Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Η αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σε αδιέξοδο την Κεντροαριστερά

Κάθε μέρα που περνάει και που μας φέρνει πιο κοντά στις κάλπες των ευρωεκλογών, οι οποίες θα στηθούν στις 9 Ιουνίου, μεγαλώνει την αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ και την πεποίθηση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά μακρόπνοης, όχι συγκυριακής ανόδου, σε αυτή τη φάση δημοσκοπικής, αλλά μετά τις 9 Ιουνίου εκλογικής και πολιτικής.

Αυτό σημαίνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ισχυροποιείται πολιτικά ως ο βασικός δυνητικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, κάτι που μειώνει έως εξαφανίσεως την προοπτική μιας νέας περιόδου εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου (όχι όμως και στη Χαριλάου Τρικούπη…) και ανοίγει παράθυρο για πρωτοβουλίες επανένωσης της Κεντροαριστεράς, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική διεκδίκηση της εξουσίας το 2027.

►Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Επιστρέφει η τοξικότητα στις συγκρούσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο άνοιγμα

Ο κ. Κασσελάκης έχει ήδη καταγράψει αυτή την ευκαιρία κι έσπευσε να την αξιοποιήσει κάνοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του το πρώτο του άνοιγμα. Ο σχεδιασμός Κασσελάκη έγινε σαφής, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ανήγγειλε ότι θα καλέσει «νέα στελέχη» του κόμματος αυτού να έλθουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε ερώτηση για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλει να είναι Πρωθυπουργός της χώρας; Ας το πει ξεκάθαρα. Εάν θέλει να είναι Πρωθυπουργός της χώρας, ας προσπαθήσει να πάει καλά στις εκλογές, αν θέλει να μείνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή αν θέλει να γίνει Πρωθυπουργός της χώρας, ας μείνει, δικαίωμά του», ενώ λίγο νωρίτερα είχε θυμίσει ότι και πέρυσι ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήθελε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, όπως σήμερα δεν θέλει μαζί του. Επίσης, έστειλε μήνυμα πολιτικής συμπόρευσης σε Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη.

Και κάπου εδώ ξεκίνησαν τα προβλήματα. Οι ηγέτες των μικρότερων κομμάτων στα οποία έκανε άνοιγμα ο κ. Κασσελάκης, δηλαδή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, απέρριψαν κάθετα και κατηγορηματικά μια παρόμοια εξέλιξη. Η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην άτυπη «πρόσκληση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ενδεικτική: «Ο κ. Κασσελάκης, ο άνθρωπος αυτός είναι ουρανοκατέβατος. Έχει έρθει παρά πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα. Έχει έτσι μία εικόνα πολιτικού “τουρίστα”, ανθρώπου που τον ξεναγούν στην πολιτική ζωή και στην ζωή της Ελλάδας». Από τη δική του πλευρά, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε με σκωπτικό ύφος: «Δεν θα υπάρξει πρόσκληση από τον Στέφανο Κασσελάκη, γιατί αν μας καλέσει σε συζήτηση θα του ''κόψουν το συνάλλαγμα'' οι ολιγάρχες».

► Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση MRB για OPEN: Τα ποσοστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Φυσικά οι εξελίξεις στην ευρύτερη ελληνική Αριστερά είναι πυκνές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την κατάληξή τους.

Ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βγει ενισχυμένος από τις κάλπες του Ιουνίου, αλλά στο επόμενο στάδιο της ανάληψης πρωτοβουλιών ευρύτερης συσπείρωσης δυνάμεων του χώρου, η επιλογή του είναι να αποκλείσει το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και βέβαια τη Νέα Αριστερά, δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διέσπασαν το κόμμα και ίδρυσαν το νέο φορέα, και να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες στην Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, δυο μικρά κόμματα της Αριστεράς που όμως αρνούνται και μάλιστα κατά τρόπο απόλυτο τη συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο χώρο αυτό, η προοπτική ενοποίησης της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο…

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ