Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Το τελικό αφήγημα λίγο πριν τις εκλογές, η τρίτη θέση και ο στόχος για τις βουλευτικές

Με το βλέμμα στις μετεκλογικές πολιτικές ισορροπίες και τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, σχεδιάζει την προεκλογική του καμπάνια για το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις 9 Ιουνίου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να ενσωματώσει από τώρα, στον λόγο του πριν τις εκλογές το ενδεχόμενο το βράδι των ευρωεκλογών να είναι τρίτο κόμμα, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι από τώρα, υπόσχεται στους πολίτες ό,τι και ο Στέφανος Κασσελάκης: Ότι σκοπός του είναι να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι τώρα, αλλά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. «Στόχος μας δεν είναι να είμαστε τώρα δεύτεροι, αλλά να είμαστε πρώτοι στις επόμενες εκλογές» είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Action24, το οποίο σημαίνει με άλλα λόγια ότι και τρίτο να είναι σε δέκα ημέρες το ΠΑΣΟΚ, δεν θα θεωρηθεί αποτυχία, αφού ήδη ο πρόεδρός του έχει σπεύσει να θέσει ως μέτρο σύγκρισης την εκλογική επίδοση του κόμματος στις περασμένες ευρωεκλογές του 2019 (7,7%).

►Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης: Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού

Κατά τα λοιπά, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης θα προσπαθήσουν, ο καθένας για το κόμμα του (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα) να διαμορφώσουν ένα ρεύμα υποστήριξης, με προοπτική τόσο ο ένας όσο και ο άλλος να γίνουν η κύρια εναλλακτική λύση απέναντι στον σημερινό πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα. Για να το πετύχουν, μάλιστα, και οι δυο πολιτικοί ηγέτες ακολουθούν παρόμοιες τακτικές: Ετοιμάζονται να απευθύνουν πρόσκληση συστράτευσης και συμπόρευσης σε στελέχη, κινήσεις και φορείς της Κεντροαριστεράς, αποκλείουν ο ένας τον άλλον από τη συμπόρευση (πολλές φορές με σκωπτικές και μειωτικές αναφορές μεταξύ τους), κι υποστηρίζουν ότι εκείνοι (ο καθένας για τον εαυτό του) αποτελούν την αξιόπιστη εναλλακτική. Δύο παρόμοιες προσπάθειες, που όμως η μία αποκλείει την άλλη…

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στο στόχαστρο ο Μητσοτάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτιμά να στρέφεται τακτικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού. Στο διακύβευμα της σταθερότητας που λανσάρει το Μέγαρο Μαξίμου, η Χαριλάου Τρικούπη δια του προέδρου της αντιτείνει ότι αυτό είναι τουλάχιστον έωλο από των ώρα που «ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορά 121 έδρες από το δεύτερο κόμμα της Βουλής. Πόση διαφορά του χρειάζεται για να μπορεί να κυβερνήσει;» χωρίς να επικαλείται τον μπαμπούλα της αστάθειας, αναρωτιούνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το «μέτωπο προόδου», όπως το ονομάζει, που θέλει να δημιουργήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθεί από τώρα να αναδείξει κάποιες διαφορές από άλλες, παρόμοιες προσπάθειες (δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη), όπως η αποφυγή λαϊκίστικων προσεγγίσεων στα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, η κατάθεση συγκεκριμένων εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων κι όχι ευχολογίων, η έμφαση στην πολιτική κι όχι στην επικοινωνία, κι όλα αυτά από ανθρώπους που βγαίνουν από την κοινωνία και συνεπώς γνωρίζουν καλά τα προβλήματά της, δηλαδή δεν είναι «ουρανοκατέβατοι».

►Διαβάστε επίσης: Νίκος Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία κι ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

Μετεκλογικές πρωτοβουλίες

Όλοι αυτοί οι διαχωρισμοί προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν μια διαφορετική εικόνα για τις μετεκλογικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη. Κυρίως, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να διαχωρίσει τη δική του πολιτική εικόνα από εκείνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο των ιδεών: «Δεν έχουμε την ίδια ιδεολογία» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο γιατί αποκλείει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Με αυτές τις επιλογές -αλλά και τις δυσκολίες- η Χαριλάου Τρικούπη πορεύεται στο τελευταίο δεκαήμερο πριν τις ευρωεκλογές, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την εκλογική της επίδοση, προκειμένου να κάνει πιο εύκολες τις μετεκλογικές πρωτοβουλίες, που ήδη έχουν αποφασιστεί…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ