Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Κασσελάκης: Χρειάζεται μία άλλη πορεία για τις ΜμΕ με δίκαιη ρύθμιση του χρέους τους

Κασσελάκης

Την ανάγκη στήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μία δίκαιη ρύθμιση του χρέους τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και τη μεγαλύτερη πρόσβασή τους στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας σε συνέδριο που συνδιοργανώνουν το ΕΕΑ, η ΓΣΕΒΕΕ και ο Economist.

Επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι στηρίζει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και ότι «φιλοδοξεί να παρουσιάσει ως ανάπτυξη μια μικρή μεγέθυνση του ΑΕΠ που αφορά λίγους, δεν είναι βιώσιμη και βάζει τα θεμέλια των επόμενων κρίσεων», ενώ είπε ότι οι ΜμΕ στραγγαλίζονται.

Ο κ. Κασσελάκης είπε πως οι κοινές οικονομικές πολιτικές στη βάση των κοινών συμφερόντων δίνουν πραγματικό νόημα στην ΕΕ ειδικά με φόντο τις συνεχόμενες κρίσεις.

Αυτές τις κρίσεις ανέφερε, η κυβέρνηση « δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει», αλλά τις « εκμεταλλεύεται » για να υλοποιήσει τη στρατηγική της.

Όπως είπε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται το «αποτέλεσμα » μιας «αυταρχικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής», η οποία βάζει « σε κίνδυνο το μέλλον».

9,5 δισ. ευρώ σε 150 μεγάλες επιχειρήσεις

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αυτό το παρουσιάζει « σαν ανάπτυξη », αλλά ουσιαστικά « θέτει τις βάσεις για την επόμενη κρίση », καθώς «στραγγαλίζεται η μεσαία τάξη» και όλες αυτές οι επιλογές « δεν οδηγούν σε πραγματική ανάπτυξη ».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ως « πολιτική επιλογή » στην έλλειψη ρευστότητας για τις ΜμΕ, στην αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων και στην εξαίρεσή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως επισήμανε, μόνο επτά επιχειρήσεις με κάτω από 10 υπαλλήλους είχαν πρόσβαση σε δανεισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αποτελούν το 90% της ελληνικής οικονομίας. « Πού πήγαν τα πολλά λεφτά; », διερωτήθηκε, για να απαντήσει ο ίδιος ότι 9,5 δισ. δανείων με ευνοϊκούς όρους συγκεντρώθηκαν σε 150 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς «το αόρατο χέρι της κυβέρνησης » τις οδήγησε σε αυτήν την πηγή.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Κι έτσι γίνεται το Ταμείο Ανάκαμψης μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τη χώρα », υπογράμμισε, σημειώνοντας πως για τη ΝΔ οι ΜμΕ αποτελούν «πρόβλημα» για την οικονομία.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των ΜμΕ σημείωσε τις εξής:

· Αφορολόγητο στις 10 χιλ. ευρώ για όλους για όλους. Και για τους επαγγελματίες.

· Ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις.

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους.

· Προοδευτική κλίμακα φορολόγησης επιχειρήσεων, με 5% μείωση στον συντελεστή (από 22 σε 17%) για επιχειρήσεις με κέρδη ως 220 χιλιάδες και αύξηση κατά 2 μονάδες για όσες έχουν κέρδη άνω των 220 χιλιάδων ευρώ.

Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα κόκκινα δάνεια, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

· Διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής σε ταμεία και εφορία και ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

· Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.

· Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων, με στόχο το κούρεμα και τη ρύθμισή τους και βέβαια

· Πρόσβαση των ΜμΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, στα ευρωπαϊκά κονδύλια, στον τραπεζικό δανεισμό, σε μικροπιστώσεις (μέσω και του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα).

Κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης

Ο Κασσελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει στις ευρωεκλογές « με κρυφή ατζέντα », καθώς κρύβει από τους πολίτες ένα πακέτο νέων φόρων και υποσχέθηκε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση « δεν θα κοροϊδέψει » τον κόσμο.

Σημείωσε, δε, ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι « κοινές » και τόνισε την ανάγκη για ένα « νέο μοντέλο » που θα « εγγυάται  τον εκσυγχρονισμό ».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε « μία φωτογραφία από το 2015, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2015, που αποτυπώνει την αγκαλιά των Ολάντ και Τσίπρα μετά τη δύσκολη πολύωρη διαπραγμάτευση», μία αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο μετά από πρόσκληση των διοργανβτών.  

« Είναι η αποτύπωση μιας σχέσης που έχει και έντονες διεκδικήσεις και προσπάθεια διαμεσολάβησης, στήριξης και συμβιβασμού και αλληλεγγύη και πείσμα κοινής συμπόρευσης και κατανόηση στο δίκαιο αίτημα ότι δεν μπορεί το ένα μέρος να σηκώνει το βάρος ευρύτερων κρίσεων», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε « τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να πέσουν στο γκρεμό».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ