατεύσουμε τις κοινότητές μας, να τις καταστήσουμε πιο ανθεκτικές και φυσικά να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όσο καλύτερα μπορούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ολοένα και πιο συχνά φαινόμενα. Αναφέρομαι στις φυσικές καταστροφές, είτε πρόκειται για πλημμύρες, είτε για πυρκαγιές, είτε για σεισμούς. 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα, κ. Πρόεδρε, για τη δωρεά που θα κάνετε στον Δήμο Ξάνθης και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πρόκειται για ένα πολύτιμο δώρο, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους, που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή της βορειοανατολικής Ελλάδας, όπου χάσαμε μέρος ενός εκ των σημαντικότερων δασών μας, του δάσους της Δαδιάς.

Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και συναγερμού που θα εγκαταστήσουμε στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των περιαστικών μας δασών και πιστεύω ότι αυτή η επένδυση θα συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρησή τους. Το απόγευμα θα ταξιδέψω στην περιοχή και θα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τα καλά νέα. 

Σας ευχαριστώ πολύ λοιπόν και πάλι για τη συνεισφορά σας. Και επιτρέψτε μου να τονίσω για άλλη μια φορά ότι με το να συνεργαζόμαστε και να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, μπορούμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας έναντι των φυσικών καταστροφών.

Κοιτάζοντας μπροστά, προς αυτό το μέλλον που ενέχει κινδύνους, οι δύο χώρες μας, που εκπροσωπούν αρχαίους πολιτισμούς και αρχαία σοφία, μοιράζονται τη βούληση να συνεχίσουν την πολύτιμη συνεισφορά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ